2016/01/19

Kiraz Sapı Çayıyla Gelen Sağlık

Sağlıklı bir yaşam için yeme-içme önerilerini olabildiğince takip eden ve uygulayan biriyim. Ve kış geldiği zaman enfeksiyondan korunmak adına bitki çaylarıyla fazlasıyla haşır neşir olan...
Daha önce birkaç yazıda bahsetmiştim.
Bu çayları hazır paketlerden ziyade elimden geldiğince doğal yollardan hazırlamaya çalışıyorum. Kuşburnu, ıhlamur, kekik, rezene, adaçayı örneğin. Birkaç damla limon ve bal ilavesiyle ilaç niyetine, şifalı, sıcacık ve nefis bir çay çıkıyor ortaya.

Yazın kiraz mevsimi geldiğinde gazetelerde çok faydalı olduğu yazar hani sürekli. ''Kiraz yedikten sonra saplarını atmayın. Daha sonra çay yapmak üzere kurutun,'' şeklinde bilgilere de rastlarız.

İşte ben bu bilgiyi dikkate alıp en az 3 yıldır evde yediğimiz tüm kirazların sapını bir kenara ayırıp kurutuyordum. Öyle ki, tek bir kirazın dahi sapı çöpe gitmedi. Böylece her sezon 1 kiloya yakın kurumuş kiraz sapı elde edip saklıyordum.
Ama bir sorun bakalım, bir kez olsun çay yapıp içtim mi?
Artık görüntüsü cazip olmadığı için mi yoksa gerek duyulduğu zaman kullanılacak fikriyle mi elim bir türlü çay yapmaya gitmiyor, yeni sezon kirazlar çıktığında da hepsini olduğu gibi atıyordum. Sözün özü; hikâyesi bir hayli enteresandı.

Meğer ne kadar yanlış yapıyormuşum. Evet, bugün hayatımda ilk kez kiraz sapı çayı demledim ve az önce içtim!
Lezzetine inanamazsınız. O kara kuru saplardan çıkan aroma bildiğiniz kiraz tadındaydı!
Ve ben buna o kadar şaşırdım ki bloga aktarmaya karar verdim...

Peki, kiraz sapı çayının faydaları nedir?
Bu çay, her şeyden önce kanı temizliyor. Fazla suyun vücuttan atılmasına ve kilo vermeye yardım ediyor. Böbrek taşı oluşumunu önlüyor. Sakinleştirici etkisi var. Detoks etkisi yaparak toksinlerin vücuttan hızlı atılmasını sağlıyor. Susuzluğu geçiriyor. Tansiyon ve kolesterolün düşmesine yardımcı. Karaciğere faydalı. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi geliyor.

Yapılışına gelince: 1 büyük fincan çay elde etmek için 1 yemek kaşığı kurutulmuş kiraz sapı kullanmak gerekiyor. Kaynamış suyu kiraz saplarının bulunduğu fincana döktükten sonra demlenmesi için 5 dakika beklemek yeterli.

Kiraz mevsimi geldiği zaman saplarını biriktirmeye devam o halde. Hem de 1 gramını bile ziyan etmemek koşuluyla...
Sizlere de şiddetle öneriyorum. Sevgiyle...

24 yorum:

  1. Başta şaşırdım; ama sonra sevindim neyse ki :) Kurutup kurutup çöpe atmak ha? Aşk olsun :)) İnsan o kadar emek verdikten sonra kıyar mı atmaya hiç? Çayı deneyince aldığın tadı öyle leziz anlatmışsın ki ben de yapıp içmeye karar verdim. İnşallah o kiraz aromasını ben de duyumsarım, şahane olur :) Her zamanki gibi faydalı ve özel olan paylaşımın için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Kurutup kurutup çöpe atmak:) Oysa israfı hiç sevmem. 1 pirinç tanesi bile atılmaz bizim evde. Ne desen haklısın. İnan çok kızdım kendime:))
      Başkaları da bu hataya düşmesin diye yazayım dedim. Hem şimdiden hazırlansınlar kiraz sapı kurutmaya. Faydaları saymakla bitmiyor.
      Netten bakarken ünlü markaların kiraz saplı çaylarına rastladım. Hiç dikkat etmemişim.''Lipton Plus Form Kiraz Saplı'' var örneğin:) Formda kalmak için 1 numara demek ki:))
      Benim çayım bildiğin, mis gibi kiraz kokuyordu cidden. Bundan sonra sen de yap sen de duyumsa ve sağlıklı ol canım.
      Değerli ziyaretin için ben teşekkür ederim. Sevgiler :)

