03/09/2020

Bağışıklık Önerisi Aşure - Reyhan Şerbeti

Değişik renklerde ve tatta birçok malzemenin bir araya gelip birbiriyle uyumlu şekilde birleşerek çok çeşitliliğin doyumsuz halini oluşturan ''aşure'' ne çok anlam barındırır içinde...

Sevgi barındırır her şeyden önce. İnançla sunmanın güzelliğidir. Sevinci, heyecanı ve mutluluğu. Sıcacık bir paylaşımın pozitif duygularla adeta kutsanmış halidir.

Hayır işlemek ve gönül almak adına gerek dinsel gerekse kültürel bir öge olarak süregelmekte olan aşure geleneği ''sevinç ve hoşgörünün simgesi'' olarak da biliniyor.

Birkaç gün önce Büşra isminde bir hemşirenin son derece iyi niyetli ve samimi bir yaklaşımla Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan ''bir tabak aşure'' istemesi ve Başkanın da bu isteği yerine getireceğini söylemesi üzerine istenmeyen olaylar yaşanmış, bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca devreye girerek Büşra Hemşire'yi kollayarak sevgi ve hoşgörüye dayalı bir yaklaşımda bulunmuştu. Konu aşureden açılmışken ve tam da aşure günlerinden geçerken kronik hastalıklar, kanser, immunoterapi, koronavirüs, COVID19 alanlarında çalışmalarda bulunan Bağışıklık Sistemi Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz'dan bağışıklığımızı özellikle güçlü tutmamız gereken koronalı günler için şöyle bir öneri geldi:

Ancak, aşure yapıp dağıtmanın da tehlikeli olduğu günler aynı zamanda. O halde sevenler (sevmeyen var mı ki) için evde yapmaktan başka çare yok gibi. Ben şahsen birkaç saat kaynatılarak yapılan bir şey olmasına rağmen dışarıdan alınma/gelme bir aşureyi asla yiyemem. Gözüm feci korkmuş durumda.

Aşure yapmanın çok zor olduğu zannedilir genellikle. Oysa hiç öyle değil. Hazırlıklar bir gece önce başlıyor, o kadar. Sürekli kullandığım bu garantili tarifle tam kıvamında, enfes bir tat elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. Şiddetle öneriyorum. Kız Meslek Liselerinde yıllarca okutulmuş bir yemek kitabından alıntı, elden ele süregelen bir tariftir ve müthiştir...


AŞURE YAPIMI
Malzemeler:

- 1,5 su bardağı aşurelik buğday
- Yarım su bardağı pirinç
- 4,5 su bardağı şeker
- 1 kahve fincanı kuru fasulye
- 1 kahve fincanı nohut
- 1 kahve fincanı kuru üzüm
- 1 portakal kabuğu
- 6 adet kuru incir
- 6 adet kuru kayısı
- Yarım fincan kuşüzümü
- 1 kahve fincanı gül suyu [isteğe bağlı]
- Dövülmüş ceviz ya da fındık
- Bir su bardağı süt (isteğe bağlı)
- 1 paket vanilya
- Tarçın

İşlemler:
1- Nohut ve fasulye ayrı kaplarda akşamdan ıslatılır. Ertesi gün yine ayrı kaplarda iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Buğday da akşamdan 10 bardak suyla büyükçe bir tencerede 5 dk kaynatılıp altı kapatılır. İçine ince kıyılmış portakal kabuğu eklenir ve sıcakken, üzeri yoğurt mayalıyormuş gibi bir bezle sarılır (Bu kısım, yani sarmalama kısmı bana ait). Böylece tenceremiz sabaha kadar suyu çekip iyice yumuşayacak, mis gibi kokacak ve işimizin en zor kısmı hallolacak.

2- Ertesi gün açıldığında halen sıcak olan bu tencerenin içine pirinç de eklenip suyu azaldıkça kaynar su ilave edilerek taneler kayboluncaya kadar haşlanır.

3- Haşlanmış nohut ve fasulye bu karışıma ilave edilir. 20 dakika bir arada kaynatılır.

4- Şeker, ayıklanıp yıkanmış kuru üzüm katılır. Şeker eriyinceye kadar karıştırılıp on dakika kaynatılır. Bu aşamada istenirse 1 su bardağı süt ilave edilir.

5- Yıkanmış ve küçük küçük doğranmış incir, kayısı katılır, kuş üzümü ilave edilir. Gül suyu eklenir. Beş dakika daha kaynatılıp ateşten alınır. Vanilya ilave edilir.

6- Sıcakken tek kişilik kâselere konur. Biraz soğuyunca üzerine arzuya göre ceviz, antep fıstığı, hindistan cevizi, tarçın, nar tanesi, vb. serpilir.

Bu ölçülerle yaklaşık 20 kâse aşure elde edilir. Buna göre istenilen oranda azaltılıp eksiltilebilir.

Akşamdan suya ısladığım buğday, fasulye ve nohut, sabah olunca ilgili ''basit'' işlemlerden geçip, her zamanki kıvamında, enfes bir aşureye dönüştü yine. Üzerinde nar eksik ama, olsun ne yapalım:)

* * *
Yıllardan beridir pek çok blogda gördüğüm, öve öve bitirilemeyen reyhan şerbetini deneme fırsatı buldum nihayet.

