2024/01/09

Yılın İlk Karı Geldi!

Geçen yıl ilk kar 5 Şubat'ta yağmış. Bloga ''2022'de hiç kar göremediğimizi, 2023 kışında da öyle olacağını neredeyse garantilemişken, yılın ilk kar tanelerinin saat 10.47 itibarıyla narin bir şekilde ve dans halinde kendini gösterip tek tük de olsa düşmeye başladığını'' not düşmüşüm ve epey sevinmişim. Bazen blog ne çok işe yarıyor.

Her şey mevsiminde güzel, mevsiminde gerekli elbette. Hiç kar yağmadan geçecek bir kış insanın aklına panik yapacak kadar olumsuz şeyler getiriyor artık. O narin ve dans edercesine düşen kar taneleri şaşırtıcı bir hızla çoğalıp yalnızca beş dakika içinde neredeyse tipiye dönüşmüş geçen yıl. Ancak, yarım saat sonra hava açmış, ''Kar bu yıl da böyle gelip geçti demek ki,'' şeklinde bir tahmin yürüttürmüş. Sabah uyandığımızda her yeri kar kapladığını görmüşüz ve bir daha da hiç yağmamış. 

Özetle, toplamda 1 gün kar yağışı olmuş geçen yıl. 2022'de ise hiç yağmamış. Bu yılın ilk kar taneleri de bu akşam saat 20.00'den itibaren düşmeye başladı. Araçların üzerini yavaş yavaş kar tutuyor. Bakalım sabaha kadar neler olacak? Mevsimlerin bu denli değişime uğraması, küresel ısınma derken pek çok alanda endişe verici değişimlere neden oluyor. Örneğin; tarımsal faaliyetlerin uyumsuzluğu çok bariz bir şekilde devrede. Zeytin ağaçlarında bu yıl çok az zeytin olduğunu yazmıştım. Olanlar da kilosu 100-200 TL arasında satılıyor halen. Zeytinlerini kendi yapan biri olarak 4 ayrı yerden deney amaçlı sadece 1'er kilo zeytin aldım. Emeğim boşa gitmesin diye en pahalılarını tercih ettim; ama hiçbirini beğenerek almadım. Sonuç mu? Yeşil zeytinin yarısı, siyahların hepsi daha kavanozdan çıkamadan içten içe çürüdüler. 

Böyle bir şey ömrümde ilk kez başıma geldi. Pazarcılardan biri bahçesinde bir sürü zeytin ağacı olduğunu, bu yıl hiçbirinden zeytin toplamayıp öylece bırakacağını söyledi. Demek ki onun zeytinlerinde de hayır yok. Tüm bunlar çok endişe verici aslında. Böyle giderse dünya için muazzam bir açlık tehlikesi kapıda :(
 
Çok da birikmeyecek gibi duruyor ya, haydi hayırlısı.

Şu an tıpkı böyle yağıyor...


Geçen hafta günlük güneşlikti. Bu fotoğrafları daha cuma günü çekmiştim oysa. Canım nergisleri görünce ''Bahara az kaldı'' diye sevinmiştim.

Bir ara evde şalgam suyu yapmıştım. Çok da güzel olmuştu. Madem zeytin yapmak hayal, yine şalgam suyu mu yapsam? Geçen gün gazetede okudum yine. Sağlık için o kadar çok faydaları var ki... 

Sağlıcakla kalın...✋😊

 *  *

Ve 10 Ocak 2024 Sabahı

Okullar tatil edildi. Geçen kış yağan ilk ve tek karın (1 günlük karın) aynısı gerçekleşti. Gece boyunca ağır ağır yağdı; ama yerler kar tutmadı. Ağaçlar ve arabaların üzerindeki karlar hızla eriyor. 
Hava çok soğuk değil, 2°C 👇 Yağış: 0%


Yaza kadar bir kez daha kar yağar mı bilinmez. Bildiğim bir şey varsa, böyle iyi. Özellikle de ''çöl sıcakları, Afrika sıcakları ya da cehennem sıcakları'' adı da verilen Eyyamı bahur 😱 günlerini düşünüp tadını çıkarmak gerek...