Bu yılki zeytin kurma denemelerimden çok güzel sonuçlar aldım a dostlar. Yan görseldeki zeytinler benim elimden çıkma, inanabiliyor musunuz?😊
Bundan sonra uygulayacağım yöntem yalnızca budur. Bu sonuca ulaşmak için en az beş altı yıl süren hatırı sayılır bir zaman harcadım yalnız. O nasıl oluyor derseniz; komşu, arkadaş, zeytini aldığım pazarcılar dahil, aradığım tada ulaşana kadar duyduğum her tarifi uyguladım diyebiliriz.
Çizme zeytin, kırma zeytin, hiç çizilmeden yeşil zeytin, pet şişe içinde yuvarlamaca sirkeli ve zeytinyağlı tariften tutun da ''plastik çuval içinde tuza gömerek suları süzülene kadar bekletilen siyah zeytin'' olayına kadar öğrendiğim her tarifi denedim. Aldığım sonuçlar içinde en çok hoşuma giden de çuval içinde suyu süzülen tarifti zaten. Elde edilen zeytinlerin adı ''sele zeytini'' idi. Yüzyıllar öncesinden beri kullanılan, sele içinde bol tuzla beklerken acı suyu süzülen siyah zeytinin çuval versiyonuydu çünkü. Benim tarifim ise cam kavanozda suyu süzülen sele zeytini oluyor. Sonuçta aynı mantık söz konusu. Zeytinden tuzun etkisiyle çıkan suyu süzmek. Bu tarifle en fazla 10 gün içinde enfes bir sonuca ulaşıyorsunuz. Hatta tıpkı benim gibi beş günden sonra üzerinden alıp yemeye başlayabilirsiniz bile:)
Kahvaltı sofralarımızın baş tacı zeytinin hasadı yaklaşık bir aydır devam ediyor. Şu dönem siyah zeytinler ağırlıkta. Çünkü yeşil zeytinlerin olgunlaşıp renginin siyaha dönmesi ve yağlanması bekleniyor. Ben derim ki hiç değilse 1 kg zeytin alıp bu tarifi deneyin. İnanın, bu basit tarifle yemeye kıyamayacağınız kadar leziz bir zeytin çıkıyor ortaya. Bunun için 5 litrelik cam kavanoz, 3 kg siyah zeytin ve 2 çay bardağı ince kaya tuzuna ihtiyacımız var. Zeytinleri ezik ve çürük kısmı olanlar varsa iyice ayıklayıp güzelce yıkıyoruz (Bazıları yıkanmaması gerektiğini söylüyor; ama olmaz öyle şey. Ben hep yıkıyorum). Suyunu iyice süzdürdüğümüz zeytinleri kavanoza alıyor ve üzerine tuzumuzu döküyoruz. İşlem tamam!
Zeytinlere ilk 2 gün dokunmuyoruz. Üstteki tuz yavaş yavaş etkisini gösterip zeytinleri sulandırmaya başlayacak. Bu aşamada kavanozu her gün birkaç kez sağa sola yatırıyor, altını üste çeviriyor, hatta mümkünse yerde yuvarlıyoruz. Kırmamaya özen göstererek tabii. Bu tarifte püf noktası; kavanozda biriken su miktarı çoğaldıkça süzmek.
Görüldüğü gibi zeytinler acı suyunu atmaya başlarken bu şekilde büzüşüp gerginliğini kaybediyor. Süzme işlemi nasıl olacak derseniz, kavanozu ağzına uygun bir süzgeç ya da tülbent kapatarak, dikkatlice yan yatırarak ya da tamamıyla ters çevirip biriken tüm suyun akmasını sağlayın. Alışınca elinizle kapatarak da yapabilirsiniz.
Beşinci günden itibaren her gün bir kase olmuş zeytin bulabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Yüzde yüz garantili tariftir bu. Mis gibi, katkısız, kendi el emeğiniz, sağlıklı zeytininizle ne kadar övünseniz az;)
En fazla on gün içinde zeytininiz hazır demiştim. Zeytinleri kavanozdan silkeleyerek alma zamanı. Geriye kalan fazlaca bir tuz yok aslında, taş çatlasa 1 çay bardağı. Ancak, zeytinimizin kurumaması ve tuzunun da kararında olması gerek.
