26/08/2020

Ay'ın Evrelerinde Kayboldum

"Göğe Bakalım" parolasıyla gökyüzüyle fazlasıyla haşır neşirim bu dönem. Son üç gündür farklı bir kararla hep aynı saatlerde fotoğraflamaya çalıştığım Ay, Hilal'den İlk Dördün'e, yani Yarım Ay'a dönüştü ve benim bunun üç gün süreceğinden hiç haberim yoktu. Tam bir sürprizdi. Hayatı boyunca buna hiç dikkat etmeden yaşayan yalnızca ben değilimdir herhalde. Dolunay'ın tam daire şeklinde parlak bir Ay olduğunu ve genellikle ayın 14'ü gibi ortaya çıktığını, hatta eskilerin, misal anneannemin güzel bir kız betimleyeceği zaman ''Ay'ın 14'ü gibi yüzü var'' dediğini bile biliyordum da bu döngünün sürecini, Ay evrelerinin kaç gün sürdüğünü neden hiç fark etmemiştim? İnsan etraflıca düşündüğünde ürperiyor aslında. Evrende kim bilir Ay'la, Güneş'le bağlantılı daha ne sırlar gizli ve biz bunların kaçını biliyoruz?



Hilal Haldeyken Üç Gün İçinde İlk Dördün'e Evrilen Ayın Aşamaları
Fotoğrafları akşam karanlığına doğru, 20.00 - 21.00 dolaylarında çektim. Birinci sıradaki fotoğraflar pazar, ikinci sıradakiler pazartesi ve üçüncü sıradaki üç fotoğraf dün, yani salı günü çekildi. Neden üç fotoğraf derseniz; İlk Dördün yani Yarım Ay gökyüzü henüz aydınlıkken beliriyormuş. Sebebini bilmeden sadece dikkatimi çektiği için fotoğraflamıştım.

Ay, konum olarak Güneş'in doğusunda kaldığı için Hilal evresinde. Ay, Dünya ve Güneş arasındaki açı 90°den küçük bu arada. Hilal evresi gözlem süresi kısa. Güneş battıktan sonra Batı ufku dolaylarında gözlemleniyor.

İlk Dördün
Ay'ın Güneş'e açısal uzaklığının 90°, yani yarım daire şeklinde (D) olduğu andaki görünüşü demek oluyor. Yeni Ay evresinden toplam bir hafta sonra görünüyor. Hilal'den ise 2 gün sonra.
İkinci ana Ay evresi olan İlk Dördün Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngesinin ilk çeyreğine ulaştığı an. Durum, aynı zamanda Ay yüzeyinin yarısını görebilmek demek olduğundan Yarım Ay diye adlandırılıyor. Ay'ın sol ya da sağ, hangi yarısının parladığını görmek birtakım etkenlere bağlı ki, bunların en başında bulunduğunuz konum var.

Yarım Ay, yani İlk Dördün görüldüğü üzere gün ortasında yükseliyor ve genelde gece yarısı kayboluyor. Ben de gece ilerleyen saatte göremedim zaten. Yine de İlk Dördün'ün gökyüzünde geceleyin görülme oranı Son Dördün'den daha yüksek. Bakın benim gördüğüm Yarım Ay'da yani İlk Dördün'de Ay'ın sağ yarısı parlıyor. Demek ki sol yanı parladığında da Son Dördün'ü görmüş olacağız. Son Dördün Ay'da İlk Dördün Ay’ın diğer yarısı olan Ay'ın çok daha aydınlık olduğu gerçeği biliniyor. O halde benim gördüğüm İlk Dördün daha az parlayanmış. Hava düzgün olursa ona da bir dikkat edip teyit edeyim bakalım. Son Dördün günü gelince Ay gecenin yarısında yükselip günün ortasında ayarını buluyormuş. Dünyamızın kuzeyinde yer alan bölgelerde Son Dördün'ün sol yarısı, güneyinde yer alan bölgelerde ise sağ yarısı aydınlanmaktaymış. Ekvator bölgesinde ise, alt kısım Ay'ın doğuşundan sonra, üst kısım ay ışığında parlak olmaktaymış.

Ne kadar ilginç değil mi? Pandemi dönemi diye envai çeşit işle devir daim yapmaktan bıkkınlık var ne de olsa. En iyisi ben geceleyin gökyüzünde kaybolmaya, daha doğrusu aklımı karıştırmaya devam edeyim...


14 yorum:

  1. Dolunay zamanı insan psikolojisi de etkilenirmiş.
    Ayın etkisi bildiğimizden büyük kanımca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolunay'da Kurtadam bile olunuyordu bazı hikâyelerde:) Ay'ın etkisi var gibi duruyor. Özellikle astrologlara göre; ama bilim bu konuda net değil sanırım.

      Sil
  2. Çok ötelere gittim çalışmalarınızı izlerken; Bilim Teknik Dergisini takip ettiğim orta okullu yıllara:)) Yaratıcılık,bilginin peşinde koşarken,kendi üretimini yapmak adına çok değerli bir çalışma-emek; KUTLUYORUM ZEUGMA...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de Fen Bilgisi derslerinden hatırlıyorum. Ay'ın çember şeklinde görünen evreleri vardı kitapta. Aklıma pek yazmamışım ya da es geçmiş gitmiş öğretmen. Fakat böyle uygulamalı olarak gözlemlemek heyecan verici. Dediğininiz gibi, bilginin peşinden koşmak galiba:) Çok naziksiniz, teşekkürler Güven Bey...

