

Sonbahar, yıl bitmeden önce rahatlamak, doğayı keşfetmek ve kışın tadını çıkarmak üzere bazı gelenekleri yerine getirmek için harika bir mevsim değil mi? Eylül ve kasım ayları arasındaki haftalar, gitgide serinleyen havalar eşliğinde misal mis gibi balkabağı katkılı yiyecekler, dinlenmek ya da iyi bir uyku çekmek için yılın en muhteşem zaman dilimidir bence. Yaza resmen veda edip sonbaharı da çoktan yarıladığımız şu günlerde dışarıda sergilenen canlı renklerin tadını çıkarmak için daha iyi bir zaman dilimi olamaz kesinlikle!
Sonbaharda ışık seviyesinin azalmasıyla birlikte yeşil pigment olan klorofil üretimi azalır ve sarı, kırmızı ve turuncu gibi altta yatan renkler ortaya çıkar. Yaprakların içinde bulunan ve onları yeşil yapan pigment olan klorofil kaybolduğunda, o şahane sarı, turuncu ve kırmızı renkler ortaya çıkmaya başlıyor, evet. 🥦🌳🍁🍂
Nihayetinde de ''Son''bahar diyoruz. O yapraklar dökülüyor çünkü.
Sonbaharın bir habercisi de en keyifli TV programlarının geri dönüşü! Tüm dünyada olduğu gibi en sevilen şov ya da dizilerden özlenen yarışma ya da yemek programlarına kadar, sonbahar iyi TV'nin mevsimi! Ve tabii ki TV karşısına oturup sevdiğimiz programlarından birini izlerken yanı başımızdaki atıştırmalıktan daha güzel bir eşlikçi olmayışı:)
Sonbaharı yaşayan birileri daha var elbet. Troya Atımız ile
👇
yan yatarak Kleopatra modeli istirahatte bulunan ciddiyet timsali kedimiz:)
Yazının başında ''kışın tadını çıkarmak üzere bazı gelenekleri yerine getirmek'' demiştim. O zaman sonbahardan kışa transfer edilen o geleneklerden bazıları.


Közlenmiş kapya biber kadar leziz bir şey yok galiba.


Fırında közlediğimiz kapyaları güzelce soyup dilimliyoruz. Yine fırında kapyalarla aynı miktarda dilimlenmiş armut domates ve bütün olarak bir baş sarmısak közlüyoruz. Sıktığınızda içi kolayca ve olduğu gibi çıkacak çünkü. Hepsini birleştirip biraz da zeytinyağı ilave edip blendırdan geçiriyoruz. Karışımı 10 dk kadar kaynattıktan sonra kaynar halde kavanozluyoruz. Kış için harika ötesi sosunuz hazır!










oh oh ne güzel bu görüntüler! çok seviyorum sonbaharı..
YanıtlaSilSevmeyen var mıdır ki?
SilNe demiş Cemal Süreya: Sonbahar sanattır, diğerleri mevsim.
Öncelikle kışlıklarınızı afiyetle tüketin. Köz kapıya sahiden enfes bir şey oluyor. Sonbahar resimlerine bayıldım, insan içinde kaybolmak istiyor böylesi mekanların. Bir de sanırım kediler kadar şu hayatın keyfini çıkaran çok az canlı var, ki kendileri o canlıların başında bence, en güzelini yapıyorlar:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Kapya son 5-6 yıldır revaçta galiba. Eskiden sadece salçası yapılıyordu. Şimdi kahvaltıda tazesi olmak üzere dolması, közlenmişi, kızartması. En gözde sebze oldu. Sonbahar fotoğraflarını birkaç yıl önce Yedigöller'de çekmiştim. Bence sonbaharın en şahane yaşandığı yer. Ve evet, aynı tespitleri ben de yaptım kediler için. En güzelini yapıyorlar :) Son derece keyif ehliler ve çok sevimli. Bir tespitim daha var yalnız. Kediler de insanlar gibi farklı karakter özellikleri taşıyorlar. Kimi korkak kimi cesur, kimi sokulgan, kimi tembel, kimi sinirli vb. vb.
SilSonbahar resimleri muhteşem gözüküyor, zeytinler için afiyet olsun. 5 şişe sos çok az değil mi? biz alışmışız kilo kilo yapmaya...
YanıtlaSilÇok teşekkürler. Bir türlü yayınlayamadığım sonbahar fotoları idi. Sonunda yerini buldular. 5 şişe sos az gibi ama daha önceki haftalar 15 büyük kavanoz yapmıştım. Onlar sadece yemeklerde kullanmak içindi. Yorulmuş, bıkmışım artık. Bunları da bu kadar yapabildim.
SilBeautiful photos. ❤️ I love nature, animals and cats 🐈 😻 🐈⬛️
YanıtlaSilWarm greetings from Montreal, Canada 😊 🇨🇦
Welcome Linda.❤️ Thank you very much!
SilI love nature, autumn, animals and cats too. 🐈 😻
Warm wishes for a wonderful week! 😘🥰