2015/12/23

Yaprak Güzeli (Coleus)

İlk bakışta nasıl da gösterişsiz, sıradan bir çiçek. Latince adı coleus. Işığı ve suyu sevdiği, güneş aldıkça yapraklarının yeşilden bordoya ya da mora dönüştüğü söyleniyor. Sadece yapraklardan oluştuğu için ''çiçek'' demek yanlış sanki.
Kim bilir belki adını bu yüzden ''yaprak güzeli'' koymuşlardır.

Yaprağı neden güzel derseniz; çünkü onun çiçekleri yaprakların üzerinde açıyor. Daha doğrusu; bir ressam başına geçmiş ve dilediği yaprağa çiçek resmetmiş gibi görünüyor.

Dikkatli bakacak olursak öyle her yaprakta çiçek yok. Bazı yapraklar ne kadar büyürse büyüsün çiçekten nasibini alamamış. Bazıları daha minicikken bile tamamıyle pembe-beyaz, her zerresiyle çiçek...
Bakmakla görmek arasındaki farkı gösteren ne güzel bir çiçek.

Aileyi tanımlarken ''Beş parmağın beşi bir değil,'' derler bazen. Tıpkı onun gibi, yaprağı güzel de şöyle diyor bana kalırsa:


''Aynı yuvada, aynı köklerden gelerek bir arada büyümüş aile biriyleriyiz biz. Ancak her birimiz farklı. Kimimiz cesur, gayretli. Rengarenk kimimiz, içi dışı bahar. Kimimizse cesaretsiz, çekingen ya da karamsar.''

Olay bir taraftan da ''Nasıl bakarsan öyle görürsün''ün bir çiçekte can bulmuş hali...

Japonlar için sakura nasıl ki uzun gibi görünen ama çabucak biten hayatı temsil ediyorsa ''yaprağı güzel'' de benim için aile bireylerinin her birinin farklı karakterde oluşunu sembolize eden işte böyle bir çiçek.

İçinde bulunduğu şartlara göre duruş sergiliyor özünde. İhtiyacı olan her şey tam ve rahatı yerindeyse eğer, bir mucizeye imza atabiliyor. Bu kez ince, uzun, narin bir dal üzerinde sıralanmış minik beyaz çiçekler açarak hayata teşekkür ediyor.
Yaprak güzeli... O benim için; insanı, aile kavramını, yaşamı sorgulatan sıra dışı bir öğreti.

* * *
EK (03.11.2016)

Aynı kökten çoğalttığım yaprak güzelim yaklaşık 1 yıl sonra hangi renk ve şekillerde bakar mısınız?
Şu soldaki de 👇 👇 balkondaydı. Yarım güneş gören bir yerde, başka bir saksıda. Yaprakları kocaman, renkler ne canlı.

Her bir kare başka bir çiçek sanki. Bordo renkli olanlar balkonda bütün yaz güneş görenler.

Bir de sürpriz yaptılar. Birkaç yerden dal uzatıp ayrıca çiçek verdiler. Eflatunumsu minik mavi çiçekler :)
Araştırma yaparken ince, uzun, narin bir dal üzerinde minik ''beyaz'' çiçekler açtığı bilgisine ulaşmıştım oysa.

Yaprak güzeli şahane bir çiçekmiş gerçekten de 💕🌷🌿💕


* * *




* * *


EK (19.04.2020)

Bu çiçek de eylülden beri üç yaprağı köklendirip diktiğim ve büyüttüğüm başka tür bir yaprak güzeli. Tam adını bilmiyorum; ama onun dantellisi gibi. Sanki daha güzeli...