Bunlar bu seneki zeytinlerim. Her birinden ikişer tur denedim. Sele zeytinim, kırma ve çizme yeşil zeytinim. Kırma zeytinim ilk görseldeki zeytinler. 1 haftada oluyorlar. Çizerseniz daha geç yiyebiliyorsunuz. Ona göre ayar çekmek gerek.
Dikkat ederseniz hepsi de cam kavanozdalar. Bir tur daha sele zeytini yapmak istiyorum. Çabuk biterse kötü olur. Cam kavanozdan fotoğraf çekmek de ne zormuş öyle:(
Kırma zeytin tarifimi de vereyim o halde. Zeytinleri yıkayıp tek tek kırıyoruz. Ben soda şişesinin alt kısmıyla kırdım. Bazıları çekirdeğinden bile ayrılıyor, aldırmayın. Sonra toparlanıyor. Hepsini kırdıktan sonra yıkayıp bir kavanoza alıyor ve üzerini suyla dolduruyoruz. O suyu her gün değiştiriyoruz. 5 günün sonunda zeytinleri iyice süzüp aralara limon dilimleri yerleştirerek kavanoza alıyoruz. 1 kg zeytin için 1,5 litrelik kavanoz uygundur. Üzerine de salamura suyu hazırlayıp döküyor ve kapağını kapatıyoruz. Ertesi günden itibaren şahane zeytininiz yemeye hazır efenim;) Bu kadar da kolay ve garantili yani. 1,5 litrelik kavanozdaki 1 kg zeytin için salamura suyu ölçüsü: Yarım litre su, 2 kaşık kaya tuzu, 2 kaşık limon suyu, 1 kaşık zeytinyağı, 2 çay kaşığı limon tuzu ve 1 çay kaşığı toz şeker iyice karıştırılıp üzerine dökülür. Bu ölçüleri zeytincilikle uğraşan kimya öğretmeni arkadaşımdan almıştım. Süper ötesidir. Bilginize;)
Son kısımda tebessüm var. Sizi bilmem ama bugüne kadar siyah zeytin ve yeşil zeytini ayrı cins zanneden epeyce insanla karşılaştım. Hatta blogda yorum olarak bile konuşulmuş ve şaşırılmıştı bir zamanlar. Bu fotoğraf da onlar için:)
Zeytin hasadı henüz bitmedi efenim. Yapacak olanlara kolay gelsin ve afiyetler olsun...
* * *
EK: Bu şahane Gemlik cinsi zeytinlere bugün öğleden sonra rastlayıp 4,5 kilo daha aldım. Haydi bana kolay gelsin. (30.11.2019)
* * *
Kış gelmek bilmedi. Zeytin satışları halen devam ediyor (22.12.2019).
* * *
EK Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz 30.11.2019 tarihinde satın aldığım zeytinlerimin tam 1 ay sonraki durumu. Zeytinleri aynı şekilde iyice yıkayıp süzülmesini bekledim ve cam kavanoza alıp üzerine kaya tuzü döktükten sonra ağzını sıkıca kapadım. Daha sonra büyük bir poşetin içine koyup ağzını bağlayarak balkonda beklemeye aldım.
Tam 1 aydır ağzını hiç açmadan ve hiç kıpırdatmadan beklettiğim zeytinlere bakar mısınız? Üstten en az 15 cm aşağı inmiş. Kavanozun altı zeytin suyuyla dolmuş. Bu şekilde en az 6 ay bekleyebildiklerini öğrenmiştim. Renklerinin kapak açıldığında siyaha dönüşeceğini de. Ama bu şahane bir şey. Oley! (30.12.2019)
* * *
SONUNCU EK
28 Mart 2020 - Yaklaşık 4 ay sonra açacağım kavanoz...
Kapak altı boşluk epeyce fazla. Alt kısma inen su yüksekliği çoğalmış. Zeytinlerin 3 ay önceki eflatunumsu renkleri koyulaşmış. Gayet güzel duruyorlar. Mis gibi zeytin kokusu var.
Kavanozumun kapağını açıp kapadıktan 1 gün sonra hızla siyaha dönüşmeye başlayan zeytinler.
Kahvaltıya çıkan halleri.
Başarı % 100. Doğal olma hali %100. Tam bir sele zeytini. Nefis bir tat. Sıfır katkı. Bundan sonra uygulayacağım tek yöntem budur. Umarım aşamaları tek tek inceledikten sonra sizin de uygulayacağınız yöntem bu olur.
Size şimdiden afiyet olsun o zaman. Sevgiler...