      Sil
  2. Duymuştum ama hiç biriktirmedim Zeugma'cığım, hatta 2009 yılında ilk kedim Prenses böbrek hastasıyken eczacımız kiraz sapı suyu içir demişti..:( her tür ilacın kaynağının bitkiler olduğuna şaşmamak lazım, çok teşekkürler. Afiyetle tüket canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bundan sonra biriktirmelisin.
      Eczacının önerisine çok şaşırdım. Demek kedilere bile şifa. Ve evet, ilaçların çoğu bitkisel kaynaklı. Çok teşekkür ederim Müjdecim. Sevgiler.

      Sil
  3. Cok ilginc. Bak kilo vermede dedin, böbrek tasinda dedin beni can evimden yakaladin. Böbrek tasi cok uzun yillardir var. Kilo desen ona keza...oooooo istemedigin kadar:)

    Busefer kesin ikna oldum ben sayende , sagol Zeugma. Hele tadi da iyi dedin ya, kesin ben de atmayip biriktirecegim bundan sonra.

    Kayinvalidem yazin tatilde kiraz sapi toplar durur. Onu icmek kismet olmadi daha ama bize bir ara illa misir püskülü cayi icirir dururdu, sagolsun. O da cok iyimis bircok seye. Sen kesin bilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun Ayşe. Böbrek taşı için yoğurt suyu da önerirler. Duymuşsundur mutlaka.
      Ama bu çay gerçekten mucize gibi. İnternetten araştırdığında sen de göreceksin. Böbreklerle doğrudan ilgili. Tadı gerçekten güzel. Üstelik içine ilave bir şey (bal, limon) eklemeden içtim ve çok sevdim.
      Mısır püskülünü duydum tabii. Hatta markalardan biri mısır püsküllü + kiraz saplı form çay üretmiş.

      Sil
  4. A... şimdi kiraz saplı postunu görünce nasıl dikkat kesildim anlatamam. Kür olarak kaynağan suya atıp, 3-4 dakika suda tutup, ılık olarak bir ara babama içiriyordum. Bu yüzden, belki 3-4 yıldır yediğimiz kiraz saplarını kuruturum, atmam. Ama yeşil çaydan bir türlü sıra gelmez kiraz saplarından çay yapıp tadına bakmaya. Aynı durumla karşılaşınca tebessüm ettim bir an ;) demek ki lezzetli, hem de kolesterolü de düşürüp, yağları da eritiyor. Yarın ilk işim kiraz çayı demlemek olsun. Kiraz aromasını tadacağım çayı, kışın ortasında içmek daha da bir güzel olacak o zaman.. Teşvik edici ve sağlık açısından da faydalı bu güzel paylaşım için teşekkürler Zeugmacığım..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin yazdıklarını okuyunca çok şaşırdım. Ve ben de senin gibi tebessüm ettim. Demek kiraz mevsimi tıpkı benim gibiydin sen de:) Evet Esinciğim, kendin de araştırıp daha kapsamlı biçimde öğrenebilirsin faydalarını. Ben yolu açmış olayım:)
      Güzel olacağı kesin. Kendini bariz biçimde rahatlamış hissedeceksin üstelik. Ben şu an öyleyim misal ;)
      Teşekkürler benden Esinciğim. İyi geceler, sevgiler...

      Sil
  5. Ne iyi yapmışsın. Annem de kurutup, demler sıklıkla. Hazır pakette sallamalar var ancak kurutulmuşunun onda biri kadar işe yarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır pakettekiler sallama mıymış? Bak bilmiyordum. Demek ufalayıp koyuyorlar. Ayrıca birtakım işlemlerden de geçiyordur. Haklısın, annen de ne iyi yapıyormuş.

