2020/12/20

Kısıtlamalı Hafta Sonu Gündemi

İki gün sokağa çıkma yasağı getirilmiş kısıtlamalı hafta sonlarının üçüncüsünden merhaba. Bu kez yağmur yok; ama tüm kasvetiyle ortalığı kaplayan, güneşten nasibini alamamış, koyu gri bir gökyüzü var. Sabahtan beri akşam olacakmış hissiyatının iç sıkıntısına eşlik ettiği garip bir gün. Bloga birkaç kelime yazmalı.

Dün İngiltere'de daha hızlı bulaştığı düşünülen, ancak daha ölümcül olup olmadığı bilinmeyen yeni bir Covid-19 mutasyonu tespit edilmiş. DSÖ'ye bildirilen mutasyonda aşıların etkili olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Gönül istiyor ki, bu illet birkaç mutasyon daha geçirip iyice hafiflesin. Aşıya bile gerek kalmadan yok olup gitsin. Öylesine bir dilek değil bu. Hani derler ya ''Allahın bildiğini kuldan ne saklayayım.'' Aynen böyle istiyor benim gönlüm ve eminim ki olasılık sıfır değil. 

Öte yandan Covid-19'a "basit bir grip-ufak bir soğuk algınlığı" diyen, salgına karşı alınan önlemleri "histeri ve kuruntu" olarak nitelendirip duran koskoca Brezilya'nın Devlet Başkanı Bolsonaro, bu kez de ''Pfizer aşısını yaptıranların timsaha dönüşebileceğini'' söylemiş. Bu da şaka değil. Adamda inanç tam olarak böyle; ancak onun söylemindeki ihtimal sıfır. 

Girişteki görselin bu yazdıklarımla ilgisi peki? Sabahleyin kahvaltı sonrası gündem için Twitter'da biraz gezinirken ''Ankara Khaleesi'' adlı bir hesaba rastladım. Hesap, boynunda Hitit Güneşi olan bir kolye taşıyan ve Mansur Başkanın kedisi olarak bilinen, maviş gözlü, sevimli bir kediye aitti. ''Keşke 'Ankara Kedisi' olsaymış'' diye düşünürken uyandım birden. İsim ''Ankara Kraliçe'si'' anlamında. Çünkü Khaleesi, Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisinde geçen ''kraliçe'' benzeri bir unvan. Emilia Clarke adlı İngiliz oyuncunun canlandırdığı, boynunda ejderha kolyeli 'Daenerys Targaryen' adlı kurgusal karakterden geliyor.

Hesap 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları gününde açılmış
İşte böyle. Bazen böyle minicik bir detay çıkıp gülümsetebiliyor insanı.
Dünya birkaç dakikalığına da olsa güzelleşiyor... 

Kediyi kim çizdiyse güzel olmuş bu arada. Umarım çizeri fırsat düşkünü bir karikatürist değildir de telif hakkı istemek üzere dava etmez. Şaka değil bu söylediklerim. Biliyorsunuz, üç karikatürist birleşip bir avukat ordusuyla, bloglarda karikatürlerini kullanan sayısız blog yazarını telif hakkı almak üzere mahkemeye verdi birkaç gün önce. 

100 bin TL'ye kadar uzanan uçuk rakamlar istiyorlar. Bilmiyorum sonuç ne oldu, çünkü devamıyla ilgilenmiyorum. Pandemi döneminde can sıkıntısından kullandığım iki karikatür vardı, kaldırdım onları. Bir de halı silkeleme ile ilgili yazıda vardı, etti üç. Çizerlerin isimlerini yazsan bile -ki yazmıştım; Umut Sarıkaya ve Uykusuz karikatürü- ikna olmuyorlarmış. Yanlış anlamışımdır falan diye düşündüm ama asla değil. 
Konuyla ilgili bir araştırma yaparsanız siz de öğreneceksiniz bunu. İllaki telif hakkı verilecekmiş. Bir tanesi sosyal medya hesabından  ''Karikatür bizim hayatımız...'' diye başlayan bir açıklama yaptı. ''Öyle değil böyle demek istedik. Hede hede hödö...''  Fakat bırakın beni, buna hukukçular bile ''Çok ponçik bir açıklama'' deyip inanmadılar. 

Duyduk duymadık demeyin o halde. 
Bloglarınızda karikatür varsa ve halen yayındaysa hemen yok edin.

Sağlık ve huzur dolu bir hafta sizinle olsun...



Daenerys Targaryen Görsel: gameofthrones.fandom.com