2024/08/07

YAŞAM - BALIK - BEREKET

Farklı mitolojilere bir bakarsak balık Batı'da suların gücünün sembolüdür, Doğu'da ise mutluluğun, bolluk, bereket ve verimliliğin. Altay Yaratılış Destanı'na göre yeryüzü yaratıldığında her yer sularla kaplıdır.

Tanrı Ülgen bir kuş olup suların üzerinde uçar, uçar. Lakin konacak yer bulamaz. Bu esnada gökten bir ses gelir. Denizin içinden çıkan bir taşa konması söylenmektedir. Tanrı Ülgen taşa konduğunda yerin ve göğün yaratılması gerektiğini anlar; ama bunun nasıl gerçekleşeceğini bilemez. 

Ona bunu sularda yaşayan dişi ruh Ak Ana anlatır. Onun yardımıyla işe başlayan Tanrı Ülgen önce yeri, ardından göğü ve sonra da dünyanın dengesini sağlaması için üç balık yaratır. Balıklar dünyayı alttan destekleyerek başıboş gezmesine engel olacaktır. Dolayısıyla Altay Yaratılış Destanı'nda evren sularla kaplı büyük bir havuzdur. İnsanların yurtlarını kurup yaşam sürdüğü dünya ise bu havuzun içindeki bir balığa benzetilir. Sözün özü; destanda yaşanılan yurt balık tasviri ile sembolize edilmektedir.

Eskişehir Seramik Sanatı, Eğitimi ve Değişimi Derneği tarafından küresel bir konuya vurgu yapmak amacıyla Çanakkale Seramik Müzesi'nde gerçekleştirilen “YAŞAM-BALIK-BEREKET” başlıklı sergisinden efendim. Bu sergi ile derneğin seramik sanatçısı 65 üyesinin eserleri bir araya geldi. Sanatçıların kendi özgün yorumları ile farklı biçimlerde ifade ettikleri küresel temalı eserlerini incelemek düşündürücü olduğu kadar hayranlık vericiydi.











*   *   *


*   *   *
ESERLERİ SERGİLENEN SANATÇILAR 

Seramik Sanatı, Eğitimi ve Değişimi Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri 
Burcu Öztürk Karabey, Emre Can, Kamuran Özlem Sarnıç, Leyla Kubat, M. Candan Güngör, Sevim Çizer, Zehra Çobanlı.

Üyeler 
Aslıhan Ünlütürk, Burak Çiftci, Canan Gürel Ak, Canan Güneş, Ceren Cengiz Yanar, Ece Kanışkan, Elçin Telli, Elif Ağatekin, Elif Gündüz, Emel Mülayim, Emel Şölenay, Ergün Arda, Ersoy Yılmaz, Ezgi Hakan, Ferda Tazeoğlu Filiz, Ferit Cihan Sertkaya, Fidan Tonza Helvacıkara, Firdevs Müjde Gökbel Yavuzoğlu, Gökçe Uysal Başer, Güngör Güner, Kadir Ertürk, Kamuran Ak, Hakan Ergun, Halide Okumuş, Halil İbrahim Çakır, Hasan Numan Sucağlar, Kadir Ertürk, Kamuran Ak, Kamuran Özlem Sarnıç, Melahat Altundağ, Mehmet Coşar, Mine Poyraz, Mustafa Ural, Müjde Yücel Coşar, Nilüfer Nazende Özkanlı, Nihal Gül Yasa, Nurettin Gülaçtı, Özlem Özer Tuğal, Pınar Baklan, Selim Çınar, Semiha Atabey, Senanur Gündoğdu Dodevski, Senem Aker Ensari, Seyhan Yılmaz, Sibel Özdoğan, Şafak Çetin Özkan, Şule Karacalar, Tuba Marmara, Vedat Kaçar, Yeliz Beyazıt, Yeşim Zümrüt, Ziya Yekta Özkan.