2022/08/02

Blog Yazmak Nelere Kadir?

Bugün salı pazarına gitmem gerekiyordu. Pazar yeri eve uzak olduğundan kesinlikle ortalığı sıcak kaplamadan, sabah erkenden ve otomobille. Tam anayolda, kırmızı ışığın yandığı esnada İngiliz Mezarlığı'nın önünde durmaz mıyız? Fotoğraf yeşil ışığı beklerken, anlık. Şöyle bir baktım da dışarıdan mezarlık olduğu hiç mi hiç belli değil gerçekten. Çok kişi bilmiyor zaten. Sonra da dokuz ay kadar önce burayla ilgili hazırladığım araştırma yazısı geldi aklıma tabii. 

Şu blogda mevcut 1002 yazının içinde tartışmasız en heyecanlı ve maceralı olanıydı. O nedenle eve dönünce hemen dizüstünü açıp o yazıyı bir kez daha okumak istedim ve kolaylık olsun diye de Google'a yazının başlığını girerek tıklama yolunu seçtim. Google'a minnettarım bu arada. Yazı hemen hemen ilk sıralardaydı. Fakat o da nesiydi? Bir sıra altta ''Çanakkale İngiliz Mezarlığı'nda 104 Yıl Sonra Anma Töreni'' şeklinde çok şaşırtıcı bir başlık vardı!!??

 Anzaklar 104 yıl sonra ilk kez andı 
alt başlığıyla;
''İngiliz Mezarlığı diye bilinen alanda Gelibolu'da savaşırken salgın hastalıkta yaşamını kaybeden Yeni Zelandalı askerlerin yattığını öğrendik,'' diyordu yazıda. 

''104 yıldan fazla bir süre sonra Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri (NZDF) Gelibolu 2022 birliğinin, hayatlarını kaybeden on bir asker için Çanakkale'ye geldiğinden ve 18 Nisan 2022 Pazartesi günü, en büyük fedâkarlığı yapanlara saygılarını sunmak için Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret eden Anzak* turistlerin genellikle gözden kaçırdığı küçük bir mezarlık olan Çanakkale İngiliz Konsolosluk Mezarlığı'nda bir anma töreni düzenlendiğinden'' bahsediliyordu. 

Bu demekti ki; Anzakların ŞAFAK AYİNİ için Çanakkale'ye gelen torunlarının (Yeni Zelandalı olanlarının) bu mezarlıktan ve içinde yatan 11 Yeni Zelandalı askerden ilk kez haberleri olmuştu. 


1-Bu bilgiler benim hazırladığım o yazıda mevcuttu. 
2-Yazı, o tarihe kadar hem Yeni Zelanda'dan hem Avustralya'dan epeyce ziyaret almıştı.
Acaba o yazının bu anma törenine katkısı olmuş muydu?

İçimde kocaman bir heyecan...
Aklımda deli sorular...


*Anzak 
(Australian and New Zealand Army Corps = ANZAC)