Mutfak ile arası oldukça iyi, yemek bloglarını ilgiyle takip eden ve denenmemiş tarifleri denemek en büyük hobilerinden biri olan bir blog yazarıyım; ama kendi blogumda yemek tarifi paylaştığım çok nadir.
Geçen yıl Ramazan nedeniyle tahinli çörek ve nokul (tık) tarifi vermişim. Verirken de ''Ramazan ayının üçte ikisini bıraktığımız şu günlerde...'' diye başlamışım. Tesadüfe bakın. Tam da Ramazanın üçte ikisini geride bıraktığımız gün bana yine tarif verme ilhamı gelmiş :)
Ee, bütün gün aç durulunca odaklanılan konu hep aynı demek ki.
Bu tarife geçen yıl bir TV kanalında rastladım. Kadın gerçek bir Boşnaktı. Program sunucusu, kadının hem anlatımını tercüme ediyor, hem de yapım esnasında ona yardım ediyordu. Sonuna kadar izleyip yapabileceğime karar verdim ve yaptım. Bu ikinci denemem. Henüz incecik açabilme ustalığına erişemedim; ama öyleyken bile inanılmaz lezzetli bir börek. ''Boşnak böreği yapmadım,'' demeyin. Bence hiç durmayın, siz de deneyin.😊😊
HAMUR İÇİN:
8 bardak un
3 bardak su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir miktar tuz
İÇ MALZEME:
3 orta boy haşlanmış patates
1 orta boy kuru soğan
200 gr kadar kıyma
3 orta boy sivri yeşil biber
Biraz sıvı yağ ve tuz
(Dilerseniz malzemeleri benim gibi yarım ölçü uygulayabilirsiniz.)
YAPILIŞI: Hamur için geren malzemelerin hepsi yoğurulup ele yapışmayacak (kulak memesi kıvamında) bir hamur elde edilir. Üzerine nemli bir bez örtülerek ya da kapak kapatılarak en az 1 saat dinlenmeye alınır. Haşlanmış patatesler rendelenir. İçerisine çiğ kıyma, ince ince doğranmış soğan, yeşil biber ve tuz ilave edilir.
Şimdi sıra geldi, dinlenmiş hamurumuzu kocaman ve tek bir yufka haline getirmeye.
• Hamurun tamamını önce merdane sonra oklavayla büyütebildiğiniz kadar büyük bir daire haline getirin.
• Üzerini bol miktarda sıvı yağ ile yağlayın ve kenarlarından çekiştirmeye başlayın. Bu aşama sakın gözünüzü korkutmasın, çünkü oldukça kolay bir aşama. Hamurun içinde de yağ olduğu için nereye çekiştirirseniz oraya geliyor, hem çabucak büyüyor hem incecik oluyor (Ben en fazla; çapı 85 cm olan yuvarlak masamın tamamını kaplayacak kadar büyütebildim).
• Açtığımız bu büyük yufkanın dış kenarlarına yine daire şeklinde ve eşit miktarda iç malzeme koyuyoruz.
• Dairenin her tarafını iç malzemeyle birlikte hem çekiştirip hem içe doğru kıvırarak rulo yapmaya başlıyoruz.
• Sürekli çekerek ve arada yağlayarak hamuru orta kısma doğru rulo yapmaya devam ediyoruz.
• Hamur çekilemeyecek kadar inceldiğinde en ortaya kesik atıyor ve ruloyu kocaman bir simit (çember) haline getiriyoruz.
• Sonra da bu çemberi birkaç yerinden kesiyor, hafifçe çekip birazcık uzatarak yağlanmış tepsiye diziyoruz.
• Üzerlerini yağlayıp, yumurta sarısı sürüyoruz.
• 180 derece ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyor, ılınınca servis ediyoruz.
Afiyet olsun :)
* * *
EK: BİR SONRAKİ DENEME (05.08.2014)
Geçen yıl Ramazan nedeniyle tahinli çörek ve nokul (tık) tarifi vermişim. Verirken de ''Ramazan ayının üçte ikisini bıraktığımız şu günlerde...'' diye başlamışım. Tesadüfe bakın. Tam da Ramazanın üçte ikisini geride bıraktığımız gün bana yine tarif verme ilhamı gelmiş :)
Ee, bütün gün aç durulunca odaklanılan konu hep aynı demek ki.