Aman Allahım, yazılanlara bakıp da onca yıldır neden yapmamışım ben bu şerbeti. O kadar leziz bir içecek oldu ki anlatamam size. Rengi ayrı güzel, kokusu adeta misk-i amber. Ya tadı? Şimdiye kadar içtiğiniz hiçbir şerbet ya da meyve suyuna benzemeyen, kendine özel lezzetiyle baş döndüren, harikulade bir içecek. Enfes bir serinletici. 2 TL'ye bir bağ reyhan alıp 4 kaşık şeker ve 6 bardak suyla çok kolay ve de ekonomik bir şekilde siz de bu şerbetten hazırlayabilir, dilerseniz bir seferde 6 kişi birden içerek mest olabilirsiniz. Padişahlara, hanım sultanlara layık bir içecek gerçekten. Benden söylemesi...


Koronadan uzak, sağlıklı günler dileğiyle...


9 yorum:

  1. Ne güzel ifadeler; içinde sevgi olan her şey,kendi tadıyla birlikte ayrı bir tat ve yücelme yaşıyor; sağ olun; ellerinize sağlık,kaleminize sağlık; Zeugma...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Yücelme yaşıyor" ifadeniz çok uygun düşmüş Güven Bey. Aşure madde olarak içerdiklerinin nefasetini manevi olarak çok daha fazla yansıtıyor gerçekten. Hatta yapılıp dağıtılırken küs olanlar da ayırt edilmediğinden barışma vesilesi olarak da biliniyormuş. Başlıbaşına bir sevgi ve inanç bütünlüğü. Teşekkürler değerli ziyaretinize...

      Sil
  2. Tam kaydetmelik bir lonu olmuş.
    Afiyet şifa olsun
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malum, pandemide kısıtlananlar listesinde. Canı çekenler kaydetsin bence de. Garantili tarif. Kolayca yapsın, yesin.
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  3. Aaaa nasıl iştah kabartıcı bir tarif ve nasıl güzel, anlam yüklü ifadeler. Aşure ve Reyhan şerbeti; hiç aklımda yokken, şimdi ilk yapılacaklar da baş köşeye oturduklar. Aşureyi çok severim ancak son yıllarda şeker yüzünden yapmıyordum...Bana kalsa yapacağım da😉 ama bu defa az şekerle de olsa her iki tarifi de yapacağım. Aslında aşuredeki malzemeleri, buğday, pirinç ve şeker hariç tüketiyoruz...ama harmanlandığında o tat, aşurede çok daha güzel olur. Yaparken kulaklarını çınlatırım artık. Senin leziz tariflerini çok beğeniyorum, tam damak tadıma uygun tarifler çünkü. Sevgiyle, heyecanla, özenle yapan ellerine, emeklerine sağlık Zeugmacığım..Afiyet olsun...şifa olsun...Sevgilerimi gönderiyorum.❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarif gerçekten çok güzel. Dört dörtlük bir aşure çıkıyor ortaya. Annem de çok güzel aşure yapardı ama ben bu tarifin üzerine tanımıyorum tarif ve şiddetle tavsiye ediyorum. Lütfen en kısa zamanda yap, bayılacaksın. Ne olur ne olmaz, risk almamak için kimseye dağıtmadım. Gider başka yerden korona kapar benden bilirler sonra diye çekindim. Kendim de kimsenin yaptığını yemem bu arada. Zaten kimsenin dağıttığını da görmedim. Bu yıl böyle.
      Sevdiğin bir şeyi az az da olsa yemek lazım. Şeker kullanmayan biri olarak benim ggibi az şekerli yaparsın. Yarım ölçü yapabilirsin. Ya da domates sosu yapıyor gibi konserve kavanozunda saklayabilirsin. Ben iki kavanoz kaldırdım öyle. Reyhan şerbetini de mutlaka yap Esinciğim. Netteki tarifleri hep aynı. Yalnız buzdolabında bir gece bekletmeni öneririm. Rengi ve lezzeti çok daha enfes oluyor.
      Ziyaretine, sevgi dolu içten sözlerine çok teşekkürler. Selam ve sevgilerimle ❤💐🙋‍♀️

      Sil
  4. Aşureye ba-yı-lı-rımmmm. Sadece aşure günün de değil, canımız ister arada yapar yeriz.. :)
    Reyhan serbetini daha önce hiç denemedim. O kadar güzelse bi ara denemeliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı ben:) Çocukluğumdan beri ölürüm aşure için. Ve ara ara, canım ne zaman çekti, yapar yerim. Bu tarifi denersen bir daha vaz geçemezsin, söyleyeyim:)
      Reyhan şerbeti çoook kolay. İyice yıkadığın reyhanları büyükçe, cam bir kavanoza alıyor, üzerine 6 bardak kaynar su ve 4 kaşık şeker atıp karıştırıyorsun. Soğuyunca da buzdolabında bekletiyorsun

      Sil
    2. Reyhan şerbetine şekerle birlikte tepeleme olmayan 1 çay kaşığı limon tuzu da atılıyor. Yazmayı unutmuşum, pardon...

      Sil