2024/03/08

8 Mart'ta Replikler ve Haberler!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bugün kentin pek çok yerinde, meydanlarda, duraklarda mor renk ağırlıklı bilboardlar dikkat çekiyordu. 

Merak edip araştırdığımda görüntülerin 1959 Türk yapımı ''Şoför Nebahat'' adlı filmden kareler ve repliklerden oluştuğunu öğrendim. Şoför Nebahat karakteri dönemin sinema oyuncusu Sezer Sezin tarafından canlandırılmış. Dikkat edildiğinde gerek içerikler gerek ağırlıklı renk olarak yalnızca morun kullanılması bir bütün olarak kadına dair pek çok mesaj içeriyordu.

Artık hepimiz biliyoruz ki 8 Mart bir kutlamadan çok kadınların yaşadıkları sorunların, ayrımcılığın, kadına karşı şiddetin, sayısı her geçen yıl, hatta ''her geçen gün'' katbekat artmakta olan kadın cinayetlerinin yoğun biçimde dile getirildiği gündür, öyle olmalıdır. Ancak, ulusal ve uluslararası tüm düzenlemelere rağmen günümüzde halen ne eğitimde, ne ekonomik, ne sosyal, ne toplumsal ve siyasal alanda tam bir eşitlik gerçekleşememiştir. Hatta yasal mevzuatta mevcut olan kadın hakları da müdahale yoluyla kaldırılmak istenmektedir.


Ve... Çok ama çok kötü bir tesadüf yaşadım az önce. Daha bu sayfayı tamamlayıp yayına vermeden bir bildiri düştü ekranıma:

''8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi’nde başhekim yardımcısı olan Feray Balkan, eski eşi Seçkin E. tarafından silahla vurularak öldürüldü.''

Söz tükendi. Boğazım düğüm düğüm... 😢



HER BÜYÜK İNSAN BİR KADININ ESERİDİR
Zübeyde Hanım Büstü - Halk Bahçesi - 8 Mart 2024