2014/05/09

Hiperrealist Ressamlar

Hiperrealizm, adından da anlaşılacağı üzere ''aşırı gerçekçilik'' anlamı taşıyan ve ilk kez 1960'lı yıllarda Amerika'da ortaya çıkmış olan ''fotogerçekçilik'' akımından kaynaklı bir sanattır. Çağdaş sanat dalları içinde yerini almış olan hiperrealizm, sanatçıların gerçekten ayırt edilemeyecek nitelikte, adeta bir fotoğrafmış gibi çizdikleri resimleri ve son dönem, bazı heykeltıraşların yapmakta olduğu ''canlıymış imajı veren'' heykelleri kapsamaktadır.

Bu ressamlar, bir insanı, bir nesneyi ya da bir mağazanın vitrinini birkaç saat içerisinde, her türlü gölge ve ışık yansıması dahilinde, gerçeğinden ayırt edilemeyecek biçimde çizmekte ya da boyamaktadırlar.

Hiperrealist (Fotorealist) ressamları aşağıda, isimleriyle birlikte ve eserlerinden ikişer örnek göstererek sıraladım. Eğer yaptıkları diğer resimleri de görmek isterseniz isimlerine tıklamanız ve websitelerine girmeniz yeterli:

Simon Hennessey, portre ve insan figüründe uzmanlaşmış bir hyperrealist. İnsan yüzlerindeki küçük ayrıntılara bakarak başladığınızda gerçekten müthiş. Gözler, saçlar ve kırışıklıklara özellikle dikkat edin.



Jacques Bodin Fransız hiperrealist ressam. Işık ve gölgeleri bir fotoğrafta görebileceğiniz netlikte yansıtıyor.
(Jacques Bodin Fransa'dan bu posta ulaşmış ve iki resminden bahsettiğimi belirterek Twitter hesabına bu yazının linkini kopyalamış. Kendisine bir de buradan teşekkürler.)


Richard Estes genellikle Denis Peterson, Audrey Flack ve Chuck Close tarzında çalışıyor. Eserleri şehir hayatı, vitrinler, dükkanlar ve binaları kapsayan şaşırtıcı tablolar. Estes, Chicago Sanat Enstitüsü'nde Güzel Sanatlar okuduktan ve bir grafik sanatçısı olarak 10 yıl çalıştıktan sonra resim onun için hobiye dönüşmüş.


Pedro Campos tuval üzerine yağlıboya, kristal netliğinde görüntüler oluşturan, kola kutularını, meyveleri, gündelik nesneleri ilginç sanat parçalarına dönüştüren bir hiperrealist ressam.



Denis Peterson, New York'ta ortaya çıkan ilk fotorealist. Hiperrealizmin öncüsü ve birincil mimarı olarak kabul ediliyor.


Robert Bechtle San Francisco doğumlu bir Amerikalı ressam. Tüm hayatını kentte geçirmiş.
Orta sınıfın sıradanlığını yakalayan usta, resimlerinde gündelik hayattan sahneler üzerine odaklanmış.


Jason de Graaf resimlerine bakmak fazlasıyla gerçek. Yaratıcı bir özgürlükle, fotoğraflarda bulunmayan, derinlemesine bir yanılsama eklemeyi seviyor.


Paul Cadden 1965 doğumlu, İskoç hiperrealist ressam. Resimlerini yalnızca grafit ve tebeşir kullanarak çiziyor.



Mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle.
Sevgiler...