2024/09/12

Nefize Çetin Özsoy

Nefize Çetin, Bulgaristan'ın Kırcaali şehrine bağlı Çiftlikköy'de yaşayan Hafize ve Süleyman Çetin çiftinin 1984 doğumlu kızlarıydı. 
İsmi dört yaşındayken evlerinin önünde oynarken otomobil çarpması sonucu ölen ablası Nefize'nin adını yaşatması için konmuştu. 

Aile, Türklere yönelik birtakım baskılar nedeniyle Bulgaristan'dan Türkiye'ye başlayan göç dalgasıyla geldiği Edirne'ye yerleşti. Baba Süleyman Çetin, DSİ'de çalışmaya başladı. Nefize ise Edirne Anadolu Öğretmen Lisesi'nden sonra Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünü bitirdi. Ancak beklediği atama adeta hayal olmuştu. Bir süreliğine İstanbul'da Sultanahmet Camii'nde özel güvenlik görevlisi olarak çalışsa da öğretmenlik ataması bir türlü gerçekleşmediği için polis olmaya karar verdi. 

2013'te Sultan Ahmet Camii avlusuna girmeye çalışan canlı bombayı etkisiz hale getiren Nefize Çetin bu üstün başarısından dolayı takdir ve taltiflerle onurlandırıldı. 5 Temmuz 2013 tarihinde Mardin İli Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne şark hizmeti için tayin edilen Nefize, kendisi gibi öğretmen olan ve atanamayınca polis olmaya karar veren Cumhur Özsoy ile evlenmişti.


Genç çiftin İstanbul'dan sonraki görev yerleri Mardin-Midyat oldu. Bir yıl önce yaralanan ve geçici görevle memleketi Kırklareli'ne gönderilen eşinin ardından Nefize'nin de eş durumundan bir ay içinde Kırklareli'ne tayini çıkacaktı. Ancak, Mardin-Midyat ilçesi Koruma Şube Müdürlüğü'nde görev başındayken 8 Haziran 2016'da terör örgütü mensuplarınca düzenlenen bombalı araçla yapılan saldırı sonucu iki meslektaşıyla birlikte 32 yaşında şehit oldu, 10 Haziran 2016 tarihinde Edirne Şehitliği’nde toprağa verildi.  

İmam "Gazi Mustafa Kemal Atatürk" dediğinde gerisine dikkat!
Video: @Denizin_Yolu

Nefize ÇETİN ÖZSOY, Edirne Selimiye Camii’nden kaldırılan ilk kadın şehit olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin terörle mücadelede verdiği ikinci şehididir

ÇOMÜ Anafartalar Kampüsü Ek Binasında asılı olan yukarıdaki fotoğrafını 2024'ün Ocak ayında içim yanarak çekmiş, Nefize'nin hikâyesini o gün orada öğrenmiştim. Cenaze töreni videosu bugün x.com'da yaygın biçimde paylaşılınca hikâyesini buraya aktarmak istedim. Aziz şehidimizin ruhu şâd, mekânı Cennet olsun.