2024/08/13

Prof. Dr. İlber Ortaylı: ''Troia'dan Bugüne''

Son derece renkli geçen zengin içerikli 9-13 Ağustos 61. Troia Festivali'nin bugün son günü. Etkinliklerden biri de 10 Ağustos 2024 Cumartesi günü gerçekleşen Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın “Troia’dan Bugüne” başlıklı söyleşisi idi. Bu söyleşiye gitmemem mümkün mü? Tarih çok sevdiğim bir alan, anlamı ise Halil İnancık ve İlber Ortaylı demektir benim için. Kitaplarını okurken adeta kendimi kaybederim. 

Yer bulunmaz endişesiyle saat 18.00’de Halk Bahçesi’nde başlayacak olan söyleşiye 1 saat kadar önce gitmeye karar verdik. Ancak, mevcut sandalyeler dolduğundan çimlerin üzerine oturmak zorunda kaldık. Görevliler sağ olsun, sonlara doğru kırmızı PVC sandalyelerden getirdiler de onca kişi ayaklarımızı bir sağa bir sola döndürüp durmaktan kurtulduk. Diyeceğim o ki oturacak yer konusundaki koordinasyon bozukluğu festivaldeki tek sorundu. Umarım seneye çözülmüş olur. Caz konserlerinde öyle bir sorun yaşamamış, hatta en önlerde oturmuştuk. Ondan sonraki konserlerde seyircilere bırakıldı olay. Bunu önceden söyleseniz, bilboardlara not falan düşseniz de herkes kamp sandalyeleriyle gelse olmaz mıydı? Cem Adrian konserine iki saat erken gitmemiz kâr etmedi o yüzden. Çimlerin üzerinde sıkıntı içinde oturarak izlemek zorunda kaldık.

Değerli İlber Ortaylı Hoca konuşmasında eğitimin son halinden, kalitesinden dem vurdu en çok. Her yere üniversite açıldığından, Tıp Fakültelerinin aşırı çoğaldığından bahsetti. Tarih eğitiminin günümüz üniversitelerindeki sürecini örnekleyerek anlattı. Hatta ''Sakın tarih bölümü seçmeyin. Her tarafı yanlışlarla doludur. Onun yerine mühendislik falan seçin,'' dedi. Onu izlemek mutluluk vericiydi gerçekten de.

''Troia'dan Bugüne''

61 yıl önce Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği kurucuları tarafından yerel bir proje olarak başlatılan festival 1992'de ''Uluslararası Festival'' niteliği kazanırken Troas Bölgesi 1996 yılında ''Milli Park'' ilan edilmiş, 1998 yılında ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yerini almıştı.  

Söyleşiden sonra Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Troya Antik Kenti'ndeki tören alanında Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü’nü Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya takdim etti.