2020/05/29

''The Irishman'' Filmindeki CGI Teknolojisi

Gişe başarısı garantili, büyük bütçeli, kaliteli filmlerin Oscar ödüllü, Amerikalı efsane yönetmeni Martin Scorsese'nin ''The Irishman'' adlı filmini izlediniz mi? Yalnızca seçilmiş sinemalarda 1 Kasım itibarıyla üç hafta boyu gösterimde kalmış. 27 Kasım'da ise Netflix'te yayınlanmış. Ben henüz izlemedim.

''İrlandalı Adam'' Robert De Niro ve Al Pacino'yu yeniden bir araya getiren, eleştirmenlerden tam not almış bir gangster (suç, adalet, şiddet) filmi.

Prömiyerini yaptıktan sonra eleştirmenler tarafından övgü yağdırılan ve ''Scorsese'nin on yıllardır çektiği en iyi film'' diye bahsedilen filmdeki en önemli özelliklerden biri de CGI kullanılmış olması. Beni çeken yanı da bu zaten. Farklı zaman kesitlerine uygun mekânlarda çekilen filmde kullanılan CGI (Computer-generated Imagery) için kısaca ''oldukça maliyetli bir gençleştirme teknolojisi'' de diyebiliriz. Filmin kahramanı James Sheeran hikâyenin başında 39 yaşında bir adam çünkü. Kendisini canlandıran Robert de Niro ise 76 yaşında. İşte bu teknoloji ile De Niro'yu 39 yaşında bir adam olarak görüyoruz. Fakat kendisine sorulduğunda efektle yüz gençleştirmenin yetmediğini, her çekim öncesi kendine ''39 yaşında bir adam gibi davran'' şeklinde bir hatırlatmada bulunduğunu söylemiş. Adaptasyonu zor olmalı.

''İrlandalı''
Kült yapımların ünlü yönetmeni Martin Scorsese imzalı filmde Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci gibi sinema tarihinin önemli oyuncuları yer alıyor. International Brotherhood of Teamsters adlı işçi sendikası memuruyken aynı zamanda bir mafya tetikçisi olan Frank Sheeran'ın hayatının işlendiği filmin maliyetinin yüksek olma sebebi Robert De Niro ve Al Pacino’nun, rollerinin farklı dönemlerini canlandırabilmeleri için CGI yardımıyla gençleştirilmiş olmaları.

YouTube'da iFake kanalı tarafından yayınlanmış, oyuncuların DeepFake teknolojisiyle gençleştirilip her iki versiyonun da karşılaştırıldığı konuyla ilgili bir video var. Dilerseniz aratıp izleyebilirsiniz. Kimi zaman oyuncuların yüzleri anlık biçimde bulanık görünse de gençleştirme tekniği oldukça işe yaramış, ne dersiniz? Sonuç en çok Robert De Niro'da başarı sağlamış bence. 76 yaştan 39'a geçiş inanılmaz. Böylece TV'lerdeki yaşını başını almış, neredeyse 80'ine dayanmış bazı sanatçıların pürüzsüz, 20'li yaşlarda, bebeksi yüzlerinin nedenini de anlamış olduk:)

Martin Scorsese’nin bugüne kadarki en yüksek bütçeli filmi olduğu belirtilen, Netflix tarafından CGI teknolojisi nedeniyle en pahalı yapımlarından biri olduğunu açıklanan filmin maliyetinin toplamda 200 milyon dolara yaklaştığı açıklandı. Scorsese'nin de sırf bu yüzden Netflix'le çalıştığı söylentileri var.

Bu teknolojide filmin ana karakterlerinin sinir ağları temel alınıyor. 2019'un dört gözle beklenen filmlerinden biri olan Oscar'a aday 209 dakikalık bu muhteşem suç, drama ve biyografi filmi için iyi seyirler....




Bilgi Kaynak:www.express.co.uk/entertainment/films/