      Sil
  6. Ne güzel bir şeymiş. Hem sağlıklı hem de kolay temin edilebilir.
    Teşekkürler Zeugma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyin çaresi doğada sanki. Aklında bulunsun o halde :)

      Sil
  7. Bak ben de şaşırdım tadının güzel olmasına. Kiraz mevsimi kurutayım o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay kuruyor üstelik. Yıkayıp ıslaklığını kuruladıktan sonra ağzı açık küçük bir bez torbada biriktirmek en uygun yöntem :)

      Sil
  8. Benim annem çok meraklı böyle şeylere. Papatya kurutur, kuşburnu kurutur, ayva yaprağı kurutur... Kiraz sapı hiç kurutmadı galiba. Söyleyim o da kurutsun. Bugünlerde çok fazla kilo verdim o yüzden ben içmesem iyi olur. Daha fazla kilo verirsem uçarım diye korkuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişe gittim bir an. Sonbahar gelince bahçedeki ayva ağacının kurumuş yapraklarını toplar ve kışın şifa niyetine çay yapardık. Öyle iyi gelirdi ki. O da görüntüsünün aksine mis kokulu, inanılmaz leziz bir çay oluyordu.

      Sil
  9. Hiç denemedim ama doğal olduğu için mutlala sağlıklıdır.

    Sayfama bakar mısınız mimledim kaçtımmmm :))

    YanıtlaSil
  10. Kiraz çok güzel kilo verdirir ama sapının kaynatılıp içildiğini ilk defa duydum. Tuhaf da geldi ne yalan söyleyeyim ama eski insanlar 1gr bile atmazlarmış, bir işe yaratırlarmış işte demek ki..

    YanıtlaSil
  11. Ben öğreneli de 3-5 yılı geçmez. Yabancı ülkelerde de yaygın. ''Cherry Stalk Tea'' etiketiyle görsel aratırsanız göreceksiniz.
    Formda kalmak için tercih ediliyor genelde. ''Kiraz, sapına döndürür'' diye söz bile üretilmiş. Daha önemli faydaları var oysa.
    Dediğiniz gibi; kirazın sapı, meyvesi, ağacının kabuğu, yaprakları, çiçeği, hatta ağacının gövdesinden elde edilen zamk bile boşa gitmeyip kullanılıyor..

    YanıtlaSil
  12. Ne güzel bir bilgi bu. Kaynatıldığını biliyordum ama tadını söylemen o kadar iyi oldu ki. Muhakkak denemeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda bahsettiğim ilk çayı demleme usulü önerilen değilmiş galiba. Fincanın içine koyulmuş sapların üzerine kaynar su döküp demlenmesini beklemek..
      Son edindiğim bilgilere göre Prof.Dr İbrahim Saraçoğlu kiraz sapıyla çok ilgili. Konuyla ilgili bir sürü videosu var. Ve ona göre kiraz saplarının 3-5 dakika kaynatılması gerekiyor. 1 numaralı ödem attırıcı olduğunu söylüyor.
      Mutlaka denemeni öneririm. Tadını seveceksin.

      Sil
  13. Ben de kuruturum ben de kışın pek içmem ama yumurta kapıya dayanıp yaz başında kilo verme telaşesiyle mısır püskülü (Yazın mısırcılardan bol miktarda topluyorum :) avakado yaprağı ile üçü iyi bir ödem çözücü. Bir de Nar kabuğuna başladım şimdi. Çok sağlıklı diyolar henüz içmedim ama kurutmaya başladım. Meyvelerin içi kadar dışı ve sapı da sağlıklı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa, mısırcıların tezgahının aslında hep püskülleriyle beraber mısır kabukları olur sahi, çöp niyetine :) İyi aklıma getirdin. Yazın ben de isteyeceğim. Ayrıca o üçlüden ve nar kabuğundan da haberim yoktu. Hemen kurutmaya başlayayım.
      Haklısın. bu yıl antibiyotikler ve zararları konusunda inanılmaz haberler vardı. Doğal olana başvurmaktan başka çare bırakmadılar.

      Sil