26/10/2013

Kış İçin Doğal Antibiyotik: Kuşburnu Marmelatı

Hepimiz biliriz ki havaların soğumasıyla birlikte enfeksiyon hastalıklarında büyük bir artış başlar. Eğer bağışıklık sistemimiz güçlü değilse etrafta kol gezen mikroplara anında yenik düşer, sık sık ve kolayca hastalanırız.
Sonra da gelsin antibiyotikler!
Oysa tıbbın bile kabul ettiği bir gerçek var:
Sık antibiyotik kullanımı yarardan çok zarar getirir.
Üstelik antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanan vücut, aldığımız ilâçlar karşısında bana mısın dememeye başlar.
Öyleyse ne yapmamız gerekiyor?
Soğuk algınlığıyla gelen sayısız hastalığa karşı dirençli olmak, sağlıklı ve rahat bir kış geçirmek her şeyden önce vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan geçiyor tabii. Beslenmemize dikkat etmekten...

Gittikçe zorlaşan yaşam koşullarına karşı hem ruhen hem bedenen sağlıklı kalmayı kim istemez ki? O halde mümkün olduğunca kendi doktorumuz kendimiz olmaya çalışacağız. Bunu elbette ki bazı bitkiler ve besinlerle sağlamamız gerekiyor.


Kuşburnu çayı içmek ve marmelatını tüketmek son birkaç yıldır uygulamakta olduğum ve inanılmaz sonuçlar aldığım yöntemlerden biri. Pekmezin şifaları saymakla bitmez hani.
Kuşburnu marmelatı, pekmezi bile katlayan özelliklere sahip.

Hemen hemen her gün çayını içmekteyken, her yıl olduğu gibi dün akşam yine marmelatını yaptım ve burada paylaşmak istedim. Köy pazarından aldığım iki kilo taze kuşburnu, hem inanılmaz lezzetli hem organik iki kavanoz marmelata dönüştü. Adına antioksidan ya da antibiyotik de diyebiliriz, hepsi uyar. Hatta antibiyotiğin etkisini üçe beşe katlama garantisi var.

Tam da mevsimiyken size de şiddetle öneririm...
Hep birlikte, sağlıklı günlere. Sevgilerle...


Yapılışı:
1- Kuşburnu iyice yıkanır. Uç kısımları, varsa sapları bıçakla alınır.
2- Bir düdüklü tencerenin içinde 1'e 1 oranda su eklenerek yarım saat kaynatılır.
3- Soğuyunca, eldiven giyilmiş ellerle tüm tanelerin iyice ezilmesi ve salça görünümü alması sağlanır.
4- Elde edilen karışım, gerektiğinde su eklenerek ve iyice bastırılarak birkaç kez süzgeçten geçirilir.
5- Çekirdeklerden ve tüylerden arınmış koyu kıvamlı bu sıvıya şeker ilave edilir. Yeniden kaynamaya bırakılır.
6- Fokurdamaya başlayınca 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilir ve kısık ateşte yaklaşık 45 dk daha kaynatılır.
7- Sıcakken kavanozlara boşaltılır. Ağzı açık vaziyette soğumaya bırakılır (Soğudukça kıvamı hızla koyulaşacaktır).
8- Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır.





15 yorum:

  1. Ellerine sağlık Zeugmacığım.. Taze Kuşburnu kurusuna göre biraz daha rahat marmelata dönüşebilir olmalı.. Bize her sene sağ olsun kayınvalidemler kuşburnu gönderirler, ama kurutulmuşunu...ben genellikle kuruları çay olarak kullanırım. Birkaç kez denedim marmelat yapımını da.. beni bir hayli uğraştırdılar ama sonuç güzeldi elbette. Şeker kullanımımız hemen hemen sıfır noktasında olduğu için... çayını içmek de faydalı.. En doğal antioksidan.. Senin yapmış olduğun marmelatlar harika görünüyor.. Afiyetle tüketin Zeugmacığım..Sağlıklı, güzel günler..ve keyifli bir hafta-sonu dilerim. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurusundan da marmelat yapıldığını ilk senden öğrendim Esinciğim.Öyleymiş.
      Şu an tam mevsimi. O yüzden ben çayını da tazesinden yapıp içiyorum.
      Poşet çay olarak satışta olanlar yoğun miktarda boya , katkı maddesi, aroma vs içerdiği için asla tercih etmiyorum.. Kışın ben de kurutulmuşundan yapıyorum aynı çayı ;)
      İnsan hastalandığı zaman dünyayı gözü görmüyor.
      O nedenle sağlıklı olabilmek için elden ne gelirse yapmak lazım..
      Bir de...
      Marmelat + şeker olayına şöyle bir çözüm var aslında:
      Hiç şeker katmadan kaynatarak konserve kavanozlarında saklamak.
      Bir arkadaşım (şeker hastası) öyle yapıyordu, ondan biliyorum...

