2024/06/16

Kızıl Rahip Vivaldi ve Dört Mevsim (Yaz)

Kendinden önceki konçerto birikimini nicel ve nitel anlamda zirveye taşıyarak Barok konçertosunun temelini atan, ''Dört Mevsim'' konçertolarına bayıldığım ünlü İtalyan besteci Antonio Vivaldi'den bahsedeceğim biraz. 

4 Mart 1678'de İtalya'nın Venedik şehrinde doğdu. Başarılı bir kemancının oğluydu. Babası keman çalmayı öğretmesine rağmen rahiplik eğitimi alan Vivaldi'ye saçlarının kızıl olmasından dolayı ''kızıl rahip'' (il Prete Rosso) deniyordu... 

Vivaldi, dünyaca ünlü konçertosu “Dört Mevsim” ile o zaman için oldukça yenilikçi bir müzik türü ortaya koymuştu. ''Programlı müzik'' ile dinleyenlere aktardığı mevsime ait sözsüz olarak salt müzikle manzaralar betimlemek, öyküler hayal etmelerini sağlamak idi. 

Dolayısıyla Vivaldi'nin ''Dört Mevsim''i, genelde varsayıldığı gibi basit mevsimsel resimler değil. Sadece yılın mevsimleriyle ilgili de değil. İnsanoğlunun doğayla olan ilişkisi özünde. Doğanın ''Bahar''da bir tanrıça gibi kişileştirilmesi mesela. Yaz konçertosu son derece kasvetli, bu nedenle üzücü nitelikte. Çünkü teması, geçimini sağlamaktan korkan izole bir adamın (bir taşralı veya çiftçi) kaderi. Adamın en büyük korkusu gerçek oluyor: 
Storm -> Şiddetli yaz fırtınası (üçüncü hareket) mahsullerini yok ediyor. 

 Yaz bölümünü (Summer) dinlerken aşırı sıcak havanın verdiği boğucu hissi yaşayacak, aynı zamanda  keman sesleri ile aniden ortaya çıkan gök gürültülü bir fırtına zihninizde canlanıverecektir. Hatta pür dikkat kesilirseniz bir cırcırböceği korosu bile duyabilirsiniz! Sonrasında ise, keman sesleri yükselerek kopacak fırtınanın endişesini yansıtacak, uğultular, şimşekler, gök gürültüleri ve bardaktan boşanırcasına yağan yağmur art arda gelecektir.


Berliner Philharmoniker'den sonra Paris'te bulunan Vivaldi Restaurant'ta (Le Vivaldi Paris) gerçekleşen bir piyano keman düeti ile mest olmaya ne dersiniz? Ambiyansa, müşteriler arasındaki kemancı gençteki olağanüstü yeteneğe bakar mısınız? O an orada bulunmayı ne çok isterdim. 😇🎜🎜🎻🎹

@juliencohen

Bayram tatilinizin keyif ve huzur içinde geçmesi dileklerimle...

Görsel
Antonio Vivaldi'nin varsayılan portresi (Anonim, 1723 civarı)
Bologna Uluslararası Müzik Müzesi ve Kütüphanesi

Referanslar:
https://www.storicang.it/a/antonio-vivaldi-il-prete-rosso_15685
https://classical.com/composers/antonio-lucio-vivaldi-composer