Bir tanesi asla yetmeyen, ünü çoktan adanın sınırlarını aşmış bu küçük kurabiye ağızda erir adeta. Adada yaşayan Rumların yeni yıl ve kutlamalar için yaptıkları eşsiz bir lezzettir. Bayramlaşmak üzere ya da ev ziyaretine gelenlere ikram edilen, yiyenlerin tadına bayıldığı ve özellikle çocukken yiyenlerin asla unutamadığı enfes bir tat.
Efibadem kurabiyesinin tam da bu türden bir öyküsü var. Çocukluğunda Gökçeadalı Rum komşularının ikram ettiği leziz kurabiyeyi unutamayan, büyüyünce hem çocukluğuna hem de o tada vefa borcu olduğunu düşünerek kurabiyenin peşine düşen bir adam ile aradığı gerçek tarifi ona veren Madam Efi'nin öyküsü.
👇👇👇
Efibadem kurabiyesi, Madam Efi'nin kurabiyesi
(Gökçeada Rum Kurabiyesi) Malzemeler
✅ 250 gr tereyağı (Başka yağ kullanmayın)
✅ 3 su bardağı un (Kavrulup soğutulmuş)
✅ 1 çay bardağı pudra şekeri
✅ 1 adet yumurta
✅ 1 su bardağı iri kıyılmış tuzsuz çiğ badem
✅ 1 paket kabartma tozu
► Un bir tencereye alınıp rengi değişmeden, en kısık ateşte devamlı karıştırılarak 10 dk kadar kavrulur. Bir kenara alınıp iyice soğuması beklenir.
► Yoğurma kabına alınan oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekeri el ile karıştırılır. 1 yumurta eklenip bu üç malzeme iyice birbirine katıştırılır.
► Tencerede soğuyan un topaklanmaması için elenir. İçine abartma tozu eklenir. Yoğurma kabındaki malzemeye azar azar ilave edilerek ve dümdüz bir hamur olana dek güzelce yoğurulur.
► En son bademler hamura eklenir.
► Hamur tekrar yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlandıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
► Önceden 160 dereceye ayarlanıp ısıtılmış fırında 30 dakika kadar fazla kızarmadan pişirilir.
► İlk sıcaklığı çıkıp ılınınca pudra şekerine bulanıp servis tabağına alınır.
Sıradan bir görünümü olan lezzet patlaması Efibadem kurabiyesi tarifini denediğinizde bir daha asla vazgeçemeyeceğiniz % 100 garanti.
Edit: Efibadem kurabiyesini daha küçük yuvarlaklar halinde yaparsanız pişme süresinin daha kısa hesaplanması gerekebilir. O nedenle kontrollü pişirmeniz önerilir.