2024/03/03

Leopar İle İmpala Yavrusu

Sahte ve yanıltıcı içeriklerin de yaygın biçimde kullanıldığı sosyal medyada bir videonun bir kısmını keserek ya da farklı bir ek yaparak yanıltıcı bir başlıkla paylaşmanın çok yaygın bir uygulama olduğu söylenir. Amaç elbette ki o videonun viral olması ya da isim yapmaktır. O nedenle, izlediğimiz şaşırtıcı bir içeriğe hemen inanmadan önce doğruluğundan emin olmalı.

İnsanları farklı görüşlere sürükleyen videolardan biri de leopar ve impalanın videosu olmuş. Ben de izleyen herkes gibi leopara fazlasıyla şaşırmış ve çok sempatik bulmuştum. Gördüklerim normal değildi; ama ''Avının başından yeni kalkmış olmalı. Karnı fazlasıyla tok. O yüzden impalayla oynuyor,'' diye düşünmüştüm. 

İki hafta kadar önce izlediğim bu video leoparın impala yavrusuyla oyun oynaması ve hayatını kurtarması nedeniyle tartışılıyor. İlk bakışta leopar yavru impalayı yakınlarda sinsice dolaşan bir sırtlandan koruyor gibi görünüyor. Ancak, bazı kullanıcılar leoparın başka kötü niyetleri olduğu konusunda ısrarcı davranmış. Söz konusu videonun yayıncısı, kullanıcıları için vahşi doğaya göz atma ve vahşi hayvan videoları yayınlamasıyla ünlü Into The Wild adlı Instagram hesabı.

Videoda yetişkin bir leoparın yanında bir yavru impala görüyoruz. Birbirine çok yakınlar ve aralarında herhangi bir düşmanlığa işaret edecek hiçbir şey yok. Ancak, bir süre sonra bir sırtlanın onlara doğru yaklaştığını görüyoruz. Leopar hemen hamle yapıp yavru impalayı boynundan yakalıyor ve sırtlandan kurtarmak için hızla arka taraftaki bir ağaca tırmanıyor.


Leopar gibi yırtıcı bir hayvanın yavru impalayı nasıl kurtardığı konusunda pek çok kullanıcı şaşkınlık içinde kalırken, bazı kullanıcılar farklı görüşte. Bir leoparın saldırmadan önce sıklıkla avıyla oynadığını ve leoparın yavru impalayı sırtlandan değil, kendisi için kurtardığını söylüyor, yavruyu eninde sonunda öldüreceğine, avını izinsiz giren sırtlanla paylaşmak istemediğine inanıyor. Sonuçta leopar bir etobur. 

Leoparın bu hareketinin ardındaki gerçeği öğrenemiyoruz. Çünkü video, leopar ağaca tırmandığı an bitiyor. Kim bilir, belki de görüntülerin bu derece şaşırtıcı olması ve zihinlerde iz bırakmasının nedeni sonuç kısmının meçhule girmesiyle ilgilidir.