16/07/2014

Boşnak Böreği Tarifi

Mutfak ile arası oldukça iyi, yemek bloglarını ilgiyle takip eden ve denenmemiş tarifleri denemek en büyük hobilerinden biri olan bir blog yazarıyım; ama kendi blogumda yemek tarifi paylaştığım çok nadir.

Geçen yıl Ramazan nedeniyle tahinli çörek ve nokul (tık) tarifi vermişim. Verirken de ''Ramazan ayının üçte ikisini bıraktığımız şu günlerde...'' diye başlamışım. Tesadüfe bakın. Tam da Ramazanın üçte ikisini geride bıraktığımız gün bana yine tarif verme ilhamı gelmiş :)

Ee, bütün gün aç durulunca odaklanılan konu hep aynı demek ki.

Bu tarife geçen yıl bir TV kanalında rastladım. Kadın gerçek bir Boşnaktı. Program sunucusu, kadının hem anlatımını tercüme ediyor, hem de yapım esnasında ona yardım ediyordu. Sonuna kadar izleyip yapabileceğime karar verdim ve yaptım. Bu ikinci denemem. Henüz incecik açabilme ustalığına erişemedim; ama öyleyken bile inanılmaz lezzetli bir börek. ''Boşnak böreği yapmadım,'' demeyin. Bence hiç durmayın, siz de deneyin.😊😊

HAMUR İÇİN:
8 bardak un
3 bardak su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir miktar tuz

İÇ MALZEME:
3 orta boy haşlanmış patates
1 orta boy kuru soğan
200 gr kadar kıyma
3 orta boy sivri yeşil biber
Biraz sıvı yağ ve tuz
(Dilerseniz malzemeleri benim gibi yarım ölçü uygulayabilirsiniz.)

YAPILIŞI: Hamur için geren malzemelerin hepsi yoğurulup ele yapışmayacak (kulak memesi kıvamında) bir hamur elde edilir. Üzerine nemli bir bez örtülerek ya da kapak kapatılarak en az 1 saat dinlenmeye alınır. Haşlanmış patatesler rendelenir. İçerisine çiğ kıyma, ince ince doğranmış soğan, yeşil biber ve tuz ilave edilir.

Şimdi sıra geldi, dinlenmiş hamurumuzu kocaman ve tek bir yufka haline getirmeye.
• Hamurun tamamını önce merdane sonra oklavayla büyütebildiğiniz kadar büyük bir daire haline getirin.
• Üzerini bol miktarda sıvı yağ ile yağlayın ve kenarlarından çekiştirmeye başlayın. Bu aşama sakın gözünüzü korkutmasın, çünkü oldukça kolay bir aşama. Hamurun içinde de yağ olduğu için nereye çekiştirirseniz oraya geliyor, hem çabucak büyüyor hem incecik oluyor (Ben en fazla; çapı 85 cm olan yuvarlak masamın tamamını kaplayacak kadar büyütebildim).
• Açtığımız bu büyük yufkanın dış kenarlarına yine daire şeklinde ve eşit miktarda iç malzeme koyuyoruz.
• Dairenin her tarafını iç malzemeyle birlikte hem çekiştirip hem içe doğru kıvırarak rulo yapmaya başlıyoruz.
• Sürekli çekerek ve arada yağlayarak hamuru orta kısma doğru rulo yapmaya devam ediyoruz.
• Hamur çekilemeyecek kadar inceldiğinde en ortaya kesik atıyor ve ruloyu kocaman bir simit (çember) haline getiriyoruz.
• Sonra da bu çemberi birkaç yerinden kesiyor, hafifçe çekip birazcık uzatarak yağlanmış tepsiye diziyoruz.
• Üzerlerini yağlayıp, yumurta sarısı sürüyoruz.
• 180 derece ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyor, ılınınca servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)
* * *

EK: BİR SONRAKİ DENEME (05.08.2014)


Hamurun üçe bölünüp ayrı ayrı işlem uygulanmış hali çok daha kolay, incecik ve nefis ötesi oldu.

Üzerine yumurta sarısı değil, yoğurtla karıştırılmış yağ sürdüm bu kez (Boşnak kadın da öyle yapmıştı).
Sol üstteki peynirli.

Kıymalısı çok daha güzel, bilginize :)