2024/03/11

Nusret Mayın Gemisi ve Uluçalireis Yan Yana

Geçtiğimiz haftalarda Çanakkale Deniz Müzesi’nde sergilenmek üzere iskeleye aborda edilmiş olan TCG Uluçalireis denizaltısı ile yuvasına dönmüş olan Nusret Mayın Gemisi yan yana. Denizaltının bakım ve düzenlenme çalışmaları tamamlanmış. Her iki gemi 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde ziyarete açılacak. Baktıkça nasıl da gururlanıyor insan... 

Burası boğazın en dar yeri. Bir anlamda kilit noktası. Ve NUSRET Mayın Gemisi Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasındaki en büyük etken. Vatanın geleceği, ''Çanakkale'nin geçilmezliği'' Nusret'in elindeydi. Aslına uygun bir replika olan bu ufak tefek mayın gemisi imkânsızı başarıp döşediği mayınlarla müttefik donanmasına ait son teknoloji ürünü savaş gemilerini batırarak ya da ağır hasarlar vererek devasa bir deniz savaşının seyrini değiştirdi.

İlk olarak, iç kesimlere kadar sokularak Türk tabyalarını bombalamaya başlamış olan düşman güçlerinin dev gövdeli Bouvet zırhlısı 639 kişilik mürettebatı ile boğazın derin sularına gömüldü. Bu geminin yakınındaki Inflexible adlı zırhlı da mayına çarptı. Mürettebatı kurtarılan koskoca savaş gemisi de bir-kaç saat içinde sulara gömüldü. Batmaz denilen H.M.S. Majestic zırhlısı, Irrestible, Ocean, Golva, Suffen adlı savaş gemilerini de peş peşe kaybeden düşman kuvvetleri, özellikle İngilizler, bu başarısızlığa sebep olan mayın keşfiyle görevli İngiliz pilotu genç subayı idam ettiler. 

Sir Julian Corbertt, Harekât-ı Bahriye (Deniz Harekatı) adlı kitabında diyor ki: ''Gerçek şu idi ki, 8 Mart gecesi Türkler haberimiz olmadan burnumuzun dibine, Erenköy Koyu'na paralel olarak 26 mayın dökmüşler ve keşif gemilerimiz aramaları esnasında bunlara rastlamamışlardı. Türkler bu mayınları özel amaçla manevra sahamıza koymuşlar, gösterdiğimiz bütün ihtiyata rağmen baş döndürücü bir zafer kazanmışlardır.''  

Savaşın sonunda İngiliz Bahriye Nazırı Winston Churchill ise “Bugün dünya denizlerinde görev yapmakta olan 5000'i aşkın savaş gemisinden hiçbiri Nusret ve onun döktüğü mayınlar kadar harbin gidişine ve düşmanın geleceğine etkili olarak bir başarı göstermemiştir,” diyecektir.