28/01/2016

Tam Buğday Unuyla Evde Ekmek Yapımı (Ruşeym Katkılı)

İstek üzerine bir süredir bahsetmekte olduğum tam buğday unuyla evde ekmek yapımını aşamalarıyla anlatacağım.

Ekmeğin iki kişilik bir aileye en az 4 gün yetecek büyüklükte ve doyurucu nitelikte olduğunu baştan söylemeliyim.
Bu ekmeği periyodik aralıklarla iki ayı aşkın bir zamandır yapmaktayım. Geçenlerde buğdayda ruşeym eksikliği olayından haberdar olmakla bir süre keyfim kaçsa da o eksiği de tamamlayarak evde ekmek yapmanın huzurunu ve güvenini duymak paha biçilemez oldu benim için. Büyük bir istekle ve keyifle de yapmaya devam ediyorum.

Sözü fazla uzatmadan yapım aşamalarına geçelim. Öncelikle, bu ekmek sadece tam buğday unu, ruşeym, su ve mayadan oluşuyor. Zaman zaman rastladığımız tariflerde ekmeğin içine yağ, süt, hatta yumurta bile eklendiğine şahit oluyoruz. Bu ekmekte tepsiyi yağlamak dahil, 1 gram olsun yağ yok. Ve inanın Vakfıkebir ekmeğinden hiçbir farkı olmuyor.

Aşağıdaki fotoğraftaki numaraları takip ederek sıralamaya dikkat edin lütfen.


1- Yaklaşık 1 kg unun ortasını açıp 1 çay bardağı ruşeym ve dilediğiniz miktar tuz serpin (İhtiyaç halinde tuzsuz da yapabilirsiniz). Bir kenarda kabarttığınız mayayı ekleyin. Ve son olarak yarım litre kadar suyu yavaş ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayın.
2- Hamura ruşeym eklemeye yeni başladığım için bazen unutabiliyorum. Neyse ki son anda aklıma geldi ve ekleyip yeniden yoğurdum.
3- İyice yoğrulup özleşen ve 'kulak memesi' denilen kıvama gelen hamuru geniş bir kaba alıp ağzını kapatıp beklemeye aldığınızda yaklaşık 1-2 saat sonra en az 2 misli büyümüş olacak.
4- Mayalanmış hamuru yeniden yoğurup küçültün ve altına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kek kalıbının ortasına biraz yayvan bir top halinde bırakın.
5- Kalıbı hafif ısıtılmış bir fırının içinde yeniden kabarmak üzere 15 dk kadar bekletin.
6- Fırını çalıştırıp 200 derece sıcaklıkta 35 dk pişirin.
Fırından ve sonra da kalıbın içinden çıkardığınız ekmeğin üzerine sıcakken bir miktar su serpin. Ve üzerini temiz bir bezle yada kağıt peçeteyle kapatıp sarıp sarmalayıp yarım saat bu şekilde bekletin.
Tazecik, sıcacık, yumuşacık ve besleyici ekmeğiniz hazır.

Başta istek sahipleri olmak üzere yapacak olan herkese afiyetler olsun. Sevgiyle...

* * *


Ekmeğin 1 gün sonra kahvaltı için kızartılmış ve gündüz gözüyle çekilmiş görünümü.
1 ve 2.sıradaki (numaralanmış) fotolar akşam üzerine rastladığı ve gün ışığı alamadığı için
rengi değişik çıkmış maalesef:(

* * *

Not: Teknik bir sorun yüzünden fotolar blogdan kayboldu. Fotoğraflarımı Google + Yazarkafe'deki yazı başlığım yoluyla küçük boy olarak bulup yerlerine koyabildim. Zaten çekilirken ışık sorunu vardı. Renklerini beğenmemiştim. En kısa zamanda, yeni bir ekmek yaptığımda aşamalarla birlikte fotoları yenileyeceğim. Sevgiler, saygılar..