Bu tarife geçen yıl bir TV kanalında rastladım. Kadın gerçek bir Boşnaktı. Program sunucusu, kadının hem anlatımını tercüme ediyor, hem de yapım esnasında ona yardım ediyordu. Sonuna kadar izleyip yapabileceğime karar verdim ve yaptım. Bu ikinci denemem. Henüz incecik açabilme ustalığına erişemedim; ama öyleyken bile inanılmaz lezzetli bir börek. ''Boşnak böreği yapmadım,'' demeyin. Bence hiç durmayın, siz de deneyin.😊😊
HAMUR İÇİN:
8 bardak un
3 bardak su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir miktar tuz
İÇ MALZEME:
3 orta boy haşlanmış patates
1 orta boy kuru soğan
200 gr kadar kıyma
3 orta boy sivri yeşil biber
Biraz sıvı yağ ve tuz
(Dilerseniz malzemeleri benim gibi yarım ölçü uygulayabilirsiniz.)
YAPILIŞI: Hamur için geren malzemelerin hepsi yoğurulup ele yapışmayacak (kulak memesi kıvamında) bir hamur elde edilir. Üzerine nemli bir bez örtülerek ya da kapak kapatılarak en az 1 saat dinlenmeye alınır. Haşlanmış patatesler rendelenir. İçerisine çiğ kıyma, ince ince doğranmış soğan, yeşil biber ve tuz ilave edilir.
Şimdi sıra geldi, dinlenmiş hamurumuzu kocaman ve tek bir yufka haline getirmeye.
• Hamurun tamamını önce merdane sonra oklavayla büyütebildiğiniz kadar büyük bir daire haline getirin.
• Üzerini bol miktarda sıvı yağ ile yağlayın ve kenarlarından çekiştirmeye başlayın. Bu aşama sakın gözünüzü korkutmasın, çünkü oldukça kolay bir aşama. Hamurun içinde de yağ olduğu için nereye çekiştirirseniz oraya geliyor, hem çabucak büyüyor hem incecik oluyor (Ben en fazla; çapı 85 cm olan yuvarlak masamın tamamını kaplayacak kadar büyütebildim).
• Açtığımız bu büyük yufkanın dış kenarlarına yine daire şeklinde ve eşit miktarda iç malzeme koyuyoruz.
• Dairenin her tarafını iç malzemeyle birlikte hem çekiştirip hem içe doğru kıvırarak rulo yapmaya başlıyoruz.
• Sürekli çekerek ve arada yağlayarak hamuru orta kısma doğru rulo yapmaya devam ediyoruz.
• Hamur çekilemeyecek kadar inceldiğinde en ortaya kesik atıyor ve ruloyu kocaman bir simit (çember) haline getiriyoruz.
• Sonra da bu çemberi birkaç yerinden kesiyor, hafifçe çekip birazcık uzatarak yağlanmış tepsiye diziyoruz.
• Üzerlerini yağlayıp, yumurta sarısı sürüyoruz.
• 180 derece ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyor, ılınınca servis ediyoruz.
Afiyet olsun :)
EK: BİR SONRAKİ DENEME (05.08.2014)
Hamurun üçe bölünüp ayrı ayrı işlem uygulanmış hali çok daha kolay, incecik ve nefis ötesi oldu.
Üzerine yumurta sarısı değil, yoğurtla karıştırılmış yağ sürdüm bu kez (Boşnak kadın da öyle yapmıştı).
Sol üstteki peynirli.
Kıymalısı çok daha güzel, bilginize :)
Ellerine sağlık. Sen yaparsın da güzel olmaz mı. Muhteşem görünüyor. Keşke karşılıklı oturup çayımızla birlikte yiyebilsek değil mi ama. Kocaman öptüm canım.
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilGüzel oluyor gerçekten. Denemeye değer.
Ah keşke öyle bir şey olabilseydi. Çayın yanında mis gibi, karşılıklı...
Belli mi olur, belki bir gün gerçek olur. Ben de kocaman öptüm, sevgiyle...
İştah kabartıcı görünüyor, ellerine sağlık!
YanıtlaSilAnlamadığım nokta, malzemeyi dairenin dış tarafına tüm dairenin çevresini saracak şekilde koyup içe doğru kıvırmaya başladığımızda dairenin ortasına gelince nasıl yapıyoruz? Sarılan yerler bir süre sonra birbirine değmiyor mu?