Bundan sonra uygulayacağım yöntem yalnızca budur. Bu sonuca ulaşmak için en az beş altı yıl süren hatırı sayılır bir zaman harcadım yalnız. O nasıl oluyor derseniz; komşu, arkadaş, zeytini aldığım pazarcılar dahil, aradığım tada ulaşana kadar duyduğum her tarifi uyguladım diyebiliriz.
Çizme zeytin, kırma zeytin, hiç çizilmeden yeşil zeytin, pet şişe içinde yuvarlamaca sirkeli ve zeytinyağlı tariften tutun da ''plastik çuval içinde tuza gömerek suları süzülene kadar bekletilen siyah zeytin'' olayına kadar öğrendiğim her tarifi denedim. Aldığım sonuçlar içinde en çok hoşuma giden de çuval içinde suyu süzülen tarifti zaten. Elde edilen zeytinlerin adı ''sele zeytini'' idi. Yüzyıllar öncesinden beri kullanılan, sele içinde bol tuzla beklerken acı suyu süzülen siyah zeytinin çuval versiyonuydu çünkü. Benim tarifim ise cam kavanozda suyu süzülen sele zeytini oluyor. Sonuçta aynı mantık söz konusu. Zeytinden tuzun etkisiyle çıkan suyu süzmek. Bu tarifle en fazla 10 gün içinde enfes bir sonuca ulaşıyorsunuz. Hatta tıpkı benim gibi beş günden sonra üzerinden alıp yemeye başlayabilirsiniz bile:)
Zeytin hasadı henüz bitmedi efenim. Yapacak olanlara kolay gelsin ve afiyetler olsun...
EK:
EK
SONUNCU EK
Kapak altı boşluk epeyce fazla. Alt kısma inen su yüksekliği çoğalmış. Zeytinlerin 3 ay önceki eflatunumsu renkleri koyulaşmış. Gayet güzel duruyorlar. Mis gibi zeytin kokusu var.
Başarı % 100. Doğal olma hali %100. Tam bir sele zeytini. Nefis bir tat. Sıfır katkı. Bundan sonra uygulayacağım tek yöntem budur. Umarım aşamaları tek tek inceledikten sonra sizin de uygulayacağınız yöntem bu olur.
Size şimdiden afiyet olsun o zaman. Sevgiler...
Yeni mahsül zeytin candır:)
YanıtlaSilEn ünlü markanın zeytinine 5 basar:)
SilMerhaba,
YanıtlaSilZeytinden anlamam; ama sitenizde bir istikrar abidesi olduğunuzu söyleyebilirim. Yine bu zeytin konusuna verdiğiniz emek ve uğraş böylesine abide olmanın sırlarından biri olsa gerek.
Başarılarınızın devamı dileğiyle saygılar...
Merhaba Hocam, hoş geldiniz.
SilZeytinden ben de hiç anlamazken bir şekilde kendimi içinde buldum ve sağlıklı olduğu için devam etmekteyim. Konuyla ilgili tecrübe kazandığımdan ilgilenen ziyaretçiler için kolaylık olur umarım. Çok teşekkür ederim; ama estağfurullah, o muhteşem yazılarınızla asıl abide sizsiniz bence.
Öyle sık güncelleme yapamasam da bu blog 12 yıldır devam ediyor, dile kolay hocam. Son yıllarda fotoğraf ağırlıklı anı depolama yeri olarak, geçmişte not bırakma adına var.
Ve umarım profilinizi tıkladığımda orada açık bir blog adresi görürüm. Umarım yeniden yazmaya başlamışsınızdır. Sevgi ve saygılarımla...
Ben de bir kere kırma yapmıştım, çok da lezzetli olmuştu ama biz bitiremeden bozuldupu için bir daha denemedim.
YanıtlaSilHarika gözüküyor zeytinler, ellerine sağlık :)
Kırma olan hem çok kısa sürede hem de daha lezzetli oluyor gerçekten. Çok yapınca başedemiyor insan. Kurduktan sonra buzdolabında bekletirsen aylarca dayanıyor, ama buzdolabında yer kalmıyor diye 2 kilodan kırma yaptım, bitirince yeniden yaptım. Kış için en çok sele yaptım. Onun dayanma süresi çok uzun. Toplamda 12 kiloyu geçti:)
SilÇok teşekkürler Handan. 1 kg olsun sele zeytin denemeni öneririm. Bir daha vazgeçemiyor insan.
