17/10/2024

Gezici Kütüphaneler

Kitap otobüsleri veya mobil kütüphaneler, kütüphane olarak kullanılmak üzere tasarlanmış araçlardır hani. 

Çocukluğumda ''gezici kütüphane'' adını çok sık duyardım mesela; ama otobüs mü yoksa başka bir araç mı olduğunu görememiştim hiç. İki katlı büyük bir kütüphaneye sahip olduğu için yaşadığım şehre uğramamış oluşu büyük etkendi tabii. 

Gezici kütüphanelerin genellikle şehre uzak ya da kırsal kesimde yaşayan okurlara hizmet ettiği söylenir hep. Tarih boyunca gezici kütüphane, kütüphane vagonu, kitap vagonu, kitap kamyonu, tekerlekli kütüphane ve kitap oto servisi gibi pek çok isimle bilinmişler. 

Hatta en gerilere doğru gidecek olursak bisiklet, araba, motorlu taşıt, tren, su taşıtı ve vagonların yanı sıra deve, eşek, fil, at ve katır benzeri çeşitli canlı ulaşım araçlarına kadar dayandığını görürüz. 

🚐📚 Şu tekerlekli muhteşem kütüphaneye bakar mısınız? Mobil kütüphaneler için ne harika fikir! 

Kitap dünyasını yakın ya da uzaktaki topluluklara taşımak için tasarlanan mobil kitap otobüslerinin dış cephesi her yaştan meraklı okurun dikkatini çekecek edebi karakterlerin ve sahnelerin rengârenk illüstrasyonlarıyla süslenen otobüs, mahallelere ve kamusal alanlara doğru ilerledikçe rahat ve iyi organize edilmiş bir iç mekânı ortaya çıkaracak şekilde açılıyor.


Klasiklerden en çok satan çağdaş kitaplara kadar çeşit çeşit kitap koleksiyonuyla kaplı raflar alanı dolduruyor. Kitapseverler için son derece yumuşak ve davetkâr bir atmosfer okurları kelimelerin dünyasını keşfetmeye davet ediyor. 

Şimdi de şöyle bir kütüphane en sevdiğiniz şehrin içinden, mesela Stockholm'den geçerken heyecanla içeriye girdiğinizi düşünün. Bu büyüleyici mobil kütüphaneden hangi kitabı alıp okumayı seçerdiniz? 

*   *   *
Tabii ki yapay zekâ gözüyle...  😊
@ecosapiens