2024/01/01

2024'ün İlk Gününden Merhaba!

Dün gece hava o kadar güzeldi ki pandemi sonrası iyice sekteye uğrayıp haftada üç güne kadar inen yürüyüş aktivitemi hava karardıktan sonra gerçekleştirmeye karar verdim. Flanözlük merakım da etkendi tabii.

Bu arada hem dışarıdaki yılbaşı hazırlıklarını hem insanların hangi faaliyetler içinde olduğunu da görür, biraz olsun gözümüz gönlümüz açılmış olurdu. Yoksa yılbaşını dışarıda kutlamak gibi bir alışkanlığım asla yoktur ve istemem de zaten. Sıcacık bir evin rahatlığını hiçbir ortam veremez bana göre. 

Bu durum bizde küçüklüğümden beri aile geleneğidir. Hazırlıklarımız sonrası ya kendi evimizde ya da davet edildiğimiz herhangi bir eş, dost ya da akrabamızın evinde geçerdi yeni yıl gecelerimiz.




Görüldüğü üzere insanlar yalnızca sokaklarda. Şehitlerimizden dolayı kutlamaların yasaklanmış olması etkendi elbette. Ancak kafe/bar/restoran benzeri işletmelerden kapalı olanların sayısı az değildi. Açık olanlarda ise yemek yiyen ya da çay-kahve içen insanlar tıklım tıklım değildi. Olanlar da zaten birkaç gün önceden şehre gelmiş olan Yunan ya da Bulgar turist ağırlıklıydı.

*   *   *

Evdeki limon ağacının görüntüsünü büyüme periyodunu yıl boyunca kontrol etme amaçlı buraya almaya karar verdim. Öncesini bilenler kendisini çekirdekten büyüttüğümü de bilir. Çekirdeklerin 3'ü 3 fide haline geldi, ancak 2 tanesi 15 cm'den daha fazla büyüyemedi ve elimde tek limon fidesi kaldı. Şu an 3 yaşını bitiren bu fide 1 metreyi geçmiş durumda; ama hep böyle yukarıya doğru büyümeyecek. Nereden mi biliyorum? Yan komşunun saksıdaki limon ağacını bahçeye nakil yaptıklarında tıpatıp böyleydi. 6 aya kalmadan neredeyse her yaprağın altından dal uzandı, kısa sürede atak yapıp kocaman, gür bir ağaç haline geldi. 


Bakalım benimki de öyle olacak mı? Tek dal halindeki bu fidanın Benjamin ağacım gibi çok dallı ve yapraklı hale gelmesi için sabır ve heyecan içinde beklemedeyim. Okurlar için de bilgi ve deneyim olur belki.


Üniversiteli ağırlıklı bir grubun kordonda saz çalan ufaklığı çevreleyip ufak çaplı bir eğlence havasına girmeleri görülmeye değerdi. Küçük bir kesitini buraya bırakayım hatta.

2024'ün hepimize muhteşem günler, olağanüstü güzellikte sürprizler getirmesi dileğiyle... ✋😊