23/12/2020

Ekşi Mayam Muvaffak Hanım

Tecrübe ya da deneyim, bir konuyla ilgili ''belirli bir süre içinde'', hatta yaşam boyu elde edilmiş bilgi birikimine deniyor, bir kişi belirli bir konuda yeterli derecede tecrübe sahibi olmuşsa o alanda uzman olarak nitelendiriliyor ya hani... 

Hah işte. Kimi zaman bir konuyla ilgili yüzlerce, binlerce kitap okusa dahi konuyla ilgili bilgi sahibi oluyor; ama asla tecrübe sahibi olamıyor insan. En basit örnek; bebek bakımı. Teorik olarak engin bir deniz misali bilgi sahibisin ama pratikte hiçbir şey yok. Tam bir acemisin... 

Kucağına alacağın bebek öğrendiklerinle birebir örtüşmeyecek, şıp diye uyum sağlamayacak sana. Bir sıkıntı yaşadığında çare olmayacak her öğrendiğin. Bunu bileceksin. Ben bebek bakımı konusunu yalayıp yuttum diye yola çıkarsan kalakalırsın ortada. Elindeki malzemeye (bebeğe) bağlı bu. Onunla hemhal olmana. Her yeni günle edindiğin deneyime, bilgi birikimine. Tecrübene...

Son yıllarda yeme-içme konusunda ciddi bir farkındalık yaşanıyordu. GDO'dan, kanserojen besinlerden, üç beyazdan uzak durma, probiyotiklere ağırlık verme gibi pek çok değişiklik hayatımızda yerinde almaya başlamıştı. Bunların başında evde ekmek yapımı geliyordu. Ekşi mayalı ekmek konusunda büyük bir merak ve heves vardı. Ne de olsa temel gıdamızdı. Ekşi maya sadece köylerde değil, kent insanının da vazgeçilmezlerinden biri olma yolundaydı. Özellikle de pandemi döneminde kıymete bindi bu sevda. Karantinadaki insanlar olarak öncelikle marketlerdeki maya stoklarını tüketmiş ve kara kara düşünmeye başlamıştık. Benim aklıma ilk gelen hemen bir ekşi maya başlatmaktı. Un, su ve 1 hafta kadar zaman gerekliydi. En gerekli malzeme sabır idi aslında. Ve bir de adı olmalıydı. Genelde ''Evlat'' koyuluyordu adı ya da ''Nimet''. Bu üçüncü deneyimim olacaktı. Adını ona göre koymalıydım: ''Muvaffak''

Özenerek besleyip büyüttüğüm ekşi mayayla hamurumun her seferinde üç misli büyümesi inanılmaz bir sevinç gerçekten...

Evet, pandeminin bendeki getirilerinden biri ekşi mayalı ekmek yapmayı tam olarak öğrenmek oldu. Daha doğrusu, mayayı doğru beslemeyi, uzun yıllar boyunca kullanımda tutmayı yüzde yüz garantili biçimde öğrendim. İşlemlere başladığımda başta maya olmak üzere, doğru adımlar atıyor, attığım her adımın nereye varacağını biliyorum artık. Her seferinde başarılı sonuç almak ne büyük mutluluk...

Kare ya da dikdörtgen şekilleri olan ekşi mayalı ekmeklere çok özeniyordum. Normal mayayla yaptığım ekmekleri çiziyordum jiletle. Ne kadar derin çizsem o çizikler kayboluyor ya da birbirine karışıp gidiyordu. Bu gördüğünüz ilk kez kepekli un kullandığım ekşi mayalı ekmeklerim. Hiç nazlanmadan kabarmalarına şaşırdım...

Buradaki de tam buğdaylı ve çörekotlu deneyimim...

Somun ya da francala formu verilen hamurun üzerine desen ya da geometrik çizikler hemen atılmalı ve tepsi mayası denilen mayalanma sürecine o şekilde girmeli. Bunu tecrübe ederek öğrendim. Aksi takdirde; pişmek üzere ısıtılmış fırına atılacak hamuru o anda çizerseniz belli belirsiz çizikler elde edersiniz ve ekmeğiniz dilediğiniz gibi pişmez. Dilimleri ve gözenekleri olan, bu sayede daha çok kabaran bir ekmeğiniz olmaz. Her seferinde gayet güzel kabarmış, lezzeti daha da artmış ekmekler pişirmek istiyorsanız deneyimle gelen kuralları önemsemek gerek.

Başarının adresi efendim: Muvaffak Hanımefendi 

Pandemi kahvaltılarının vazgeçilmezi tahinli çörek yapımı da ilerledi. Tahin sürülen mayalı hamur burkularak yapılıyor. Bir ara tarifini yazayım. Konya yöresine ait ve asıl ismi ''Tahinli Ekmek''. Konyalılar her şeye ''ekmek'' diyor malum. Etliekmek de öyledir hani:)

 Yüreğimin İklimi sevgili Özlem'den öğrendiğim irmikli bisküvi tatlısı gayet hafif ve leziz oldu. Keşke üzerine çikolata sosu dökmeseydim. Şekeri fazla geldi ki, buna hiç alışkın değilim.

