13/06/2014

Şefin Sırrı: Şık, Pratik ve Leziz

Bilirsiniz, işletmelerde çalışan pastacılar ve ahçıların hemen hepsi beğenilen lezzetlerinin tarifini bir sır gibi saklar, kimselere vermezler. Bu bir prensiptir onlar için. Bize de saygı duymak düşer.

Bugün bir değişiklik olsun, bir yemek tarifi gelsin.
Hafta sonuna girdiğimiz şu dakikalardan itibaren vakit ayırıp denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Hem çok kolay, hem inanılmaz lezzetli bir yemek tarifi. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.
Bu tarif ünlü bir otelin kadın şeflerinden birinden alınma. Arkadaşımın ısrarlarına dayanamayıp prensibini bir seferliğine bozmuş kendisi. İyi ki de bozmuş. Çünkü tarif değil adeta sihirli bir formül. Yalnızca üç çeşit malzemeyle ulaşılan sonuç muhteşem!
Son derece lezzetli bir tavuk yemeği. Tavuğu ben yalnızca fırında kızartılmışsa ya da ızgara yapılmışsa seviyordum; ama diyebilirim ki bu onların da önüne geçti.
Görüntü olarak da Çin yemeğini andıran çok şık bir yemek aynı zamanda.

Daha fazla uzatmadan hemen tarife geçelim o halde...

MALZEMELER:
- 4 adet kemiksiz tavuk incik (Organik olması tercih edilir.)
- 8-10 adet sivri yeşil biber (1 tanesi kapya biber olursa daha iyi.)
- 8-10 adet iri sarmısak tanesi
- Üç yemek kaşığı soya sosu
- Yarım çay bardağı sıvı yağ

Biberleri yıkayıp çekirdeklerini ayıkladıktan sonra keskin bir bıçakla jülyen usulde (uzunlamasına) keselim. İncikleri de jülyen usulde keserek hepsini ince ve uzun şeritler haline getirelim.

Sarmısak tanelerini bir tencereye alıp sıvı yağla ve hafif ateşte çevirmeye başlayalım. Fazla kızarmadan biberlerimizi ilave edelim.
Sarmısakları 3-4 dakika kadar da biberlerle çevirelim. En son incikleri de ekleyip hepsini birden en fazla 5 dakika kadar daha çevirelim ve tencerenin ağzını kapayıp kısık ateşte 20 dk pişmeye bırakalım.

Kapağı açarak 3 yemek kaşığı soya sosunu ilave edip karıştıralım.
10 dakika da bu şekilde pişirdikten sonra tencerenin altını kapatalım.

İşte bu kadar. Hem çok şık hem çok lezzetli tavuk yemeğimiz hazır.
Yanına da bir pilav yapmışsanız değmeyin keyfinize :)

Huzurlu bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiyle...

12 yorum:

  1. bu lezzetli bir yemek, ekstra ben baharatlar da ekliyorum. Eline sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu tarifi bir formül olarak görüyor ve birebir uyguluyorum.
      Baharatları yerken ilave etmek daha iyi değil mi?
      Formül bozulmasın ,-)

      Sil
  2. Ayy karnım acıktı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlıktan belliydi ama :)
      Tarif vermenin böyle riskleri var, tüh!

      Sil
  3. bu saat yapılır mı bu :) ellerinize sağlık. etin kemiğe yakın olanını severim,daha lezzetli olur :)
    sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama buraya gelip bakma saatini kendin ayarladın.Ben masumum :)

      Tavuğun en lezzetli yeri inciktir.
      Etin en lezzetli yeri ise kaburga arasıdır.
      Önermen doğru bence de ,-)
      Evdekilere yap, yesinler.
      Sevgiler...

      Sil
  4. Valla çok hoş bir tarif olmuş..tam öğle vakti de iyi gider :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler...
      Kadın- erkek herkesin yapabileceği pratik bir yemek gerçekten de.
      Bir kere dene, vazgeçemeyeceksin :)

      Sil
  5. Geçmiş yıllarda uzmanlarca hep beyaz et, balık ve tavuk önerildi. Sonra kuzu eti makbul sayıldı.
    Tarifinizde "organik tavuk" demişsiniz, ne güzel. Ancak organik tavuklar çok geç pişiyor. Biraz limon ve zeytinyağıyla ovulup buzdolabında bir süre bekletilirse daha çabuk pişiyor ve lezzetli oluyor.
    Tavuk yemeklerine bir sap biberiye çok yakışıyor.

    Arada güzel, değişik tarifler hayata bir tutam güzellik katıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle oldu. Tavuk organikse öneriliyor. Bu konuyla ilgili birkaç yazı yazdım hatta.

      Tarifle ilgili önemli bir konuya parmak basmışsınız, teşekkür ederim.
      Benim kullandığım organik tavuktu; ama ne kadar organik emin değilim.
      Bunu yalnızca diğerlerini 3'e katlayan fiyatı, etiketi, bir de tam tavuksa pakette hayvanın ''boyun'' kısmının olması söylüyor.. Fazla yağlı da olmuyor; ama bir zamanlar bahçemizde kendi beslediğimiz tavukların tadıyla alâkası yok yine de...

      Bu tarifte incikleri ince şeritler halinde kesmemiz ve yağda ön çevirme yapmamız geç pişme ihtimalini ortadan kaldırıyor olabilir, bilemiyorum...

      Normal şartlarda balık ya da biftekte bahsettiğiniz marine edip bekletme işlemini zaman zaman uygularım. Tavuk da ızgara öncesi marine edilirse çok yumuşak ve lezzetli olur, dediğiniz gibi çabuk pişer. Biberiye öneriniz hoş, teşekkürler.

      Arada değişiklik yapmak hayatın her alanında iyidir, tekdüzelikten kurtarır.
      Yemek olayında da öyle tabii ki...

      Sil
  6. nam nam namm
    ama bulgur pilavını tercih ederim ben genelde.
    ahengi bozarmı ki acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıklı olan bulgurdur aslında.
      Ahengi bozmaz, daha çok yakışır.
      ''Pirinç sırf şekerdir, kaçının,'' diyorlar. İyi yapıyorsun ,-)

      Sil