24/07/2024

Kadınları Zalim Kocalarından Kurtaran Popova

Tarihin en çok cinayet işlemiş kadın katillerinden biri olan Alexe Katherina Popova, namıdiğer Madame Popova'nın yaşamı hakkında çok az şey biliniyor. 1800'lerin ortalarında Rusya'nın güneybatısındaki Samara kentinde doğması, kadının özgür olması fikrini ona veren mutsuz bir evliliğe hapsolması ve kurban sayısının 300 civarında olması gibi. 

Onu kadının özgürleşmesi fikrine yönlendiren şey ise yaşadığı mutsuz evlilik olarak tanımlanıyor. Popova, seçtiği mutsuz kadınlara yeni işinin reklamını yaparken "mutsuz eşleri zalim kocalarından kurtarmak" üzere küçük bir ücret talep ettiğini belirtiyordu. 

Popova'ya kendisinin de yaşayıp gayet iyi bildiği o mutsuzluk; koca tarafından "esir köylü" muamelesi görmek fazlasıyla sıkıntı veriyordu. Cehennem gibi bir hayatı olan ve acı çeken kadınlara cüzi bir ücret karşılığı "zorba kocalarından kurtarmak" üzere teklif götürmeye başladı ve kabul gördü. Kadınların kocalarıyla tanışıyor, adamları yiyecek ve içeceklerine arsenik katarak zehirliyordu. 

Madame Popova, yaklaşık 300 adamı öldürdüğü bu işe, yani seri katilliğe otuz yıl boyunca devam etti. Ta ki 1879-1909 yılları arasında, iş aldığı kadınlardan birinin kocasını öldürmesi için kendisini ile iş anlaşması yapmaktan suçluluk duymaya başlayıncaya kadar 30 yıl boyunca başarılı bir şekilde iş hayatında kaldı. Tutuklandığında, bir kalabalık ona saldırarak linç etmek ve cezasını kendilerinin vermesini, onu kazıkta yakmak istediklerini söyledi. Polis, ancak güç kullanarak ortalığı yatıştırabildi. Popova, yargılanması esnasında işlediği cinayeti kabul etti. Ve ''gururla'' hiçbir kadını öldürmediğini söyledi. İnfaz mangasıyla idam edildi.

Popova'ya iş veren kadınların çoğu suç ortağı olmakla suçlandı ve suçlu bulundu. Ancak, davalar mahkemeye taşındığında kadınların çoğu ya ölmüş ya da ABD'ye gitmişti. Ölümler yavaş ve doğaldı. Duruşma ve müzakere hızlı gerçekleşti; cinayetlerden suçlu bulundu ve idam mangası tarafından 1909'da St. Petersburg'da idam edildi. Yaklaşık 40 kişiyi öldürdüğünü iddia eden Popova sadece eşlerine uzun süre köle muamelesi yapan erkekleri öldürmeye yöneldiğini ve bunun "hayırseverlik eylemi" olduğunu açıkladı. Ölümlere kendisinin neden olduğunu kabul etse de ona göre zehir kullandığı için katil değildi ve kurbanların çoğu zehirlendiklerinden habersiz öldüğü için ölümleri yavaş ve doğaldı.


''Mutsuz kadınları zalim kocalarından kurtarma" adıyla ağızdan ağza yayılan teklif baştan çıkarıcıydı. Acı çeken birçok evli kadın arasında hızla benimsenen bir slogan haline gelmişti. Popova'nın seçtiği iki şaşmaz yol vardı: Herhangi bir cüzdanın ödeyebileceği minimum oranlar ve ölümcül bir araç olarak arsenik (Metaloid, kimyasal sembol As, atom numarası 33, amansız zehirler podyumunda ve küçük miktarlarda periyodik dozlar dayanılmaz ağrı, ishal ve kanamaya neden olduktan sonra öldürür). 

1879'da hiç acele etmeden kurduğu şirketin 5 ilkesi vardı: Krizdeki çiftleri tespit etmek. Onlarla yakınlık kurmak. Gelecekteki kurbanlarının güvenini kazanmak. Rusya'nın ana içeceği olan votka bardaklarına arsenik ekleme amacıyla samimi ve sosyal ortamlara katılmak. Söz konusu çiftin evine sızmayı başaramazsa, arseniği uygun talimatlarla geleceğin özgürleşmiş kadının ellerine vermek. 

