2022/12/14

Zeytinle Gelen Tecrübe Hali

Hiç bilmediğiniz, fakat öğrenmeyi çok istediğiniz bir şeyi başarabilmenin farklı yolları vardır hani. İlk aklınıza gelen; konuyla ilgili farklı kaynaklar araştırıp okumak, deneme yanılma yolunu göze alıp uygulamaya geçmektir. 

Kimi zaman beklentinizin üzerinde sonuç alır, havalara uçarsınız. Kimi zamansa tam bir fiyasko bekler sizi. Zamanınız ve harcadığınız emek bomboşa gitmiştir. Kahrınızdan ölürsünüz. 

Vazgeçmeye niyetiniz yoksa işin erbabı kişileri, mesleği direkt o konuyla ilgili olanları bulup sorarak öğrenme yolu gelir aklınıza. 

Ancak, sorduğunuz her kişi farklı bir yöntem anlatmaktadır. Yılmadan her birini tek tek ve harfiyen uygulasanız da beklentiniz gerçekleşmez. Uğraşlarınız epeyce vaktinizi çalmıştır; ama konuyla ilgili çoklu tecrübe edinmek gibi sağlam bir kârınız olmuştur. Buna değecektir. Eylem ve uygulamalar önemlidir.

Kendi zeytinini kendin yapmak bu konuyla ilgili verilebilecek en iyi örneklerden biridir. Sarf ettiğiniz çabalar kendi yönteminizin oluşmasını sağlamışsa eğer, sizden mutlusu yoktur. Bugünkü yayın bu yıl kurduğum zeytinlerin sonucunu merak edip görmek isteyenlere.

Asla plastikle buluşmayan tariflerime kırma yeşil zeytinden başlayıp çizme kalamata zeytinle devam ettim. Epeydir sabah kahvaltılarında yerini almış durumdalar. Yeşil olanlar salamura usulü. Senelik olarak tercihim siyah zeytin. Yedi-sekiz kavanoz sele zeytini stokladım:)

Yıkayıp, kurumasını sağladıktan sonra 5 litrelik cam kavanozlara doldurduğum siyah zeytinlerimin üzerine yalnızca 1 su bardağı kaya tuzu ekleyip ağzını tercihen metal bir kavanoz kapağıyla sıkıca kapatıyorum. Açılmadığı takdirde tam 1 sene dayanıyor. Cam kavanozda sele zeytini oluşturmak kendi tecrübelerim sonucu elde ettiğim garantili ve de çok sağlıklı bir zeytin kurma usulü. Zeytinler halen satıştayken yapmak isteyenler için tam zamanı.

Detaylı bilgi edinmek isteyenler zeytin etiketini tıklayabilir.
Kalın sağlıcakla...


*   *   *
Ek: 15 Aralık 2022

Görüldüğü üzere kavanoz yeni açıldığında zeytinlerin rengi tamamen siyah değil. İçeriye hava girmeye başladıktan sonra siyaha dönüşüm başlıyor.

Bu yılın son zeytin kavanozu da gelsin. Salamura yapılmak üzere çizilmiş renkli kalamata. Acısı çıkmak üzere suda bekleme aşamasında.