2022/12/28

Öğretmenlere Yeni Yılda Hediye Konusu

Dün öğleden sonra alışverişten gelirken yeni açılmış bir mağazanın yeni yıl için oldukça özenli ve kaliteli bir şekilde süslenmiş vitrini dikkatimi çekti. İçeri girmeden uzaktan bir kare fotoğrafını çekeyim dedim; ama vitrine güneş vurmuştu. Pek güzel çıkmadı. İçerideki hanımdan izin isteyip alelacele bir poz da kapıdan bir adım içeride çektim. 

Fotoğrafta pek belli olmuyor; ama vitrindeki geyikler öyle ufak tefek değil. Boyları ilköğretim çağındaki çocuklar kadar. 

Eve gelip baktığım anda geyiğin elindeki hediye paketi aklıma ister istemez bu yılki 24 Kasım'da iyice alevlenmiş ve akıl almaz boyutlara gelmiş olan öğretmenlerin hediye alması, hediye kabul edip etmemesi tartışmalarını getirdi. 

Öncelikle eğitimcilerin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde hediye almalarının yasak olduğuna dair Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilen uyarı yazısını buraya kopyalamak istiyorum. Bunu neden yapıyorum? Çünkü mağazalar internet sayfalarına bu kez yeni yıl için ''Öğretmenlere Yılbaşı Hediyesi'' başlığı altında kategoriler açmışlar. Eee, sektör büyük tabii. Para kazanacaklar. Ve ne yazık ki öğretmenler arasında hediye uğruna beklentiye girip yanlış yapanlar çıkıyor. Kanun maddesi aşağıda efendim. Konuyla ilgili mesajları da daha sonra gireceğim bu sayfaya. Malum, yazılar listeye geç düşüyor.

“657 saylı Devlet Memurlar Kanunu’nun 29. maddesinde; Devlet Memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri ve borç para istemeleri yasaklanmıştır.” 

Görüldüğü üzere Devlet memurlarının görevleri esnasında veya görevleri dışında görevlerinden dolayı herhangi bir şekilde kişisel menfaat sağlamaları ve hediye kabul etmeleri Devlet Memurları Kanunu’nda açık bir şekilde yasaklanmıştır. Özellikle eğitimci arkadaşların ne öğretmenler gününde, ne yeni yılda ne de doğum gününde hediye kabul etmemeleri gerekmektedir. 
Bu konuyla ilgili tüm resmi detaylar şurada (tık tık) yer almaktadır. Misal; devlet memuru açısından ''hediye'' nasıl tanımlanıyor. Bkz. 👇👇

1.2. Hediye Türkçe sözlükte “hediye” birini sevindirmek, mutlu etmek için verilen şey, armağan olarak tarif edilmiştir. Devlet memuru açısından “hediye” ise devlet memurunun tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat olarak tanımlanmıştır (Sökmen, 2010:233)

Daha 1 ay kadar öncesi... 24 Kasım 2022 👇

''Sınıf annesi'' diye bir kavram var ilköğretimlerde. Onların önderliğinde birtakım etkinlikler gerçekleşiyor sanırım. En başta da öğretmene hediye alınması konusunu organize ediyorlar galiba. Aşağıdaki yorum ve mesajlarda Öğretmenler Günü'nde 7.000 TL değerinde bir kaban alınmasına karar verilmiş bir öğretmen söz konusu. Durumun geldiği vahamete bakar mısınız? Ve en başta öğretmen çemkiriyor. Olay metazori boyutlarına ulaşmış resmen!


Aşağıdaki ise asla ödün vermeden birebir uygulayıp hiçbir sorun yaşamadığım şahsi görüşüm. Yıllar önce bloglardan birinde de belirtmiştim. Sonuç mu? Takipten çıkan bir adet blogger öğretmen. Çok acıtmış demek ki. Ah ne üzüldüm bilseniz:)


Ve son olarak da tweet sahibine özelden atılan ve isimleri kırpılarak yayınlanan mesajlar 👇




                                 
 *   *   *