05/08/2022

Malus Jelly King İle Kral Jöle :)

Malus Rudolph türü, yani ''meyvesi minyatür elma'' olan ağaçların içinde Malus 'Jelly King' adıyla geçen ve elma jölesi yapmak için ideal olan bir tür daha olduğunu öğrendim geçen gün. Oysa bu ağacı yalnızca şurada anlattığım şekilde tanımıştım ben. Başka bir türü olduğunu da yeni öğrenmiştim. Fotoğrafladığım elmalar bir tık daha büyük, yuvarlak, sap kısımları basık olan ve Jelly King diye adlandırılanı.

Bu ağaçlar genelde doğada kendiliğinden yetişiyor ve İngilizce kullanımda ''yengeç elması'' diye de adlandırılıyor. Park ve bahçelerde son dönem peyzaj için sıklıkla tercih edilmekte ki bunun nedeni meyveye dönüşmeden önce baharda açan çiçeklerinin muhteşemliği. Sakura misali bir süs ağacı özünde. Yalnız sakura kiraz ağacı olmasına ve nisanda bahar çiçekleriyle donanmasına rağmen asla meyve vermiyor. Şaşırtıcı ama çiçek yapısı yalnızca süs için. İlgilenenler bilirler, o güzelim çiçekler de zaten on ya da en fazla on beş gün içinde aniden dökülüyor ve ağaç yapraklarıyla kalakalıyor. 

Malus türü ağaçların meyvesini kullanmak istemezseniz, sonbahar ve kış aylarında bulunduğu ortama dekoratif değer sağlıyor. İlkbaharda ise yeşil yapraklara eşlik eden bol miktarda pembe - beyaz çiçekler açıyor. Kendime ait bir bahçem olduğunda tercih edeceğim bir tür gerçekten.

20 yılda 4 x 4 metreye kadar büyüyen Malus 'Jelly King' yetiştirmek için küçük bahçeler veya büyük saksılar uygun. Uzunca bir çiçeklenme dönemine sahip. Çiçekleri arılar arasında popüler olduğundan, 'Jelly King' elma ağaçları için tozlayıcı olarak da kullanılabiliyor.

Ne kadar küçük olduğuna bakar mısınız? 

Bundan daha küçük (5 kuruştan küçük) türü de var. Ancak, ne kadar küçük olurlarsa olsunlar, bir elmanın taşıdığı tüm özellikleri barındırıyorlar üzerlerinde.
Neyse, biz gelelim asıl konumuza. Adından da anlaşılacağı üzere, Malus 'Jelly King' adlı bu türü araştırırken jöle yapmak için en iyi çeşitlerden biri olduğunu öğrendim ve kral jöle yapabilecek miyim merak ettim:) Elmada zaten jöleleşmeyi sağlayan pektin maddesi olduğunu biliyordum. Bu noktada jölenin rengi, kullandığınız yengeç elmalarının türüne bağlıymış. Crab Apple çeşidimiz Jelly King, pembemsi renkte berrak bir jöle verecekmiş. Haydi o zaman birlikte görelim.


 Meyveleri yıkıyor, ardından kabuklarını soymadan, çekirdeklerini çıkarmadan her birini dörde bölüyoruz. Elmaları kendi ağırlığına yakın su ve birkaç karanfil ile birlikte büyük bir tencereye alıp iyice yumuşayıncaya (hamurlaşıncaya) kadar kaynatıyoruz.


 Kaynama noktasında altını kısıp kaynatmaya devam ediyoruz. Sonra bir tülbent ya da süzgeç yardımıyla elmaları sıkmadan, yalnızca suyunu süzüyor, elde ettiğimiz sıvıyı 500 ml için 450 gr şeker ilavesiyle karıştırıp kaynatmaya devam ediyoruz. Daha fazla şeker jölenin hassas elma aromasını bastırabileceğinden dikkatli oluyoruz. Şeker eriyene kadar hafif ateşte karıştırarak pişiriyor, şurubu kaynama noktasına getirip jöle için ayar noktasına ulaşılana kadar pişirmeye devam ediyoruz.

İşte muhteşem sonuç. O kadar leziz ve berrak bir jöle oldu ki anlatamam. Mis gibi de kokuyor. Biraz daha bekletip de fotoğraflasaydım iyi olacaktı; ama akşam oluyordu artık. Gün ışığı sorunu çıkacaktı.  

Denemek isteyenler asla pişman olmayacak, belirteyim. Ayrıca bu elmaların sağlık için pek çok faydası var. Bizde ''dağ elması'' ya da ''Japon elması'' diye adlar veriliyor. Bulduğunuz zaman faydalanmanızı öneririm.

Kalın sağlıcakla...

*   *   *

EK
(10.08.2022)

Tecrübe önemli. İkinci deneme ve çekimler daha güzel.




Jöle kaynak: leavesfrommygarden.co.uk/