11/10/2024

Fırında Çıtır Kabak

Kabağın en lezzetli, en doyumsuz hali Yunan usulü kızartılmış olanıdır bence. 

İnce, uzun dilimlenmiş kabakların derin bir kapta un, soda, kabartma tozu, tuz ve birkaç kaşık sıvı yağ ile iyice çırpılarak hazırlanmış sosa batırılıp çıtır çıtır olana kadar kızgın yağda kızartılmasıyla elde edilen ''cipsler'' krema kıvamında bir sosla servis edilirse mükemmel bir atıştırmalık veya mezedirler. 

Lakin bilindiği üzere yağda kızartmalar sağlık için pek önerilmediğinden vazgeçemeyenleri yılda en fazla iki kez yapıyor tıpkı benim gibi. Sadete geleyim hemen. Ne zamandır gözüme çarpan ''Fırında Çıtır Kabak'' tarifini denedim bu akşam. Gayet güzel bir yan yemek oldu sofrada. Hatta naneli yoğurt sosuyla tek başına bile yenilebilir ara öğün olarak.

Dileyenler ''fırında yağsız çıtır kabak'' diye aratırsa tarife ulaşır. Fırına attıklarımın en güzel şekilde kızarması için kullandığım tepsinin etkisi büyük yalnız. İçi beyaz kaplama teflon tepsi. Balıkları da müthiş kızartıyor. Özellikle alt kısım ''nar gibi'' deyiminin hakkını fazlasıyla veriyor.

*   *   *

@dunyadanbilim
Bu kısa videoyla minik bir tırtılın dönüşüm sürecine tanık olmak ister misiniz? İzlerken doğanın mucizelerini, büyüleyici değişim gücünü ve döngüsünü gözler önüne seren bu dönüşüm size ilham verecek. Bakalım sürecin sonunda tırtıl neye dönüşecek? 😍😀