Bu fotoğrafı epey oldu, Ankara Cepa'da çekmiştim. ''Kozalak turşusu olmaz'' diyenlere göstermek için.
Bloglarda yalnızca kendi görsellerimizi kullanmaya başlamışken aklıma geldi. Yazının bonusu olsun:)

Sağlık, afiyet ve huzurla kalmanız dileğiyle...


*   *   *


EK:

Bir Sonraki Ekşi Mayalı, Kepekli Ekmeğim -  8.1.2021

Ekşi mayayı beslerken alınan fazla mayayı asla atmamak gerek. Her seferinde ayrı bir kavanoza alıp biraz un, tuz ve su ilavesiyle 4 saat kadar bekletirseniz teflon tavada kolayca lavaş oluyor. 

İnce bir dilimle doyulduğu için ortalama 15 günde 1 ekşi ekmek yaptığımı söylemiştim. Bu sabah pişen bir sonraki ekmeğim. Kepekli un ağırlıklı, birazcık da beyaz un var. Bu kez iç dokusunun görselini koyayım buraya. Ekşi mayayla pişen bir ekmeğin her geçen gün daha da güzelleştiği kesin. Pişerken çıkardığı koku da daha güzel. Sebebinin mayanın iyice olgunlaşması olduğunu düşünüyorum (8 Ocak 2021).

Bu ekmekte ilk kez denediğim bir şey daha var. Kullanacağım mayayı 1 su bardağı ılık su ile iyice karıştırdıktan sonra una ilave ettim. Dokusu çok daha yumuşak oldu. 



18 yorum:

  1. canım zeugma, ekmek yapmayı hep çok sevmişimdir, değişik tarifler denemeyi de. pandemi öncesinde merak salmıştım ekşi mayaya. ilk yaptığım ekmek (mayan yükselmiyor daha ekmek nasıl yükselsin, diye düşünmez mi insan) yenecek gibi değildi. bu süreçte en büyük desteği babamdan gördüm, sen yap dedi hep. ben de devam ettim. sonra ponçik bir mayam oldu. bir sürü tarif izledim. bunun için demir döküm tencere bile aldım. dünyanın en keyifli şeyi. bir gün bir ig hesabında katlama yapmak için gece alarm kuran kadınların olduğunu görünce de yalnız olmadığımı anlamıştım. çok güzel ekmekler yaptım, çok keyifle tükettik. yazını okuyup fotoğraflarını görünce de içim sıcacık oldu. evi saran kokusu bile yeter :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Eliza, yazdıklarını gülümseyerek okudum. Hikâyemiz ne kadar benziyor. Sanırım şu an ara vermiş durumdasın. Ellerine sağlık, sonra yine yaparsın. Ben de zaten 10-15 günde 1 kez yapıyorum.
      Benim ilk denemem 4 yıl kadar önceydi. Mayayı bir şekilde başarmıştım; ama koruyamadım. 3-4 defa kullandıktan sonra buzdolabında koruma aşamasını beceremedim. İkinci deneyimim de aynı sonuçlandı. Bu üçüncü ve evladiyelik olanı:) Mayalanan hamurum o zaman en fazla 2 misli kabarıyordu ve buna çok seviniyordum. Ekmekler de güzel oluyordu. Demirdöküm tencere en başarılı sonuç diye okumuştum ama o tez bende fazla çalışmadı :) O zaman hep beyaz un kullanıyordum. Bana göre en başarılı sonuç kelepçeli kek kalıbı oluyordu. Pişerken evi saran o koku her daim aynı ama. İnsanı mest ediyor. Alarm kurma işi çok ilginçmiş. Ben gündüz 5 gibi mayalıyorum. 4 saat sonra açıp uzatarak, esneterek katlamaya başlıyorum ki en az 15 dk. sürüyor. 4 saat sonra tekrar yoğurma ve gece boyu mayalanma. Sabah ilk iş onu açıp son kez katlayarak yoğurma işlemi. Böylece 16-17 saatlik mayalanma aşaması tamamlanmış oluyor ve şekil verip çizikler attıktan sonra birazcık ısıtılmış fırında yeniden kabarmasını bekleme ve fırını bu kez 200 dereceye ayarlayıp pişirme aşaması. O la la. Pişmesini seyretmek bile terapi bence:)

