2022/01/07

2022'nin İlk Hilal'i

Uzun bir süredir gökyüzünde görünmeyen Ay dün akşam saatlerinde nihayet ortaya çıktı ve beni sevince boğdu. 👏👏

Pandemiden beri ''Göğe Bakalım'' diyorum ve bu bana öyle iyi geliyor ki. Böylece Güneş'in ve Ay'ın peşinde olan, gün batımları ve Ay'ın evrelerini es geçmeden izleyen bir blog yazarı olarak 2022'ye ait ilk Ay görüntüsünü balkondan fotoğraflamak suretiyle kayda geçmiş oldum:)

6 Ocak 2022. Saat 20.10 Ay, Hilal evresinde. 

Her zamanki gibi ışıl ışıl bir görüntüye sahip olmayan canım Ay, onca zamandır gökyüzünde beliremeyişini affettirmek istiyor gibiydi sanki. Gayet güzel poz verdi:) Ancak, çok da fazla sürmedi bu hali. Yaklaşık 10 dakika sonra etrafını sisli bir ışık halkası kapladı ve mevcut netliği epeyce bozuldu. Görüştük ya, olsun varsın:)

Hilal, Arapça bir sözcük. ''İç içe giren iki dairenin merkezde çakışmaması nedeniyle oluşan şekil'' anlamında. Gökbilimdeki anlamı ise; Dünya-Ay doğrusu ve Dünya-Güneş doğrusu aynı hizaya geldiğinde Ay'ın Güneş ışığına bakan kısmının ☾ harfine dönüşmesi ve bu evrede Ay'ın Dünya'dan ''hilal'' şeklinde görünmesiyle ilgili.

Göğe bakmaya devam ediyoruz o halde...👍
🌜''Let's look at the sky.'' 

*   *   *

7 Ocak, yani bugün 20.35 - 20.43 arası bulutların arasındayken çektiğim iki görüntü.  Yarım Ay'a doğru evrilme başlamış ve bulutlara rağmen görünmeye çalışıyor:) 💖

Ay'ın şavkı (şavk-ı mah) hiç eksik olmasın üzerimizden... 🙌