Sistem, neredeyse otuz yıldır etkili olmasına rağmen, insan ruhunun en güçlü itici güçlerinden biri olan suçluluk duygusu tarafından çökertildi. Müşterilerden biri olan ve zehir nedeniyle zaten dul kalan kadınlardan biri, gerçeğin ağırlığına dayanamayıp Popova'yı deşifre etti. Polis ekibi, damla damla (düşük fiyat oranı ve makul dozda arsenik ile) kazanılan bir servete sahip olan kadının malikanesine gelerek onu ele geçirdi. Popova sorguya çekilirken ve delil bulmak için her köşe aranırken, 1 saate kalmadan haber sokağa ulaşmıştı bile. 

Popova mahkeme önünde "Param miras almaktan ve hastaları şifalı bitkilerle tedavi etmekten geliyor" şeklinde zayıf bir savunmada bulunsa da suçunu ayrıntılı olarak itiraf etti: ''Son otuz yılda kadınlarını köle olarak kullanan erkekleri öldürmekle görevliydim. Bunlar haklı hayırseverlik eylemleriydi. Ben katil değilim. Yavaş, doğal bir zehir kullandığım için arsenik aldıklarını fark etmeden öldüler.'' 

Bu kadar uğursuz bir şekilde özgürleşen kadınların çoğunluğunu bulmak mümkün olamadı. Bazıları ölmüş, bazıları nerede olduklarını belirtmeden taşınmış ve diğerleri de Popova'nın korkunç planı gerçekleşir gerçekleşmez kaçmıştı.

Gün geçmiyor ki okuduğumuz haber sayfalarında eşi tarafından öldürülmüş bir kadına rastlamayalım. Evli olduğu ya da boşandığı eşi yahut erkek arkadaşı tarafından sürekli katlediliyor kadınlar. Dikkat edin, bu tarz haberlere olağanmış gözüyle bakmaya başladı herkes. Okumuyor, birkaç saniye göz gezdirip geçiyorlar. Kıskançlık, dayak, işkence, vb. detayların benzemesi etkendir belki de. 

Erkeğin kadınla görüşmek isteme bahanesi, yanına mutlaka öldürücü bir silah ya da bıçak alarak gitmesi detayları hep aynı. Yahu ne oluyor? Kadınla erkek güç olarak aynı mı? Hayatını paylaştığın insan o senin. Çocuklarının annesi. Beğenmiyorsan, anlaşamıyorsan ayrılır, defolur gidersin. Dayak, şiddet, zulüm, can almak nedir ya? Nasıl kıyarsın? Sanki tüm bunları uygulamak için evleniyorsunuz. Psikopat mısınız siz? 

Şöyle bir göz attım rakamlara. 2023'te yayımlanan “Kadın Cinayeti ve Şüpheli Kadın Ölüm Gerçekleri” raporuna göre 2023 yılında 315 kadın, erkekler tarafından öldürülmüş, 248 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunmuş. Öldürülen bu kadınların % 55’inin ateşli silahla vurulduğu belirlenmiş. % 41’inin ise evli olduğu erkek tarafından katledildiği. Evli olduğu erkek tarafından öldürülen 30 kadının fail ile boşanma aşamasında olması ortak noktaları. 

2022 yılında ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 334 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 245 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunu açıklamış. 23 kadın tedbir kararları olmasına rağmen devlet tarafından korunamadığı için öldürülmüş. Rakamlara, durumun vahametine bakar mısınız? Her güne en az 1 kadın cinayeti düşüyor. Kadınlar her gün öldürülüyor!

Şiddetten ölen kadınlar için dijital anıt anıtsayac.com'a baktım sonra. 2008'den günümüze öldürülen binlerce kadından hangisine tıklarsanız maktulün yaşı, kim tarafından neden öldürüldüğü gibi detaylar mevcut. Birkaç tanesine tıkladım. Okumakta zorlanıp gözyaşlarımı tutamadım. 

Bu çok ağır, çok acı bir tablo gerçekten...😭😭

 

Görsel: infobae.com