2022/12/23

Yılbaşı İçin Efibadem Kurabiyesi

Gökçeada'nın yüzyıllardır süregelen geleneksel tereyağlı Rum kurabiyesinin ününü duymuşsunuzdur.
Ağza atar atmaz kıyır kıyır dağılıp badem parçalarıyla birleşen o enfes aroma damakta ''anlatılmaz yaşanır'' türden müthiş bir lezzet fırtınası yaratır.

Bir tanesi asla yetmeyen, ünü çoktan adanın sınırlarını aşmış bu küçük kurabiye ağızda erir adeta. Adada yaşayan Rumların yeni yıl ve kutlamalar için yaptıkları eşsiz bir lezzettir. Bayramlaşmak üzere ya da ev ziyaretine gelenlere ikram edilen, yiyenlerin tadına bayıldığı ve özellikle çocukken yiyenlerin asla unutamadığı enfes bir tat.

Efibadem kurabiyesinin tam da bu türden bir öyküsü var. Çocukluğunda Gökçeadalı Rum komşularının ikram ettiği leziz kurabiyeyi unutamayan, büyüyünce hem çocukluğuna hem de o tada vefa borcu olduğunu düşünerek kurabiyenin peşine düşen bir adam ile aradığı gerçek tarifi ona veren Madam Efi'nin öyküsü.
👇👇👇
Efibadem kurabiyesi, Madam Efi'nin kurabiyesi
(Gökçeada Rum Kurabiyesi) 
Malzemeler
250 gr tereyağı (Başka yağ kullanmayın)
3 su bardağı un (Kavrulup soğutulmuş)
✅  1 çay bardağı pudra şekeri
  1 adet yumurta
  1 su bardağı iri kıyılmış tuzsuz çiğ badem
  1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı
► Un bir tencereye alınıp rengi değişmeden, en kısık ateşte devamlı karıştırılarak 10 dk kadar kavrulur. Bir kenara alınıp iyice soğuması beklenir. 
► Yoğurma kabına alınan oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekeri el ile karıştırılır. 1 yumurta eklenip bu üç malzeme iyice birbirine katıştırılır.
► Tencerede soğuyan un topaklanmaması için elenir. İçine abartma tozu eklenir. Yoğurma kabındaki malzemeye azar azar ilave edilerek ve dümdüz bir hamur olana dek güzelce yoğurulur.
 En son bademler hamura eklenir. 
► Hamur tekrar yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlandıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. 
► Önceden 160 dereceye ayarlanıp ısıtılmış fırında 30 dakika kadar fazla kızarmadan pişirilir.
► İlk sıcaklığı çıkıp ılınınca pudra şekerine bulanıp servis tabağına alınır.

Hani Cafe Fernando ''Bir Pasta Yaptım, Yanağını Dayar Uyursun'' demişti ya. Bende de aynen öyle oldu: ''Bir kurabiye yaptım, yanağını dayar uyursun.'' 😍👌

Sıradan bir görünümü olan lezzet patlaması Efibadem kurabiyesi tarifini denediğinizde bir daha asla vazgeçemeyeceğiniz % 100 garanti.

İlk yaptığım Efibademler biraz daha büyüktü 

Edit: Efibadem kurabiyesini daha küçük yuvarlaklar halinde yaparsanız pişme süresinin daha kısa hesaplanması gerekebilir. O nedenle kontrollü pişirmeniz önerilir.