2017/08/18

Şifalı Koruk Suyu İle Serinlemek

Bu yaz çay bahçelerinde ve kafelerde garsonların taşımaya yetişemediği haki renkli içeceğin ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yoktu. Detoks içeceklerine benziyordu.
Merakımı sipariş verme yoluyla giderebilecektim ancak.
İnsanın içmek istediği şeyin adını bilmemesi ne komikti.

''Şu yeşil, pardon haki(!) renkli içecekten istiyoruz.''
''Koruk suyu mu?'' diye gülümseyince garson, ne çok şaşırdım. Üzümün olgunlaşmamış haline koruk dendiğini biliyordum.
Çok ekşi olduğunu, bazı yemek ve salatalarda limon yerine kullanıldığını da. Ama koruktan yapılmış meyve suyu olduğunu ilk kez duyuyordum. Bu satırları okuyan pek çok kişi tıpkı benim gibi ilk kez öğrenecek ve şaşıracak muhtemelen.

Küçük bir araştırma yapacak olursanız koruk suyunun bir zamanlar Ege ve Marmara bölgesinde serinlemek için tercih edildiğini, bu coğrafyalarda yaşayan ninelerimizin eskiden hep koruk suyu yaptığını ve sevilerek içildiğini öğreneceksiniz.

Çocukluğum hatırı sayılır oranda üzüm bağları olan İç Anadolu'da geçmişti; ama koruk suyu çıkarmak bizim ninelerimizin neden hiç akıllarına gelmemiş ya da duymamışlardı ki? Sebep bölgeler arası iletişim ve etkileşim zayıflığı mıydı?

Anladığım kadarıyla insanlarda doğal olana yönelme gibi bir farkındalığın başlaması neden olmuş buna. Serinletici özelliği ve şifalı oluşunun yanı sıra doğal olması yüzünden son dönem aranan bir içecek olmuş koruk suyu. Sağlığa yararları iyice anlaşıldığından yeniden popüler olma yoluna girmiş. Bilinirliği ve tüketimi son yıllarda özellikle Türkiye, Avrupa ülkeleri ve ABD'de artıyormuş. Katkı maddesiz doğal içecekler arasındaki yeri ilk sıralarda.

Çanakkale - Tarihî Aynalı Çarşı

Bu işe gönül veren ve koruk suyu geleneğini Aynalı Çarşı çıkışındaki sokakta
20 yıldır sürdürmekte olan Hasan Usta'nın küçük işletmesi

Koruk suyu içmek için dört gözle yaz mevsiminin gelmesini bekleyen müşterileri olduğunu söyleyen
Hasan Usta, bu şifalı ve geleneksel içeceğin yapımı ile ilgili bilgi de veriyor.











Toz-kir kalmayıncaya kadar iyice yıkanan ve saplarından ayrılan koruklar robotta çekiliyor ve çekirdekleri de kırıldıktan sonra süzgeçten geçiriliyor (İçtiğinizde ağza gelen buruk tadı çekirdeği veriyormuş). Son olarak da
biraz su ve şeker ilavesiyle içime hazır hale getiriliyor.











Koruk suyu çıkarmak o kadar da zor değilmiş, öyle değil mi?
Bunlar da benim üzümlerim. Koruklar olgunlaşmadan hemen ben de denemeliydim.
Gördüğünüz üzere, sadece robottan geçirirseniz çekirdekler aynen kalıyor. Üzüm çekirdeğinin faydaları saymakla bitmiyor, ancak ben üşenmekten olsa gerek, ayrıca çekirdek kırma işlemi uygulamayıp o haliyle süzgeçten geçirdim. Şeker de katmadım. Birazcık su ve buz ilavesiyle gayet güzel bir içecek elde ettim.


17 yorum:

  1. Ilk defa duydum ben de.Bizim yazlikla kara uzum asmasi vardir,yillarca toplandi yendi,siteye dagitildi annem son yillarda uzum suyu yapmaya basladi uzumler olunca,kahvenin yanina servis etmek icin.Hemen bunu da anlatacagim,eminim bayila bayila yapar.Ben de daha yeni komsunun bahcesinden sarkan uzumleri fark ettim,koparmaya cekiniyorum ilk defa bu kadar yakinimda,bu sehirde uzum asmasi gordum resmen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı yöntemle üzüm suyu da çıkarılabilir. Hiç denemedim. Ben de bunu deneyeceğim:) İngiltere'de üzüm asması görmek şaşırtıcı gerçekten. Komşuna rica eder koparırsın canım, ne var bunda :)

