Hepimiz biliriz ki havaların soğumasıyla birlikte enfeksiyon hastalıklarında büyük bir artış başlar. Eğer bağışıklık sistemimiz güçlü değilse etrafta kol gezen mikroplara anında yenik düşer, sık sık ve kolayca hastalanırız.
Sonra da gelsin antibiyotikler!
Oysa tıbbın bile kabul ettiği bir gerçek var:
Sık antibiyotik kullanımı yarardan çok zarar getirir.
Üstelik antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanan vücut, aldığımız ilâçlar karşısında bana mısın dememeye başlar.
Öyleyse ne yapmamız gerekiyor?
Soğuk algınlığıyla gelen sayısız hastalığa karşı dirençli olmak, sağlıklı ve rahat bir kış geçirmek her şeyden önce vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan geçiyor tabii. Beslenmemize dikkat etmekten...
Gittikçe zorlaşan yaşam koşullarına karşı hem ruhen hem bedenen sağlıklı kalmayı kim istemez ki? O halde mümkün olduğunca kendi doktorumuz kendimiz olmaya çalışacağız. Bunu elbette ki bazı bitkiler ve besinlerle sağlamamız gerekiyor.
Kuşburnu çayı içmek ve marmelatını tüketmek son birkaç yıldır uygulamakta olduğum ve inanılmaz sonuçlar aldığım yöntemlerden biri. Pekmezin şifaları saymakla bitmez hani.
Kuşburnu marmelatı, pekmezi bile katlayan özelliklere sahip.
Hemen hemen her gün çayını içmekteyken, her yıl olduğu gibi dün akşam yine marmelatını yaptım ve burada paylaşmak istedim. Köy pazarından aldığım iki kilo taze kuşburnu, hem inanılmaz lezzetli hem organik iki kavanoz marmelata dönüştü. Adına antioksidan ya da antibiyotik de diyebiliriz, hepsi uyar. Hatta antibiyotiğin etkisini üçe beşe katlama garantisi var.
Tam da mevsimiyken size de şiddetle öneririm...
Hep birlikte, sağlıklı günlere. Sevgilerle...
Yapılışı:
1- Kuşburnu iyice yıkanır. Uç kısımları, varsa sapları bıçakla alınır.
2- Bir düdüklü tencerenin içinde 1'e 1 oranda su eklenerek yarım saat kaynatılır.
3- Soğuyunca, eldiven giyilmiş ellerle tüm tanelerin iyice ezilmesi ve salça görünümü alması sağlanır.
4- Elde edilen karışım, gerektiğinde su eklenerek ve iyice bastırılarak birkaç kez süzgeçten geçirilir.
5- Çekirdeklerden ve tüylerden arınmış koyu kıvamlı bu sıvıya şeker ilave edilir. Yeniden kaynamaya bırakılır.
6- Fokurdamaya başlayınca 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilir ve kısık ateşte yaklaşık 45 dk daha kaynatılır.
7- Sıcakken kavanozlara boşaltılır. Ağzı açık vaziyette soğumaya bırakılır (Soğudukça kıvamı hızla koyulaşacaktır).
8- Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır.
Sonra da gelsin antibiyotikler!
Oysa tıbbın bile kabul ettiği bir gerçek var:
Sık antibiyotik kullanımı yarardan çok zarar getirir.
Üstelik antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanan vücut, aldığımız ilâçlar karşısında bana mısın dememeye başlar.
Öyleyse ne yapmamız gerekiyor?
Soğuk algınlığıyla gelen sayısız hastalığa karşı dirençli olmak, sağlıklı ve rahat bir kış geçirmek her şeyden önce vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan geçiyor tabii. Beslenmemize dikkat etmekten...
Gittikçe zorlaşan yaşam koşullarına karşı hem ruhen hem bedenen sağlıklı kalmayı kim istemez ki? O halde mümkün olduğunca kendi doktorumuz kendimiz olmaya çalışacağız. Bunu elbette ki bazı bitkiler ve besinlerle sağlamamız gerekiyor.
Kuşburnu çayı içmek ve marmelatını tüketmek son birkaç yıldır uygulamakta olduğum ve inanılmaz sonuçlar aldığım yöntemlerden biri. Pekmezin şifaları saymakla bitmez hani.
Kuşburnu marmelatı, pekmezi bile katlayan özelliklere sahip.
Hemen hemen her gün çayını içmekteyken, her yıl olduğu gibi dün akşam yine marmelatını yaptım ve burada paylaşmak istedim. Köy pazarından aldığım iki kilo taze kuşburnu, hem inanılmaz lezzetli hem organik iki kavanoz marmelata dönüştü. Adına antioksidan ya da antibiyotik de diyebiliriz, hepsi uyar. Hatta antibiyotiğin etkisini üçe beşe katlama garantisi var.
Tam da mevsimiyken size de şiddetle öneririm...
Hep birlikte, sağlıklı günlere. Sevgilerle...
Yapılışı:
1- Kuşburnu iyice yıkanır. Uç kısımları, varsa sapları bıçakla alınır.
2- Bir düdüklü tencerenin içinde 1'e 1 oranda su eklenerek yarım saat kaynatılır.
3- Soğuyunca, eldiven giyilmiş ellerle tüm tanelerin iyice ezilmesi ve salça görünümü alması sağlanır.
4- Elde edilen karışım, gerektiğinde su eklenerek ve iyice bastırılarak birkaç kez süzgeçten geçirilir.
5- Çekirdeklerden ve tüylerden arınmış koyu kıvamlı bu sıvıya şeker ilave edilir. Yeniden kaynamaya bırakılır.
6- Fokurdamaya başlayınca 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilir ve kısık ateşte yaklaşık 45 dk daha kaynatılır.
7- Sıcakken kavanozlara boşaltılır. Ağzı açık vaziyette soğumaya bırakılır (Soğudukça kıvamı hızla koyulaşacaktır).
8- Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır.