2022/12/26

Evde Uğur Böceği Geziniyor:)

Tarih boyunca tüm kültürlerde uğur böceğinin şans getirdiğine inanılmış.

Bazı toplumlar üzerlerine bir uğur böceği konduğunda dilek tutup gerçekleşme zamanı için sırtındaki siyah noktaları sayıyor mesela. Çoğunluk, noktaların en büyük dileğin gerçekleşmesi için kaç ay kaldığını gösterdiğini düşünüyor. Kimi zamansa uğur böceği ne kadar kırmızıysa şansınızın o kadar iyi olacağını. Hatta bir uğur böceği görülünce gerçek aşkın hemen ardından geleceğini söyleyen halk hikâyeleri bile var.  

İsveç'te örneğin, uğur böceği bir genç kızın eline konarsa o kızın kısa bir süre içinde evleneceğine inanılıyor. Sözün özü, kişinin üzerine uğur böceği konmasına dünya genelinde bir şans olayı olarak bakılıyor. Buna karşılık bir uğur böceğini öldürmenin size kötü şans getireceğinden bahsediliyor. 

Uğur böcekleri ve şansla ilgili bu değişmez efsanenin kaynağı muhtemelen çiftçiler. Çünkü uğur böcekleri, doymak bilmez birer yiyici. Ekinlere ve bahçelere musallat olan yumuşak gövdeli, sorunlu böcekleri seviyorlar. Hikâyeye göre zamanın birinde bahçeleri zararlı böcekler istila etmiş. Çaresiz halk çözüm yolları arasa da maalesef bulamamış. Ta ki uğur böcekleri ortaya çıkana kadar. Zararlıların hepsini yiyip bitkileri tahrip olmaktan ve halkı bu zor durumdan kurtaran uğur böceklerinin o gün bu gündür uğurlu olduklarına inanılmaktaymış. Üstüne üstlük uğur böceği kullanmak bitkilerin zararlı böcek ilacı kullanmadan sağlıklı tutulmasını sağladığından bu kadar çok kültür tarafından değer verilmesi hiç de şaşırtıcı değil.

Bir başka rivayet ise Avrupalı çiftçilerin tarlalarının zararlı böcek istilasına uğraması ve halkın böceklerden kurtulmak için Meryem Ana'ya günlerce dua etmesiyle ilgili. Dua sonrası uğur böcekleri ortaya çıkıp bu zararlılardan çiftçileri kurtarıyor. Bu sebepten dolayı isimleri Meryem Ana veya Hanım böceği ya da uğur böceği olarak kalıyor.

Uğur böcekleri genellikle ilkbahar ve yaz başlarında ortaya çıkarlar, öyle değil mi? Özellikle temmuz ayı içerisinde daha fazla görülürler. Kışın ise hiç görülmezler.

Peki, ben dün öğlen saatlerinde evin içinde neden bir uğur böceği ile karşılaştım dersiniz? Gözümle görmesem inanmazdım. Tarih 25 Aralık 2022 ve canlı bir uğur böceği var evde???
Hemen balkona çıkıp elimin üzerine koydum ve ilerleyip serçe parmağımın üzerine gelmesini, dileklerim eşliğinde uçmasını bekledim. Uçmaya hiç niyeti yoktu lakin. Yürüyor; ama uç kısma gelince sürekli geri dönüyordu. Bir ara kanatlarını açtı; ama vazgeçti. Hatta siyah renkli iç kanatları dışarıda kaldı görüldüğü üzere. Mecburen içeri geri getirdim. Blogumun sembolü de uğur böceğiydi zaten. İnternetten bir gazete sayfası açıp laptop'un ekranına koymak geldi aklıma. 

Çünkü bu mucizevi olayı sayfadaki tarihle birlikte ölümsüzleştirmeliydim. 

Ve demeliydim ki:

Uç uç böceğim, 
Yeni bir yıl geliyor
Uç uç...
Ülkemize musallat olan
Tüm zararlılardan 
2023'te temizle bizi...
Şans getir, uğur getir...
🐞🐞🐞
🍀