Güzelim manolyalar sadece göze hitap etmekten çok daha fazlasını barındırıyor. Yaklaşık 140 milyon yıl önce Mezozoik Çağ'da evrimleşen ve o zamandan bu yana sayısız buzul çağından sağ kurtularak tozlayıcı böcekleri çekmek için rengârenk, kokulu çiçekler geliştiren bu bitki için ''Bahçecilik Podyumunun Divası'' tanımlaması nasıl da uygun.
Ağacının 100 yıldan fazla yaşaması ve 4 katlı bir apartman boyunca uzayabilir olması yanında ağır killi topraklara ve atmosferik kirliliğe karşı da dayanıklı olması, ayrıca ''kireçe dayanıklı'' yaklaşık 125 çeşidinin bulunması da cabası. Zaten hangi bitki hem kentsel hem kırsal alanlarda yetişebilir ve size her baharda iki avucu dolduracak büyüklükte yüzlerce mis kokulu çiçek verebilir ki? Bembeyaz olanından frenk üzümü moruna, hatta sarıya kadar pek çok renkte çiçek.
Bu yazıyı yazma nedenime gelecek olursak; bir önceki yazıda fotoğrafladığım çimlenen tohumun manolya olup olmadığından nasıl emin olabileceğimizle ilgili.
(Manolya tohumu; tohum kabuğu, tohum gömleği testa, endosperm ve embriyodan
oluşur)
Tohum özleri tazeyken sağ tarafta görüldüğü üzere güzel kokulu, deriye benzer kırmızı bir tenle sarılı. Kokusu oldukça keskin ve tanenli. Tanenler, çekirdeğin zamansız çimlenmesini önleyen enzimler içerdiğinden uyandırma işlemini başlatmak için çekirdeği tenden ayırmak gerek.
Kabuğun içindeki çekirdek, baş kısmı dışında sert bir kabukla kaplı. Bu kabuğu kırmamak, hele ki baş kısmındaki küçük, yumuşak parçayı koparmamak oldukça mühim. Bir de, çimlenmiş tohumun kabuktan kurtulma süreci hızlandırılmalı. Bu şu demek: Şayet bende olduğu gibi tohum kabuğunda çamur bir kitleşme mevcutsa bir fısfısla ara ara nazik bir şekilde ıslatıp çözülmesine yardımcı olun. Bu işleme rağmen benim çimlenen tohumum kabuğunu 5 gün kadar atamadı. Parmağımla hafif hafif yoklama yoluyla fark edip en sonunda elimle çekip alabildim. Üzerinde bu kez kabuğun içindeki astarımsı kısım (tohum gömleği) kaldı. 2 gün kadar da onu atamadı. Yine fısfısla hafif hafif ıslatma ve yumuşatma yoluyla gömlekten de kurtardım.
Durum budur. Çimlenme detayları bu şekilde. Umarım merak edenler bilgilenmiştir. Boşa çıkan kabukları ve kahverengi gömleği de fotoğrafladım ki kabukların dış kısmındaki yıkanmış çamur kiti izleri, iç görüntüsünde ise tohumun baş kısmındaki küçük parçanın iki gözenekli yuvası görünüyor.
Siz de bir şampiyon yetiştirmek isterseniz hazırlıklara şimdiden başlayın. Harika bir duygu gerçekten.
Dünkü yürüyüşümde çektiğim çiçeklerle bitireyim o halde. Bu yılki zeytinlere maşallah. Dallar hep dolu dolu. Bu zeytinler toplu iğne başından birazcık daha büyük. Çiçeğin içinden henüz çıkmışlar:)
Malta eriklerinin toplanma ve veda etme zamanları. Aşılı jumbo böğürtlen sarmaşığı diye bir güzellik var. Bahçeniz için hem gölge hem mis gibi böğürtlenler sunuyor ki imrenmemek mümkün değil. 👍👌
Malus crab (yengeç) türü elmalar bu boydalar. Ağacın yerini bildiğim için elmaların bir miktar daha büyüyeceklerini de biliyorum.
Parka ulaşıp biraz da içeride yürüyüş yapacaktım, ancak Liseler Arası Müzik Yarışması ve AYDİLGE konseri hazırlıklarını fark ettim. Saatini beklemeyi göze alamadığımdan geriye döndüm.
Bir DIY projesiyle 5 litrelik pet şişeden yaptığım kadeh modeli saksıdaki çilek ve hızla büyüyen salatalıklarım da gelsin şuraya. Lakin çilekler gittigidiyor.com oldular. Onlardan pek ümit yok.