2023/08/03

Sera Etkisi - Küresel Isınma

Sera etkisi ve küresel ısınmanın tamamen insan kaynaklı olduğunu, her yıl bir önceki yıldan daha fazla artan aşırı sıcakları kendi ellerimizle yarattığımızı biliyordum da nem oranı yüksek ve de kavurucu ''Eyyam-ı bahur'' sıcaklarıyla birlikte bu terimlerin tam olarak neyi ifade ettiklerini, dünyanın adeta sonunu hazırladığımız o detayları fena halde merak ettim. Bununla da kalmayıp öğrendiklerimi en kısa haliyle buraya bırakmak gibi bir görev edindim.

Efendim, dünyamız güneşin gönderdiği ışınlardan çok, emilmeyen ışınlarının dünyadan yansımasıyla ısınıyor. Normal bir ısınma için de yansıyan güneş ışınlarının atmosferden geçiş yaparak uzaya geri gönderilmesi gerekiyor. Ancak, yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferdeki bazı gazlar tarafından tutulup uzaya salınmasına izin verilmiyor ve dünyamız normalden çok daha fazla ısınıyor. Dünya gündemindeki aşırı sıcakların en önemli maddesi olan ''Sera Etkisi'' eşittir; dünyadan yansıması gereken güneş ışınlarına atmosferde sayemizde oluşan gazlar tarafından el konulması, mevsimlerin eskisi gibi yaşanmayıp sıcaklığın artması, buzulların erimesi, bazı bölgelerde şiddeti ve tekrarı artan kasırgalar, seller, kuraklık ve çölleşme olayları, kıyı kesitlerinde toprak kayıpları... 

Küresel ısınma ise sera etkisi yüzünden atmosferdeki sıcaklığın her yıl artarak ısınması anlamındaki doğal bir süreç. İnsan etkileri sonucunda atmosfere gaz girdileri arttığından etkisi giderek çoğalmakta. Yeni bir araştırmayla dünyamız insan faaliyetleri nedeniyle bu hızda ısınmaya devam ederse, 2100'e kadar tüm buzullarının yüzde 68'ini kaybedeceği söyleniyor. Küresel ısınma gerek atmosferin gerekse okyanus suyu sıcaklıklarının artmasını tetiklerken buzulların her zamankinden daha hızlı erimesine yol açıyor. Bu da, yaklaşık 2 milyar insan için hayati önemdeki su kaynaklarının yok olması demek.

İzninizle ben burada edebiyatımızda geçen ''teşhis'' sanatı yoluyla dünyayı kişileştirmek istiyorum: Dünyayı hastalandırmışız resmen. Eski hali hiç yok! Öyle ki, ateşi 40 dereceden aşağı düşmüyor. Vücudunda olağan dışı aksamalar başladı. Yoksa...?

Yok mudur bir çaresi? 
İnsan kaynaklı sera gazı etkilerinin %17'si en başta ormansızlaşma olarak geçiyor. Ağaçtan ve ormandan yoksunluk. Bir de arazi kullanımlarındaki değişimler. Ormanların kaybını durdurmak tüm olumlu iklim enerji çözümlerinin baş unsuru.  


Green Peace tarafından hazırlanan görsellerde ağaçsız halde 43-36-50 dereceyi bulabilen şehir sıcaklığı, ağaçlandırılmış bir caddede 18-26-20 dereceye iniyor ya da 40 dereceye ulaşan sıcaklık 8 derece birden düşebiliyor.
Aksi takdirde artarak devam edecek olan küresel ısınma insan yaşamını; iklim değişikliğine uyumsuz tarım ülkelerinde besin kıtlığı, dünya geneli için temiz su kaynaklarının azalması, tüm canlı türlerinin zarar görmesi, sahil ülkelerinin sular altında kalması ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerin ortaya çıkması gibi çok daha fazla yönden ve de vahim biçimde etkileyecek. 

                                   
Schütze unsere Tierarten, bevor es zu spät ist. 
Darin heißt es: Die ganze Welt trauert über den Twitter-Vogel. Unterdessen sind rund 1 Millionen echte Arten bedroht. Für die Umsetzung der Kampagne ist McCann Germany verantwortlich. 

Çok geç olmadan doğal yaşamımızı koruyun. 
Anlamı: Bütün dünya Twitter kuşunun yasını tutuyor. Bu arada, yaklaşık 1 milyon gerçek tür tehdit altında. Kampanyanın uygulanmasında küresel reklam ajansı ağı McCann (Almanya) etkili.