2021/08/11

Sıcaklardan Denize Kaçış

Haziran ayı ne de güzel geçmişti. Serin serin, yağmurlu, mis gibi. Bu yıl yaz mevsimi şahane geçecek diye çok sevinmiştik. Ne yazık ki temmuzla birlikte ayarlar bozulmaya, hava sıcaklığı her geçen gün artmaya başladı. Sıcak, daha sıcak, çok sıcak! Kavurucu sıcak... 

Ağustos geldi çattı. Ateşten beter sıcak! Hayır hayır, sana bana öyle gelmiyordu. Benzeri görülmemiş bir gerçek vardı ortada. Derken önceki gün BM'den, iklim krizinin tüm dünyada daha önce hiç görülmemiş düzeyde kötüleştiğine dair kırmızı kodlu bir rapor geldi. 

Bilirsiniz, volkanik patlama ve deprem dışındaki afet türleri ''meteorolojik afet'' olarak tanımlanıyor. Raporda dünyanın hemen her yerinde meteorolojik felaketlerin art arda geldiği, benzeri görülmemiş bir iklim krizi ile karşı karşıya olduğumuz, daha da kötüsü yaşadığımız değişikliklerin ilave ısınma ile artacağı belirtiliyordu. 
Rapordaki diğer ifadeleri de buraya kısaltarak not düşmemiz gerek:
💢 İklim değişikliği yaygın, hızlı ve yoğun.
💢 İklimde gözlemlenen değişikliklerin çoğu binlerce yıldır görülmeyen türden. 
💢 Deniz seviyesindeki yükselmelerin devam etmesi gibi halihazırda etkin olan bazı değişiklikler yüzlerce - binlerce yıl boyunca geri döndürülemez boyutta. 
💢 Dünyanın geolojik tarihinin son 300 bin yılında, hiçbir asırda bu kadar yüksek bir artış olmamış. 
Ne kadar korkunç değil mi? 🔥👀
Sebebi insan tabii ki. Karbondioksit ve diğer sera gazlarının emisyonlarıyla ilgili. Raporda bir de öngörü var: Hava kalitesi için gerekli önlemler ve faydalar hızla uygulamaya girse bile küresel sıcaklıkların istikrara kavuşması 20-30 yıl sürebilecek. En kısa özetiyle; yazlar hep uzun ve aşırı sıcak, kışlar kısa geçecek. 💣😢

*   *   *
Son on gündür evde misafir vardı. Yakın akrabalarım. Tam iki yıldır hiç görüşememiştik. Hepimizin aşıları tamamlanmış olmasına rağmen şöyle doya doya bir sarılamadık yine de. Sarıldık ama başlar omuzdan ilerisine bakıyor vaziyette. Yanaklara dönme cesaretinde bulunamadık. Zor bir durumdu sözün özü:(

Sıcaktan öyle bunaldılar ki klima falan kâr etmedi. Gezmek istiyorlar haliyle. En çok da denize girmek. ''Denize girmek tek kurtuluş sahiden'' diyeceğim ama müsilajla ilgili endişelerim bitmemişti ki. 


Fakat Kadırga Koyu'na bakar mısınız? Ne yüzeyde ne de derinlerde müsilajdan eser var. Akvaryum gibi adeta.

Kadırga Koyu, Assos'a 2 km mesafede bulunan tarihi bir bölge. Midilli Adası Osmanlı zamanında merkez iken Kadırga Limanı'nda taşıtların bakımı yapılırmış. Ancak, günümüzde ticaretle en ufak ilgisi olmayan, turizm alanında isim yapmış gözde bir yer.

Pırıl pırıl ve mavi bayrak almış denizi ve de ünlülerin bulunduğu yazlık villalarıyla adından sıkça söz ettiriyor.

Antik dönemde Aristo'nun kurmuş olduğu bir felsefe okuluna ev sahipliği yapan ve tepenin en üst noktasına kurulmuş olan Athena Tapınağı ile önemli bir bölge olan Assos...

Buradaki panoramik manzaranın doyumsuz güzelliği ve de verdiği huzurun bir benzeri daha yok bence. Karşınızda Midilli...

Assos'a gidilmişken görülmesi gereken yerlerden biri de eski zamanlarda bölgede bol miktarda bulunan palamutların depo alanı olarak kullanıldığı taş yapıların günümüzde otellere dönüştürüldüğü, dar sokaklar ve keyifli restoranlarla çevrili antik liman.

Sağ alt taraftaki tarihi yapı var mıydı yoksa yeni mi ortaya çıkarıldı emin olamadım. İkinci seçenek daha baskın. Ancak, sol tarafta yolun alt kısmında bulunan Assos Antik Limanı'nda kaya ıslah çalışmaları var. Bu nedenle otel ve restoranlar kapatılmış ve adeta bir hayalet şehre dönüşmüş. Antik kente inen yol da zaman zaman kopan taş ve kaya parçaları yüzünden tehlike arz ettiği için ulaşıma kapalı.

Güzergâhta bulunan Troya Müzesi'ne uğramadan olmaz. Eserlerin dizaynında değişiklik yapıldığı gözlemleniyor.

Polyksena Lahdi'nin güzelliği göz kamaştırıyor yine...

Müzenin yeni parçaları hoş bir şıklıkla sunumda...

Alttaki dizayn başka hangi müzelerde vardır bilmiyorum ama kazılar sırasında çıkan kırık parçaların değişik bir tarzda sergiye alınma yöntemi. Sağ taraftaki belge ise Troya kazıları için oluşturulan ve Atamızın imzaladığı tarihi izin belgesinin aslı.





Kalın sağlıkla...