Çok teşekkür ederim.
SilSorduğun kısmı da fotoğraflasaydım keşke. Ellerim yağ içindeyken ara vermek, fotoğrafı çektikten sonra aynı yağlı işleme devam etmek zor gelmiş demek ki. Ama açıklama yaparken de ortaya kesik attığımızı yazmayı unutmuşum. Az önce yazının o kısmındaki maddelere ek yapıp daha net hale getirdim sayende. Hamurun ortasına uzunlamasına tek bir kesik ya da + işareti şeklinde bir kesik atıyoruz. Hamur zaten iyice incelmiş olduğu için o kesiklerden ve kendiliğinden hemen ruloya sarılıyor. Ortaya çemberimiz çıkıyor.
Benim izlediğim programda Boşnak kadın tek bir yufka açıp işlemi ona uyguladı. Sonra da birkaç yerinden kesik atıp tepsiye parçalar halinde döşedi.
Aslında hamuru birkaç beze haline getirip her bezeye yukardaki işlemi uygulama ve bezelerin çember haline gelen son şeklini biraz çekiştirip uzattıktan sonra hiç kesmeden tepsiye döşeme kuralı uygulanıyor genellikle.
Tamamdır, kesik atınca olur tabi, anladım şimdi. Haftasonu yapacağım bir aksilik olmazsa.
SilSonucu merak ederim şimdi. Beğenecek misin bakalım?
SilKolaylıklar diliyorum...
Acaba bu böreklerin şimdi renkli çıktısını alıp yesem orucum bozulurmu?? :)
YanıtlaSilOruçken bazen öyle oluyor.
Silİzlerken benim de televizyona yanaşıp yiyesim gelmişti.
Aklımdan hiç çıkmamıştı ve hemen yapıp kurtulmuştum :)
vallahi ben aldım bile notumu. attım cüzdanıma. hamuru da yarım ölçü yapıp deneyeyim diyorum :)
YanıtlaSilBeğeneceksin eminim.
SilBurada ana kural; ne kadar iyi çekiştirip uzatırsan o kadar ince ve güzel olacak :)
Benim yapabilme ihtimalim yok da sadece yalanarak izledim. Daha ince hamur nasıl olacak süper yapmışsınız bence. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilO kadar meşakkatli tarifin içinden alnınızın akıyla çıkıyorsunuz.
SilTam tersine ''yapabilme ihtimaliniz'' çok büyük :)
Daha ince hamur nasıl mı olacak? Açtığım masa küçük. Çapı çok daha büyük olmalıydı. Çekecek yer kalmadı. En iyisi tek daire yerine daha küçük 2-3 daireye aynı işlemi uygulamak galiba.
Teşekkür ederim yorumunuz için.
Pekk güzelmiş. Ellerine sağlık. Yiyenlere sağlık ve afiyet olsun.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim güzel dileklerin için pericim.
SilMutfağı sevenlerdensin. Çok zor değil, dene bence...
Sanırım canım çekti :p
YanıtlaSilBundan sonra yazılmış iki post daha vardı.
SilOnları bırakıp direkt buna gelmişsin, yapacak bir şey yok :)
Ay ay ayhhh..bu börekler nasıl da iştah kabartıcı böyle.) annemle yaptığımız çarşaf böreklerini anımsadım bir an Zeugmacığım:) Elde açmaya hiç bir şey benzemiyor. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilBayramda Allah kısmet ederse annemin ellerinden öperim hiç şüphesiz.) şöyle dirseğe kadar bol yağlı ellerinden hem de.) Eline, emeğine, üşenmeyip çektiğin bu fotoğraflara, verdiğin püf noktalarına kadar teşekkürler Zeugmacığım..Sevgilerimle...
Çarşaf böreği mi dedin? Bak, bizim ailede onu yapabilen yok.
Dünyanın en güzel ve en incecik böreğidir. Ne mutlu sana Esinciğim.
Annenin bol yağlı ellerinden benim için de öp lütfen. Rica ederim, günün birinde yaparsan beni hatırla. Tamam? :))
Çok lezzetli bir börek ve hiç de zor değil gerçekten...
Sevgiler Esinciğim...