2024/03/18

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. Yıl Dönümü

Yazdan kalma, güneşli, güzel bir gün eşliğinde dört bir yanı bayraklarla donanmış kentin kalabalıklarla dolu cadde ve sokaklarında bayram havası hissedilirken, diğer yandan camilerde Çanakkale şehitleri ruhuna Kuran-ı Kerim okunuyordu. 

Bugün okullar tatildi. Şehitler Abidesi'ndeki törenlere gidemeyenler kaç gündür dört gözle bekledikleri Uluçalireis denizaltısındaki sergiyi ziyaret için Deniz Müzesi önünde uzunca bir sıraya girmişti. Ne yazık ki serginin açılışı ertelenmişti ve biz bunu onca zaman sıra bekleyip kimliklerimizi göstererek müzenin içine girdikten sonra öğrendik.

Görevli astsubaylardan birinin serginin perşembe günü açılacağını söylemesi tam bir hayal kırıklığı oldu. 18 Mart'ta açılmayan sergiyi neyleyim? Perşembe gittiğimizde başka bir güne ertelenmeyeceğini nereden bileyim? Nitekim içeride biraz zaman geçirdikten sonra çıkıştaki asker de herkese ''Denizaltının açılışı yarın,'' diyordu. Müzenin seyir teraslarında oturup dinlenirken, bir yandan da Şehitler Abidesi'nden dönen savaş gemilerini ve bir denizaltıyı izleme şansımız oldu neyse ki. Bu organizasyon bozukluğunun asıl nedeni neydi, onu öğrenmek lazımdı.

Abideden dönen askerî gemilerden biri 
TC Uluçalireis ve TC Nusret'i coşkuyla selamlarken. 💫

Dönüşte kordondaki mehter takımı halkı coşturmaya yetti. Erik ve kayısı dallarının şahane çiçekleri de moralleri az buçuk düzeltmeye yardımcı oldu.

Her ne olursa olsun, Çanakkale Deniz Zaferimizin 109. Yıl Dönümü kutlu olsun! 
Bizlere bu cennet vatanı armağan eden şehitlerimizin ruhu şad olsun! 
Başta Anafartalar kahramanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizin önünde minnetle, saygıyla eğiliyoruz ...



Dünyanın milli gemisini üretebilen 10 ülkesi arasında bulunan ülkemizin ilk LHD savaş gemisi TCG Anadolu (L400) 
-Türk Deniz Kuvvetleri adına bugüne kadar inşa edilen en büyük gemi. Üzerindeki piste SİHA ve Kızıl Elma benzeri uçak ve helikopterlerin inebilmesi için planlanan gemi 10 Nisan 2023'te TDK envanterine katılmış.