      Sil
  3. Ne iyi yapmışsınız gökyüzüne bakıp, çok düzenli izlememkle beraber özellikle dolunay hep ilgimi çekmiştir, o parlak tabak gibi halini çok severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeryüzünden bıkkınım bu ara. Gökyüzü iyi geldi gerçekten. Tam şu anda Ay'a bakıyorum yine. Parlak mı parlak. Dolunay'a geçiş yapacak. Bu görüntüsünün adı "Kambur Ay" diye isimlendiriliyormuş. Dolunay'a çok az kaldı. Sakın kaçırma Derya:)

      Sil
  4. Allah (cc), Kur’an ve tüm yazılı metinler yanında kâinatın ve insanın da okunması gerekli bir kitap olduğunu birçok ayetiyle buyuruyor. Bu itibarla çalışmanız övgüye değer. Ayrıca büyük sanatçıların göğe baktıklarını, birçok gözle gözlem yaptıklarını da biliyoruz. Onun için de ne kadar takdir etsek azdır.
    Hayırlı günler dileğiyle saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kur'an'da da kainatın yaratılması ile ilgili ayetler vardı. Allah (cc) yeryüzünü yarattıktan sonra 7 kat olarak gökyüzünü yarattığından bahseden. Siz söyleyince o ayetleri tek tek bulup okuma isteğiyle doldum. Gökyüzüyle ilgilenmenin Allah katında da muteber olduğunu öğrenmek ne güzel. Nazik ziyaretiniz ve katkı sağlayan değerli yorumunuz için teşekkürler hocam. Size de hayırlı günler, saygılar...

      Sil
  5. Vaaay, fotoğraflar şahane! Ellerine sağlık, gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözlemlemek daha da şahane ve çok gizemli aslında. Mesela Yarım Ay hep gündüzden çıkıyor gökyüzüne. Aşırı ilginç:) Çok teşekkürler Sezer...

      Sil
  6. Doğanın bu muhteşem düzenin farkında bile olamıyoruz zaman zaman. Ne güzel fotograflar, ne güzel bilgiler olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Pandemi olup da evlerde karantina hallerinde olmasaydık yine aynıdevam ederdik. Misal, temmuz akşamlarında hiç evde durmuyormuşuz ki gün batımının net görünümünü ancak bu yıl farkedebildim.🤣🤣
      Çok teşekkür ederim.❤💐

      Sil
  7. Merhabalar.
    Ayın bu fotoğraflarını böyle bu kadar güzel ve yakından nasıl çekebildiniz. Elinizde özel fotoğraf makinası mı var? Emin olun fotoğraflara bayıldım. Keşke yeniayın ilk günkü hilalini görebilseniz de fotoğrafını çekebilseniz. Öğretmen Makbule Abalı, ilk hilali görmüş ama, fotoğrafını çekememiş. Çünkü ilk hilal görünür ve hemen çabuk kaybolur.

    Ayın dünyaya olan etkilerini biliyorsunuzdur. Ay, çok yavaş bir şekilde dünyamızdan uzaklaşıyormuş. Bu uzaklaşma sonucu belki milyonlarca yıl sonra bir gün sadece 6 saat olacakmış. Düşünün bu altı saatin 3 saati gece, 3 saati de gündüz olacak.

    Herhalde çok yüksek katlarda ikamet ediyorsunuzdur. Eğer bulunduğunuz mekan denize de yakın bir yer ise, güneşin batış ufkunda yeniayın ilk hilalini görebilirsiniz.

    Bu güzel fotoğraflar ve ayın hareketleri ile ilgili verdiğiniz bilgiler için kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Beğeniniz için çok teşekkür ederim. Hayır, elimde özel bir fotoğraf makinası yok. Profesyonel bir fotoğraf makinesi değil en azından. Öyle lensmiş filtreymiş en ufak bir ilave kullanmıyorum. Altı yıl önce alınmış bir makine. Zum özelliği olduğu için bu kadar net ve yakın çıkıyor. Makinemden ben de çok memnunum. Beklentimin çok üzerinde bir makine çıktığı için. İlk hilalin peşinden en çok da footoğrafını çekebilmek için koştum. Sayenizde kısa süre görüneceğini de biliyordum; ama göremedim maalesef. Kısmet değilmiş.
      Ay nedeniyle 6 saatlik gün olayını bilmiyordum. Çok ilginçmiş. Bu hesaba göre o aşamaya gelindiğinde bugünkü 10 yaş, o günlerin 40 yaşı olacak. Başka neler değişecek acaba? Tam yarı yarıya gece ve gündüz olabilecek mi? Çünkü İngiltere'de bizzat şahit oldum. Saat gece 12 olmasına rağmen halen gündüzdü. Gece çok kısa sürüyordu. Belirli tarihlerde sadece gece yaşayan kesitler de var. Misal Grönland. Velhasıl evren çok gizemli. Ürkütücü sorular geliyor insanın aklına.
      Yok çok yüksek katlarda ikamet etmiyoruz. Asansörle işim olmasını hiç istemem. 2. kat seviyesindeyiz. Yerini tespit edebilsem Fizan'da olsa giderim yalnız.

      Ben de size bu değerli yorumunuz için bir kez daha teşekkür ediyorum. Selam ve saygılarımla...

      Sil