2024/08/10

Troia Festivali - Cem Adrian Konseri

Dün gece Cem Adrian konserindeydim. Kendisi en sevdiğim sanatçılar arasındaydı zaten. Ancak hâlâ konserin etkisindeyim. O nedenle, bu çok özel sesi biraz araştırmam gerektiğine inandım. 

Dünya üzerinde 5 Oktavlık güçlü bir ses aralığına sahip olan yani sesi 5 Oktava kadar yükselebilen çok az insan var. Cem Adrian onlardan biri.

Cem'i 20 yıl önce 24 yaşındayken (2004 Ekim)  Bilkent Üniversitesi'nde ilk dinleyenlerden biri olan Can Dündar diyor ki: ''Bir ses duydum; daha önce duyduğum hiçbir sese benzemiyordu. Daha doğrusu, bundan önce duyduğum tüm sesler o seste buluşmuş gibiydi.' ' 

Söz konusu sesin sahibi Cem Adrian ve benim söylemek istediğim tam da bu işte! 5 Oktavlık bu sesin özelliğinin bas'tan koloratür sopranoya kadar uzanan bir oktav yelpazesinde olması. 

Biraz daha açarsak; aynı parça içinde, art arda bas, bariton, tenor, alto, soprano, koloratür soprano seslerini çıkarabiliyor Cem. Dahası sesini pek çok enstrümana dönüştürebiliyor. Cem Adrian'la ilk kez Demet Sağıroğlu tanışıyor aslında. Onunla yıllar önce bir kafede fal bakarken karşılaşıyor ve müzik eğitimi aldığını öğreniyor. Demosunu dinleyip çok beğeniyor ve götürüp Fazıl Say'a veriyor. Fazıl Say bile onu anlatırken zorlanıyor. Demoyu dinledikten sonra diyor ki: 
Cem erkek sesi, Cem kadın sesi, Cem çocuk sesi... Louis Armstrong, Ray Charles, Mariah Carey, Björk, Ruhi Su, Maria Callas, trompet, sürdinli trompet, viyola, ağız mızıkası, Anadolu gırtlağı, Arap gırtlağı, zenci gırtlağı... Ana evreninde pop ama aynı zamanda caz, rock, klasik, etnik, tekno. Hepsi bir kişi: CEM ADRİAN

Fazıl Say -CD kitapçığına da yazdığı şekilde- Ben Bu Şarkıyı Sana Yazdım’ı ilk kez dinlediği o yaz gecesi, gökyüzüne yükseliyor, yükseliyor... Yıldızlara çok yakın bir yerden, yaşadığı metropole bakıyor: İstanbul’a, milyonlarca ışığa, apartmanlara. ‘O nerede?’ diye soruyor; ‘Hangı ışık, hangi ev onun?’ Bulmalıyım, diye düşünüyor. Ve buluyor. ‘Yıllardır yüreğime dokunabilmiş tek müzisyen’ dediği Cem Adrian, ertesi sabah Teşvikiye’de bir kafede karşısında, en peslerden koloratür ötesi en tizlere yayılan, çok oktavlı sesi ve aynı güzellikteki iç sesiyle oturuyor... 💫








İzlediğim en muhteşem konserdi diyebilirim. Cem Adrian'a olan hayranlığım katbekat arttı. Sevdiğim sanatçılar arasında en baştaki yerini aldı. Allah nazarlardan saklasın sesini.
🙏🙏🧿👏👏



İlk Görsel: kaleninsesi.com