      Ben de sana keyifli bir hafta diliyorum sevgili Esinciğim...
      Sevgilerle...

      Sil
  2. Kesinlikle yapacağım, kızım kreşe başladığından beri sürekli hasta ve ben antibiyotikten hiç hoşlanmıyorum.
    Teşekkür ediyorum güzel paylaşımın için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Severek yiyeceğinden emin olabilirsin.
      Çünkü gerçekten çok lezzetli...
      Yapması azıcık zahmetli ama alınacak sonuca değer..
      Faydaları için nette bir tur atarsan epey şaşıracaksın..

      Ben de ziyaretin için teşekkür ediyorum;)

      Sil
    2. Üff ama ne zormuş yapması, iyi ki annem yanımdaydı. Yoksa daha başında pes ederdim..
      :)
      Ama şimdi afiyetle yiyoruz :))
      Teşekkürler
      :)

      Sil
    3. ''Kesinlikle yapacağım,'' dedin, yaptın pehito :)
      Sağlıkla, afiyetle yiyin..

      Sil
  3. Eline sağlık ve afiyet olsun.Ben de çok severim.Bulsam yapacağım.Ahh ah ne lezzetlidir,benim için de tadını çıkara çıkara ye..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Tadına bakıp da sevmeyene hiç rastlamadım zaten.
      Bizim, bulamadığımız zamanlarda arabaya atlayıp dağlardan taşlardan kendimiz toplamışlığımız vardır epey :) Ellerim çizik içinde toplamaya doyamamışlığım vardır. Hazine çünkü :))

      O yüzden; sen de istesen bulursun gerçekten..
      Senin yerine de yiyeyim ama olmaz ki öyle. Bence sen de yapmalısın bahçeperim ;)
      Sevgiler benden...

      Sil
  4. Adsız28/10/13

    kusburnu mamalatıni bende severim,ağızda yapışkamsı bir tat veriyo bende..çok faydali bir lezet..elinize sağlık aplacim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Yapışkanımsı'' dedin ya..
      Kuşburnuyla fazlaca uğraşmış biri olarak şöyle bir özelliğini farkettim:
      Örneğin çayını içtin, dibinde azıcık kaldı. Anında kuruyor...
      Marmelatını koyduğun kaseyi ağzı açık vaziyette buzdolabında tutarsan 2 güne kalmadan pestil görüntüsü alacak kadar yoğunlaşıyor (katılaşıyor)...
      Bence bu özelliği şifasıyla birleşip boğaz ya da bağırsak hastalıklarının (hatta hemoroitin) bir numaralı ilacı yapıyor onu..

      Teşekkürler canım..
      Sevgiler...

      Sil
  5. Kayısı marmelatı var sabahları onu yiyorum güzelce ama kışlık en büyük hazinem ıhlamur kesinlikle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ihlamurla bal yakışır. İçine bir parça da zencefil atılırsa soğuk algınlığı için çok iyi gelir.
      Afiyet olsun:)

      Sil
  6. Adsız25/9/14

    Size 10 puanlik uzmanlik sorusu kuş burnu marmelatina şeker konulunca kivamı nasıl olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılmış bitmiş marmelata mı şeker koyunca kıvamı nasıl olur?
      Uzmanlık sorusu net olarak anlaşılamadı.
      Yeniden sorun.

      Sil
  7. Şöyle bir açıklamada bulunmak gereği hissettim. Kuşburnu'dan düzgün şekilde faydalanmak için kesinlikle marmelatını tüketmelisiniz. Çünkü kuşburnunun içindeki vücudunuza faydalı gelecek vitamin ve minarellerin bir çoğu suda çözünmediğinden çayını içmenin size tadından başka hiçbir yararı olmayacaktır.

    YanıtlaSil