Enstrümanıyla bütünleşmiş muhteşem bir akordeon virtüözü olan Martynas'ın ''hileler kutusundan'' çıkarmayı başardığı olağanüstü sesler o kadar çeşitli ve ustaca ki, seyircilerin genellikle sustuğuna, inanılmaz bir sihir gösterisi izlermiş gibi büyülendiğine şahit oluyorsunuz.
Martynas'ın tek bir misyonu var: Sonsuza kadar hafife alınmış görünen enstrümanı için hak ettiği şöhreti yaratmak. Daha fazla başarılı olunamazdı gerçekten.
Kariyeri daha üç yaşındayken Litvanya'nın sık ormanlarındaki ağaçların ve kuşların sesini akordeonla taklit ederken başlayan Martynas, ulusal ve uluslar arası müzik yarışmalarına teşvik ediliyordu. 2004 yılında 24 yaşındayken prestijli Kraliçe Morta Ödülü'nü kazandı ve bu ödülü kazanan ilk akordeon sanatçısı oldu. Sekiz yaşındayken başladığı Šiauliai'deki S. Sondeckis Sanat Okulu'ndaki eğitimine Londra Kraliyet Müzik Akademisi'nde devam ederek, orada Owen Murray ile çalışmaya başladı. Alanında yüksek lisans derecesine sahip duayen sanatçının ismi ne yazık ki ülkemizde pek fazla bilinmiyor.
“Akordeonu tek başına yeniden icat eden inanılmaz yetenekli Martynas Levickis” The Independent
“Müzik dünyasını ayağa kaldıran Litvanyalı harika genç akordeoncu, enstrümanını harika bir ifade ve duyguyla yeniden değerlendiriyor.” Classic FM
Martynas Levickis - Hungarian Dance - Brahms 🎶
Huşu içinde olmanın, akordeonla bütünleşmenin görsel haline dikkat!
😊💖💖
Peki, saniyede 13 nota çalma özelliğiyle Guiness Rekorlar Kitabı'na giren, dünyanın yaşayan en yetenekli keman virtüözü David Garrett ile Martynas bir araya gelip de Hava Nagila'ya can verirse ne olur?
Yer yerinden oynar elbette. İnsanlar tüm dertlerini, kederlerini unutup o sihirli tınılarlarla bütünleşerek bambaşka bir boyuta geçer.
Yine yeniden mest olalım mı?
Buyrun! 😍👇👇👏👏👏
Hava Nagila, ''Mutlu Olalım'' anlamı taşıyan İbranice bir halk şarkısı
Bu arada, müzik ne kadar tanıdık değil mi?
Evet, evet. Ülkemizde ''Kasap Havası'' diye bilinen müzik:)
Dünyanın bilinen en eski melodisi olduğu söylenen Hava Nagila benzersiz bir öyküye sahip. O nedenle burada söz etmeden geçemeyeceğim.
İlginç bir şekilde, bu şarkı bestelendiği günden itibaren coşkulu notaları sayesinde dünya üzerindeki tüm insanlar mutlaka dans edip eğleniyor. Pek çok ülkenin kültürel kutlamaları ya da düğünlerinde çalınan şarkı herkesi şenlendiriyor.
Enrico Macias / Charles Aznavour - Hava Nagila
Tarihçiler, Hava Nagila'nın müzikal kökenini 18. yüzyıla kadar takip edebilmiş. 19. yüzyıla kadar orijinal haliyle, yani sözsüz olarak Yahudi düğünlerinde çalınmaktaymış. Literatüre kazandıran isim Yahudi müzikolog, etnolog ve besteci Abraham Zevi Idelsohn. Bu ''nigun''un ilk kez çaldırılması ise Idelsohn 1915'te Osmanlı İmparatorluğu'nun Kudüs Askeri Bandosu şefiyken gerçekleşmiş. Zaman içinde müziğe uyarlanan sözler Mezmurlar 118:24 ayetinden esinlenilerek yazılmış. Ve 20. yüzyılla birlikte ünlü şarkıcılar tarafından mutlaka seslendirilmiş.
Hava nagila
Mutlu olalım
Hava nagila
Mutlu olalım
Hava nagila venismechah
Mutlu ve neşeli olalım
Hava naranenah
Şarkı söyleyelim
Hava naranenah
Şarkı söyleyelim
Hava naranenah venismechah
Şarkı söyleyip neşeli olalım.
Uru, uru achim!!
Uyanın kardeşlerim
Uru achim b’lev sameach
Uyanın kardeşlerim, mutlu bir yürekle
Uru achim, uru achim!!
B’lev sameach
Uyanın kardeşlerim,
Mutlu bir yürekle
Uyanın!
Mutlu bir yürekle uyanın kardeşlerim.
* * *
Mutlu bir yürekle uyanın ve sağlıcakla kalın dostlar...
http://www.ltcreates.org/
http://www.martynasmusic.com/
https://www.salom.com.tr/