Bahsedeceğim o ürünü hangi insan ne kendisi ne de ailesinden biri yesin ister ki.
Hiç şakası kalmamış artık. Dışarıdan endüstriyel bir ürün alacağımız zaman, bir değil iki kere düşünmemiz gerekiyor.
Türk Gıda Kodeksi’ne göre bir ürünün içeriğinde zerre kadar muz bulunsa dahi o ürünün ismi ''muzlu'' diye başlayabiliyor. Mesela ''Muzlu Gofret'', mesela ''Çilekli Süt''.
Bazı firmalar tam da gıda kodeksine uygun (!) hareket edip ürünlerini mevzuata uygun olarak isimlendiriyor. Muz oranı yüzde değil, binde değil, on binde değil, yüz binde 5. Kendini bol muzlu zannettiren bir ürün!
Üç harfli mağazalardan birinde private label (özel marka) kategorisinde satılmakta olan ve tanınmış bir bisküvi markası tarafından fason olarak üretilen bir muzlu gofretten bahsedeceğim. Bu gofretin içinde yüzde değil, binde değil, on binde değil, yalnızca yüz binde 5 oranında muz tozu bulunuyor. Başka bir söylemle, 350 gramlık 1 paket muzlu gofret sadece ve sadece 0,02 gr. muz tozu içeriyor. Tek pakette 1 gramın 50’de biri kadar muz!
Muzun zerresi bile yok desek hiç yanlış olmaz, öyle değil mi? Lakin paket açıldığında her yanı buram buram muz kokusu sarıyor.
Bunu sağlayan elbette ki yapay muz aroma vericisi. Paketin üzerindeki kocaman muz koçanı görseli eşliğinde açtığınız gofretten yoğun muz kokusu ve tadı alıyorsunuz. Göze hitaptan sonra koku ve tat alma duyularınız da harekete geçirilip neredeyse 5 duyunuza birden hitap edilirken mutlu olmanız da sağlanıyor.
Malzemeler
⏵6-7 tane orta boy havuç
⏵19-20 adet petibör
⏵1 tatlı kaşığı tereyağı
⏵1 çay bardağı kıyılmış ceviz
⏵5 yemek kaşığı toz şeker
⏵1 tatlı kaşığı tarçın
⏵Hindistan cevizi
Yapılışı:
⏵Havuçları iyice yıkayıp soyduktan sonra bir tencereye rendeliyoruz.
⏵Petibör bisküvileri ufak ufak kırıp hazırlıyoruz.
⏵Rendelenen havuçlara şekeri ilave ediyor, ara ara karıştırarak suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
⏵Pişen havuçların üzerine tereyağı, ceviz ve tarçın ekleyip karıştırıyoruz.
⏵Biraz ılınınca kırılmış pötibörleri karışımın içine atıyor, tekrar karıştırıyoruz.
⏵Soğuduktan sonra yuvarlaklar haline getirip Hindistan cevizine batırıyoruz.
⏵Dilersek karışımı bir cam tepsiye düz olarak da yerleştirebiliyoruz.
Görüldüğü gibi kısa bir sürede yapılabilen, son derece leziz ve ekonomik bir tarif. Bu ve benzeri doğal meyveli tariflerden ara ara yapıp evinizi ve çocuklarınızı yapay meyve aroması vericilerden uzak tutun lütfen.