2011/12/04

Aşure

Hiç düşündünüz mü, aşure kelimesi ne çok anlam barındırır içinde...
Öncelikle; değişik renk ve tatlarda birçok malzemenin bir araya gelip birleşmesi, birbirleriyle uyumu, çok çeşitliliğin doyumsuz halidir. Sevgiyle ve inançla sunmanın güzelliği, sevinci, heyecanı, mutluluğu. Sıcacık bir paylaşımın kutsanmış hali...
(Farkettiniz mi? Bu tanımlar ''blog yazmak''la da eşdeğer sanki. Ne kadar benziyor sahi.)
Hayır işlemek ve gönül almak adına dini ve kültürel bir öge olarak süregelmekte olan aşure geleneği ''sevinç ve hoşgörünün simgesi'' olarak geçiyor, biliyor muydunuz?
Aşureye bayılırım ben. Bu yıl henüz yapmadım; ama böyle bir vesileyle, hepimiz adına ''her zamankinden biraz daha fazla hoşgörü'' dilemek ihtiyacı hissettim.
Sevgiyle...


* * *
YAPIMI
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı aşurelik buğday
- Yarım su bardağı pirinç
- 4,5 su bardağı şeker
- 1 kahve fincanı kuru fasulye
- 1 kahve fincanı nohut
- 1 kahve fincanı kuru üzüm
- 1 portakal kabuğu
- 6 adet kuru incir
- 6 adet kuru kayısı
- Yarım fincan kuşüzümü
- 1 kahve fincanı gül suyu [isteğe bağlı]
- Dövülmüş ceviz ya da fındık

- Bir su bardağı süt (isteğe bağlı)
- 1 paket vanilya
- Tarçın


İşlemler:
1- Nohut ve fasulye ayrı kaplarda akşamdan ıslatılır. Ertesi gün yine ayrı kaplarda iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Buğday da akşamdan 10 bardak suyla büyükçe bir tencerede 5 dk kaynatılıp altı kapatılır. İçine ince kıyılmış portakal kabuğu eklenir ve sıcakken, üzeri yoğurt mayalıyormuş gibi bir bezle sarılır.
(Sabaha kadar suyu çekip iyice yumuşayacak, mis gibi kokacak ve işimizin en zor kısmı hallolacaktır.)

2- Ertesi gün açıldığında halen sıcak olan bu tencerenin içine pirinç de eklenip suyu azaldıkça kaynar su ilave edilerek taneler kayboluncaya kadar haşlanır.

3- Haşlanmış nohut ve fasulye bu karışıma ilave edilir. 20 dakika bir arada kaynatılır.

4- Şeker, ayıklanıp yıkanmış kuru üzüm katılır. Şeker eriyinceye kadar karıştırılıp on dakika kaynatılır. Bu aşamada istenirse 1 su bardağı süt ilave edilir.

5- Yıkanmış ve küçük küçük doğranmış incir, kayısı katılır, kuş üzümü ilave edilir. G
ül suyu eklenir. Beş dakika daha kaynatılıp ateşten alınır. Vanilya ilave edilir.

6- Sıcakken tek kişilik kâselere konur. Biraz soğuyunca üzerine arzuya göre ceviz, antep fıstığı, hindistan cevizi, tarçın, nar tanesi, vb. serpilir.

Bu ölçülerle yaklaşık 20 kâse aşure elde edilir. Buna göre istenilen oranda azaltılıp eksiltilebilir.

Not: Gördüğünüz gibi aşure yapmak hiç de zor değil. Sadece hazırlıklar biraz uzun sürüyor. Sürekli kullandığım bu garantili tarifle tam kıvamında, enfes bir tat elde edeceğinizden emin olabilirsiniz.
Yukarıdaki fotoğraftaki aşure bugün, yine bu tarif uygulanarak yapılmış, fotoğraf az önce eklenmiştir.
(10.12.2011)
Size kolay gelsin ve afiyet olsun...