      Sil
  2. Ekmekler muhteşem gerçekten muvaffak hanım sabrınız ve emeğinizle adeta döktürmüş maşallah 🧿 elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umudunu kesenlere kendimi örnekleyerek umut vermek istedim. Mayanın adı biraz eski zaman adı olacak demişlerdi. Anlamının ''başarı'' olması da katkı sağlamıştır belki. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ekmekler ne güzel görünüyor Allah'ım.
    Elinize emeğinize sağlık. Afiyetle yemek nasip olsun Inşaallah.
    Mayalı hamurlarda pek iyi değilim.
    Poğaça konusunda özellikle.
    Geçen tombik ekmek denedim. Bildiğin taş gibi oldu hamur pişince. Kabarmadı hic.
    Bende bu sene karnabahar ve mor lahana turşusu yaptım ilk kez. Ve havuç birde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Amin inşallah. Siz de sağlıkla, afiyetle yiyin yaptıklarınızı.
      Bir ara gazeteci hanımlar ekşi mayadan poğaça yapmışlardı. Bayağı güzel kabarmış. İyi fikir bence. Ben sana instant mayadan çok kolay bir poğaça tarifi vereyim. Bir daha asla vazgeçemezsin. Hem katı yağ da yok içinde, yumuşacık oluyor.

      Sil
    2. Teşekkür ederim.
      Olur. Onuda denerim. :)

      Sil
    3. Az önce bloguna gelip yazdım tarifini.
      Kolay gelsin:)

      Sil
  4. Ekmekler güzel gözüküyor :) Konuya çok iyi yerden girmişsin, tecrübeden. Ben olsam direk konuyu yazardım. Giriş çok iyi olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı ve kokusu da öyle. Teşekkür ederim:)
      Ne yapayım ama; tecrübe olmadan bir şey olmuyor. Pes edenlere cesaret vermek istedim. Konuyla ilgili yerli-yabancı dünya kadar kaynak okudum. Her biri farklıydı. Ortak paydaları birleştirip kendi formülümü buldum çünkü...

      Sil
  5. Vayy! Maya için tebrikler! Ekmekler şahane görünüyor. Afiyet olsun! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sağ olasın Sezer. Sen de bir girişimde bulunsana. Ekşi ekmek bir trend artık. Takıldığın yerleri ben sana detaylarım. Başarırsın bence:)

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. It's very kind of you!
      Thank you very much. 🙋

      Sil
  7. ben hala umudumu kaybetmedim, az kabarıyor gözenek fazla olmuyor organik beyaz un denedim, şimdi tam buğday unu ile başladım. Yarın migrosa gidip mutfak tartısı alacağım onunla deneyeceğim birde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma; aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak'' diyerek başlayayım:) Sen çok yaşa Özlem...

      Organik unmuş, mutfak tartısıymış, yapma gözünü seveyim. Ben ölçülere ve unun cinsine takılmayıp kafama göre ilerlediğim için tuttu bu kez. Beslemek önemli. Bazen 2 çorba kaşığı unla besliyorum, bazen üç. Kıvamına bakıyorum bazen hiç su vermiyorum. Her seferinde başka unla beslediğim oluyor. Gözenekler bende de fazla olmuyor bazen. Kıvam boza kıvamında olsun, kokusu kötü olmasın, üzerinde koyu renkli bir su oluşmasın yeter ki.
      Bu kez gözenekleri az demiş ve yine de kullanmışımdır mayayı. İnan en az 3 misli büyütüyor hamuru. Asıl önemli kıstaslar şunlar bak:
      - Hamuru en az 15 dakika katlayarak yoğuracaksın. Bu işlemi 4 saatte bir tekrarlayacaksın.
      - Mayalanma süreci en az 16 saat olacak.
      - Katlarken her zaman aynı yüzü kullanacaksın. Yani hamuru alt üst etmeyeceksin. Her zaman dıştan içe doğru. Böylece hava kabarcıkları hamurun içine hapsoluyor. Ve mayanın florasındaki bakteriler rahat çalışıyor. Bu madde çok çok önemli.
      - Mayalanma ılık bir ortamda gerçekleşmeli. Mümkünse kalın bir örtüyle sarmalanmalı.

      Sil
  8. Harika görünüyor ekmekler.Elinize sağlık. Ben yazlığa giderken düz bir tepsiye döküp kuruttum mayamı. İncecik kıtır kıtır oldu. Onları kırıp kavanoza koydum, sonra buzdolabına kaldırdım. Dödüğümde onlardan bir kısmını kırıp hafif sulandırdım kavanozda , bir kaç gün içinde eski formuna kavuşup , kabarık kabarık oldu. Nacizane bir tecrübem:) Bayılıyoruz ve çok alıştık ekşi mayalı ekmeğe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Kaç yıllık hayalim pandemide gerçek oldu, sormayın:) Mayayı bol unla besleyip sert bir hamur haline getirdikten sonra cam kavanoza koyup ağzını sıkıca kapayınca buzdolabında 2 ay falan dayanıyormuş diye öğrenmiştim ama sizinki daha garantili bence. Çok teşekkür ederim bu bilgi için. Bu yaz hep evdeydik; ama önümüzdeki yaza pandemi bitmiş olur da gezilere, tatillere gitme imkânı bulursak çare hazır. Sormayın başka ekmek 40 yılda bir bizde de:)

      Sil