18/10/2024

Kulaklıklı Desenli Örgü Bere

Yabancı belgesellerde, özellikle İskandinav ülkelerinde zorlu kış şartlarında yaşayan insanların yaşam detayları her daim dikkatimi çekmiştir. Diz boyu karlar içinde ren geyikleri tarafından çekilen kızaklardaki insanlar; kalın giysileri, boyun atkıları ve özellikle rengârenk desenli bereleriyle kartpostallardan fırlamış gibidirler.

Evet, en çok da, hayranlıkla izlediğim kulak(lık)lı ve rengârenk bereleriyle...

Afrika'ya yapılan safari turlarına isteyip de katılmayan kalmadı gibi ve cazibesini yitirmeye başladı artık. Gazetelere bakınca şimdilerde kış turizmi revaçta. 

Oldukça büyük ve muhteşem bir ülke olan Kanada'nın ya da Finlandiya ve Norveç'in yerleşim yerlerinden uzak bölgelerini kızaklarla dolaşmak mesela. Husky köpekleri tarafından diz boyu karlar arasında kızaklarla gezdirilmek ya da kış ormanında ren geyiği safari benzeri sıra dışı deneyim vaadleri uçuşuyor yine havada.

Yabancı belgeseller, kış turizmi falan derken yazmak istediğim asıl mevzuya geleyim şimdi. Bu yılın şubat ayı başında kulak(lık)lı bir bere örmek istediğimi yazmıştım. O bereyi örüp bitirdim ve örgü etiketi altında bloga koymaya karar verdim.  

İtiraf edeyim, tahmin ettiğimden daha güzel bir bere çıktı ortaya. Saç örgüsü modeli eklentileri ile ve aynı renklerden parmaksız bir eldivenle takım haline geldi. Yürüyüşlerde ellerin ve kulakların üşümemesi için ideal. Kış turizmi ya da safarisi falan bana göre değil açıkçası. Soğukta dışarıda fazlaca kalmayı hiç sevmem. 

Örmek isteyenler için tarifi burada. Bereyi özellikle, 1 günde bitirmek mümkün.
👇
Kulaklık kısımlarının her biri için ayrı ayrı 4'er ilmek başlanır.
Her sıra başında arttırılarak 24 ilmek olana kadar örülüp iki ayrı üçgen elde edilir.

Sağ kulaklık başına (sağ taraftan) 14 ilmek atılır, 24 ilmekle bekleyen kulaklık örülürek eklenir. Alın kısmı için 28 ilmek atılır, 24 ilmekle bekleyen sol kulaklık ilmekleri örülerek eklenir. Devamında yine 14 ilmek atılır (Örgü şişimizin en başı ve sonundaki 14+14=28 berenin arka tarafı için devam edecek olan ilmek sayısıdır).

Böylece toplam ilmek sayısı 104 olur. Tüm ilmeklere 35 sıra örülerek devam edilir.

Üst kısmı oluşturmak için 104 ilmek altı eşit parçaya bölünür. 17 ilmekte bir, bir defa kesilir (Bir defada iki ilmek birden alınır). Kesme işlemi örgünün düz tarafında yapılır.

6 parça içlerinde 8 ilmek kalınca dikilerek toplanır. Arka taraf da dikilince bere tamamlanır.

Şimdiden kolay gelsin o halde...😊