21/07/2024

Kavurucu Sıcaklar - Hayalet Şehirler

Fotoğraf ne alâka derseniz, havadaki nem oranını görmek üzere kendimce yaptığım bir deneyin sonucu. Geçen yıl da pestil benzeri girişimlerde bulunmuştum. Maksat güneşin yakıcılığını fırsata çevirmek olsa da bu durum havadaki nemin izin verdiği kadar. 
Yok öyle ''Kızgın güneş çok çabuk kurutup halleder,'' diye garantilemek. 

1 kg kadar kayısıyı kurutmam en fazla 2 gün sürer derken tamamen kurumanın beşinci güne kadar sarkıp uzaması inanılacak gibi değildi. Birkaç yıl önce yine böyle kavurucu bir günde çabucak kurur diye yıkadığım çamaşırlar bir türlü kurumak bilmemiş, akşama kadar asılı kalmıştı. 

Nem olayı nelere kadirmiş ilk o zaman yaşayarak öğrenmiştim. Böylece kayısıların akıbetinden sonra su oranı nispeten daha az olan armut domatesleri incecik dilimleyip aynı gün kurutma fikrimden vazgeçtim. Hiç mi hiç uğraşamam.

Sözün özü, günlerdir devam etmekte olan dayanılmaz sıcakların yanı sıra yükselen nem oranları hayatı feci etkiliyor. Sıcaklık ve nemin tüm yurtta etkili olduğunu, önümüzdeki hafta sıcaklıkların pek çok şehirde 40 dereceye ulaşacağını belirten meteoroloji uzmanları bu şehirler için idari izin verilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Zaten bugün Hatay - Arsuz'un 66 derece, Kocaeli - Kandıra'nın 52 dereceyi gördüğü haberleri vardı. Bizim burası ise yarın 40-41 derece imiş. 🔥🔥😱

Reyhan şerbeti yaptım bugün. Sıcaklarda en etkin serinleticilerden biri (Bir de kefir çok etkili). Kavanoz 12.30'dan 15.30'a kadar dışarıda soğuyup bu görüntüye ulaştıktan sonra buzdolabına aldım. Biraz da orada bekleyip iyice soğuyup süzgeçten geçecek. Sonrası misss. Tarifini merak eden ''reyhan şerbeti'' etiketini tıklasın lütfen.

Mevcut politikalarla dünyanın 2100 yılına kadar artarak ısınmaya devam edeceği haberleri var. Bu korkunç bir şey! Tehlike sinyalleri volümünü yükselterek ikaz ediyor; ama önlem için hiçbir girişim yok. 
Psikiyatristler çok önemli bir işi olmayanın dışarı çıkmaması konusunda uyarılarda bulunuyorlardı bugün. Sıcak hava öfkeyi tetikliyormuş çünkü. Kronik hastalığı olanlar ona keza. Bu kavuruculuk bizi nasıl bir geleceğin beklediğinin işareti. Aşırı sıcakla kavrulan beton yığınları şehirleri dayanılmaz sıcaklıkta ısı adalarına dönüştürürken kırsal alanlardan çok daha yüksek sıcaklık yüküyle karşı karşıya. Dünya nüfusunun çoğunluğu bu şartları barındırıyor. İnsanların yüksek sıcaklıklara maruz kalmaları, binaların, betonun ve diğer altyapıların ısıyı hapsettiği kentsel ısı adası etkisi ile daha da artıyor. 
Bizim bölgenin 40 + dereceleri görmesi kimin aklına gelirdi ki. Şehrimiz adeta bir hayalet şehir görünümünde artık. Bırakın, caddeleri ve sokakları gölgede kalmış balkonlarda bile tek kişi görünmüyor.

Geçen gün rastladığım ayçiçeği tarlasının kenarında bir miktar kantaron çiçeği görüp toplamıştım. Onları da hemen küçük bir kavanoza koyup 50 gün beklemeye aldım. Kantaronun epey farklı türü varmış. Bu, minik çiçekli olan ve mis gibi baharat kokan tür. Yani geç kalmadınız. Dilerseniz siz de bulabilirsiniz. Ayrıca gerçek kantaron çiçeği koparırken parmakları bu şekilde mora boyuyor, bilginize

Bu da tam 50 gün önce yaptığım ve süresi dolan kantaron yağım. Kantaronunu pazardan satın almıştım. Bugün yağını süzgeçten yavaş yavaş ayrıştırdım. Koyu renk bir cam şişeye koyulup karanlık bir dolaba kaldırılacak. Bir tane daha var, o da 1 hafta sonra 50 gününü yani oluşumunu tamamlayacak. Toplamda 2 küçük 1 orta boy kavanoz ettiler. Dilerseniz yabancı ülkelerden insanların kantaron yağı yapımıyla ilgili videolarını izleyebilirsiniz. Sağlık önemli neticede...

@Yoda4ever 

En son kısma da içinizi serinletecek şirin bir video bırakayım.
Anne kuğu minik yavrularını taşıyor. 🦢😍

İyi pazarlar...