Of of! Ellerine sağlık, çok güzel görünüyorlar. Baba tarafından Gemlikliyim ama hiç uğraşmıyorum böyle maalesef. Üşengeçlik.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Valla biraz da özenin de siz de yapın diye koydum o resimleri. Lezzetleri de muhteşem. Ama bunun üşenecek hiçbir tarafı yok ki. Zeytini yıkayıp üstüne tuz döküyorsun, bittii:) Gemlik'ten size gönderiyor olabilirler. O yüzden canın istemiyordur belki:)
SilNe güzel halletmişsin zeytin mevzuunu ben de amcamın verdiği 5 kg lık yeşil zeytini halledemedim :(
YanıtlaSilAfiyetle yeyiniz :)
Ay Rengincim, hoş geldin. On yıl olmuştur belki de sen blog yazmayalı. Görünce çok mutlu oldum. Ara ara yazsan bloguna ne güzel olur. Bir de aklıma kestane tarifi geldi hemen. Hani hemen denemişsin de tiryakisi olmuşsunuz annenler falan. ''Yaktın bizi Zeugma'' deyişini hiç unutmuyorum:)))
SilO 5 kg'lık yeşil zeytin için acil bir önlem gerekiyor o halde. Yıkayıp bir kavanoz ya da 5 litrelik su bidonu içine doldurup ağzına kadar suyla doldurup kapağını sıkıca kapatacaksın ve hiç açmayacaksın. Ta ki kırmak ya da çizmek için vaktin olana kadar. hiç bozulmadan 6 ay bile bekleyebiliyor o şekilde.
Çok teşekkür ederim. Bilmukabele efenim:)
Resimler şahane, ellerinize sağlık. Hep kendi zeytinimizi yapabilirmiyiz diye düşünürdüm. Özellikle o yeşil zeytinlerin satıldığı vakit illaki bir konuşuruz ama şimdiye kadar hiç denemeye girişmedik. Okuyunca yeniden heveslendim. Bu konuda oldukça seçiciyim her zeytini tüketemiyorum, doğalını damağımıza göresini bulacağız diye epey uğraşıyorum. En favorim de kuru seledir. Size afiyet olsun, sağlıkla tüketin :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum. Elbette yaparsınız kendi zeytininizi. Bir daha da vazgeçemezsiniz. Kırma yaparsanız 5 günde olur ve yersiniz. Hemen deneyin bence. Çizerek olursa birkaç hafta sürüyor acısının çıkması. Hazır zeytinlerdeki tuz miktarı beni çok rahatsız ediyor. Kimyasal işlemlerden geçiyor tabii. Kostik, vb. Tuzu çıksın diye birkaç gün suda bekleteyim diyorum ama ya hiç çıkmıyor ya da zeytinler zeytinlikten çıkıyor. Velhasıl kahvaltıda tam manasıyla zeytin keyfi yapmak istiyorsanız kendiniz yapacaksınız. Kuru sele benim de favorim ve en kolay yapılanı. Bulursanız lütfen deneyin. İyi dilekleriniz için teşekkürler:)
SilEline saglik! Ben de yaptim bu sene, siyah.
YanıtlaSilJardzy
Teşekkür ederim. Senin de eline sağlık.
Silİnsan yemeye kıyamıyor değil mi, o derece güzel:)
ÖZEL NOT: Tam 1 ay önce satın alıp 5 litrelik bir kavanoza tepeleme doldurduğum siyah zeytinlerin fotoğraflarını ve hikayesini yazının en altına ek yaptım. Uzun vadede zeytin bekletmek üzere uygulanan bu tarif gerçekten çok harikaymış! Bizzat test edip gözlerimle görmüş oldum ve bayıldım! Mis gibi duruyorlar kavanozda. Kurduğum diğer zeytinler bittiğinde en son bunu açacağım. Yani en az 4-5 ay sonra.
YanıtlaSilSiyah zeytin kurmak isteyenlere şiddetle öneriyorum.😊😋👌✌
Zeytini bir de kendimiz yapıyoruz. Annem kırmayı efsane yapar, siyah zeytini, sele olarak yapmayı becemeredim ezme ve poğaça oldular sonunda :) yarı salamura oluyor bizimkisi ama epey de güzel oluyor. Suyunu boşaltmıyoruz ama, seneye deneyeceğim senin yöntemi. Belki böylece çok sevdiğim sele zeytini de yapmış başarmış olurum.
YanıtlaSil