2024/03/09

Halk Bahçesi'nde Juggling

Halk Bahçesi'nde club passing (ya da juggling) yapan bu sporcuya dün yani cuma günü rastladım ve büyük bir ilgiyle izledim kendisini. Bir müddet ara vermişti ki hemen devreye girip kısa bir süreliğine kayıt yapıp yapamayacağımı sordum. Nazik bir şekilde kabul etti. Kendisine bir de buradan teşekkür ederim. 
Bu arada, arkadaşın dikkatini dağıttığımdan emin oldum, çünkü az önceki turda lobutları bulunduğu noktada neredeyse hiç kıpırdamadan döndürürken çekim esnasında ileriye doğru yönlenen lobutlar bir ara ağacın arkasında kalıp görüntüden bile kayboldular:) Yine de üç lobut yere hiç düşmeden aktivite tamamlandı. Tebrik edilesi bir dikkatti bence. 👏👏

Jonglörlük ''eğlence, sanat veya spor amacıyla nesnelerin manipülasyonu içerikli fiziksel bir beceri'' olarak geçiyor. Top, lobut, hulohop çemberi, yoyo gibi pek çok nesneyi becerikli, yaratıcı ve şaşırtıcı biçimde çevirme aktivitesi. Taşınabilir türden bir egzersiz.

Sürekli kontrol etmek zorunda olduklarımıza bir başkaldırı özünde.
Her şeyi akışa bırak. Relax lütfen. Rahatla, rahatla ve o harika sonuca ulaş! Bu bütünlüğe ellerin, gözlerin ve reflekslerin eşlik ederken beyninin hiç kullanmadığın kısımları da dahil olacak. 😍

Normal fizyolojik sınırlarımız düşünüldüğünde, uzman bir jonglörün süreyi böylesine güçlü bir doğruluk ve tepki hızıyla nasıl yönetebildiği ''tam olarak'' çözülememiş. Bu durum insanı mutsuz ediyor sanki. Fakat izlemek harika ötesi. 💫
Bilgi kuramının babası olarak bilinen Amerikalı matematikçi Elwood Shannon zamansal kısıtlamaları özetleyerek sunduğu Shannon teoreminde, ellerin boş veya dolu olduğu zamanlar ile her topun havada geçirdiği süre arasında olması gereken ilişkileri tanımlarken juggling'in ilk matematiksel temelini işaret etmiş.

Sinir sistemimiz bunu nasıl başarıyor gerçekten? Bir gün bunun sırrı tam olarak çözüldüğünde, çok daha marifetli robotların yolu açılacağı kesin. 

Juggling'in faydalarına gelelim 
1-Algıyı, özellikle el-göz koordinasyonu ve dengesini geliştiriyor. 
2-Stresi azaltıyor. Odaklanmayı ve konsantrasyonu artırıyor. 
3-Çevresel görüşü ve bir dizi motor beceriyi geliştiriyor. 
4-Yemek yeme isteğini azaltıyor.
5-Sigarayı bırakmak için yardımcı.
6-Beynin pek çok bölgesini aktive ettiğinden Parkinson ve Alzheimer için önleyici etki yaratıyor. Nedenine gelince; beynin çeşitli bölgelerindeki beyaz ve gri maddeyi artırabilen tek yöntem bu. 
Beynin gri maddesi, beyindeki hesaplama ve işlemeden sorumlu hücre gövdeleri. Beyaz madde ise beynin farklı kısımlarını elektriksel uyarılar yoluyla birbirine bağlayan sinir lifleri. 
                                                

Jonglör, belirli bir sayıdaki nesneyi havaya atıp tutan, bu esnada en az bir adet nesnenin seyahat halinde (havada) olmasını sağlayan kişi, sahne sanatçısı.

lobut: Kalın, kısa ve düzgün sopa.


Referanslar:
https://www.quora.com/ 
http://jugglefit.com/ 
https://www-wired-com