      Sil
  2. Of çok faydalı! Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzümün her hali şifa cidden.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Hımmm, bir iki asma gözüme ilişmişti. Dur yahu bizim bahçede de var, arkada kaldığı için o hiç gözüme ilişmiyor. Varsa üzerinde bir salkım kopartayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç salkım bulsan 2 bardak koruk suyu elde edersin. Dene bence.
      Robottan geçirirken biraz su ilavesi gerekebiliyor:)

      Sil
  4. Candarli'dakiler pembe ve kopuklu. Simdi maalesef toplu uretime gectiler. Konsantre. Ama eski halini de biliriz. Annem bana rondo yollamis. Ben de deneyeyim madem. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gördüğüm işletmede de vardı o konstantre olandan. Şişesi 8 TL'den satıyorlar. Ama yerinde içersen tazesi var tabii. Hatta meyve olarak da ikram etmek istediler. Tuz döküp yeme geleneği varmış. Ona da şaşırdım.

      Sen de dene madem. <3

      Sil
  5. Geç kalmadin mı? Üzümler olgunlaşır da. Ben, en çok dolma ve bamya da seviyorum yine de...

    YanıtlaSil
  6. Hayır canım geç falan kalmadım. Fotoğrafları yeni çektim. Gördüğün gibi asmalarda olgunlaşmaya yüz tutanlar da var, koruk halde olanlar da. Bardakların ve robotun yanındaki koruklara dikkat etmemişsin:) Daha minnak olanları kastediyorsan onlardan bile var. Bence bir bağa git ve test et.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dun pazarda koruk 5tlydi. Uzumun pahalisi 4 :)
      Yani gec kalinmamis.

      Sil
    2. Yapmış ve fotoğrafıyla birlikte yayınlamışım."Geç kalmadın mı?" diye neden sorulur, neresine geç kalmışım inan ben de anlamadım. Ha, tam tarihi merak ediliyorsa 14 AĞUSTOSTA oregon üzümü reçelinden 1 gün sonra yaptım (Hatta yorumunu yanıtlarken sana da söyledim). İkisi peş peşe olmasın diye 3 gün sonra yayınladım.Bugün itibariyle 1 hafta oldu!
      Evet canım. Senin de pazarda daha dün hem koruk hem üzüm görüp teyit ettiğin üzere bağlarda hepsinden var.
      Öperim çok...♡♡♡

      Sil
  7. Kendimi bildim bileli koruk ve suyunu biliriz.Üzümün olgunlaşmamış hali olduğu gibi sadece koruk olarak üretilen asma da vardır.Adı da yediveren .Yaz başından sonuna dek ard ardına ürer ,yeşilken koparılmazsa siyahlaşır uzun süre sonunda ekşi üzüm olur.Çocukluğumuzda misafirlere ikram ederdik taze koruk suyu ; sıkımı havanda döğüp elle sıkardk zor işti.Şimdi ropottan geçirip süçgeçte süzüyorum.Ekşisini kaynatıyorum ,bamya onsuz yenmez Ege'de;taze suyunu da buz torbalarına koyup dondurucuda saklıyorum.Sevindim bu harika içeceği tanıdığına Zeugma"cığım,afiyet olsun.Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar değerli bilgiler vermişsiniz sevgili öğretmenim. Sadece koruk versin diye üretilen asmadan hiç mi hiç haberim yoktu. Bütün yaz koruk vermesi ne kadar ilginç. Adı boşuna "yediveren" konmamış. Bu sayede diğer cins üzümlerin olgunluk sürecine ulaşabilmesi ayrıca güzelmiş.
      Eskiden havanda döverken çekirdekleri de eziliyordu demek. Doping etkisinde bir ilaç gibiymiş içtiğiniz, süppermiş. Buzlukta saklama fikri de harikaymış. Ben de yapayım hemen.
      Verdiğiniz tüm değerli bilgiler için tekrar tekrar teşekkür eder, sizi sevgiyle kucaklarım...

      Sil
  8. Ne çok severim koruk suyunu. Nasıl canım çekti şimdi :)
    Ellerine sağlık Zeugmacığım. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar çok seviyorsan konstantre olanından almış olabilirsin.
      Ben ilk kez bu yaz gördüm, tadına baktım, öğrendim.
      Teşekkür ederim Esincim. Sevgiler..

      Sil
  9. ??!
    ''konsantre'' olacaktı...

    YanıtlaSil