* * *


1- 4 su bardağı tam buğday ununun ortasını açıp 2 su bardağı su ve dilediğiniz miktar tuz serpin (İhtiyaç halinde tuzsuz da yapabilirsiniz). Bir kenarda kabarttığınız ve yapılışını şurada 1-2-3-4 no'lu fotolarla açıkladığım mayayı ekleyin. Ve son olarak hamuru yoğurmaya başlayın (Evde bittiği için bu ekmekte ruşeym katkısı yok maalesef).
2- İyice yoğurup özleştirdiğim hamur 'kulak memesi' denilen kıvamdan biraz daha yumuşak bu kez.
3- Hamuru aynı kap içinde ağzını kapatıp beklemeye aldığımda 2 saat sonra en az 2 misli büyüdü.
4- Mayalanmış hamuru yeniden yoğurup küçülttüm ve altına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kek kalıbının ortasına bıraktım. Üzerini ıslak elle düzleyip ortasına bıçakla uzunca bir + işareti çizdim. Üzerine çörekotu serptim.
5- Kalıbı hafif ısıtılmış bir fırının içinde yeniden kabarmak üzere 15 dk kadar beklettim
6- Fırını yeniden ısıtmadan hemen çalıştırıp 200 derece sıcaklıkta 40 dk pişirdim. Fırından çıkar çıkmaz üzerini kağıt peçeteyle kapladıktan sonra temiz bir bezle sarıp sarmaladım. Yarım saat sonra açtım.

Çok şükür ışık bu kez uygun. Yumuşacık ve inanılmaz derecede leziz bir ekmek oldu.

* * *

Ve bu da bir hafta sonra yaptığım diğer ekmek...

Kalın sağlıcakla


25 yorum:

  1. Ne lezzetlidir o ekmek simdi... Ellerine saglik Zeugma.

    Bizim evde de haftada iki kez ekmek piser. "Siyah ekmek" deriz biz burada ona, ondan yaparim genelde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzeti güzel, evet. Teşekkür ederim Ayşe.
      Son dönem rüşeym eklediğim halde tadında ve görüntüsünde hiçbir değişiklik olmaması ilginç.
      Demek sen de kendin yapıyorsun ekmeğini evde. Hem de Almanların ''Schwarzbrot'' dedikleri o ünlü ekmekten:) Ellerine sağlık...

      Sil
  2. acıktığım şu dakikalarda, inanılmaz canım çekti. tek başıma yerim şu görünen ekmeği :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açken sen, sen değilsin :)
      Yakın olsaydık bir koşu gelip getirirdim sana da.
      Denemeni ve benimsemeni önerebiliyorum sadece.

      Sil
  3. Ellerine sağlık, pratik, leziz ve sağlıklı bir tarif daha :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Banucum:)
      Rüşeym çölyak ve glüten alerjisi olanlara yasak bu arada. Biliyorsundur zaten.

      Sil
  4. Ruşeym geçen yıllarda çok sık kullandığım bir un türü. Un fabrikasından alıyorum ben direkt olarak. Ekmek yapma makinasında ekmek yapıyordum. 1 yıldır yapmıyorum bu yazıyla birlikte çok canım çekti. Gayet güzel içini çekmiş görünüyor ve çok pratik yapmışsınız. Kelepçeli kalıbım varmıydı onu hatırlayamadım. Hamuru borcama koysam olmaz mı?
    Elinize sağlık kokusu buralara kadar geldi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten mi? Ruşeymi biz yeni öğrendik maalesef. Öğrenir öğrenmez de yazı yayımladım ve hemen kullanmaya başladım.
      Ekmek yapma makinası almadım henüz. Mutfakta bir de onun için yer bulmak istemedim. Hem eskiden makinayla mı yapıyorlarmış dedim :)
      Bir işin içine fazla girince insan tüm olasılıkları test etmiş oluyor. Ekmeğim yuvarlak olsun istediğimden (francala model yapacak sistem yok çünkü, tepsinin kenarları yanar) mini fırın + yuvarlak teflon tepsi kullanıyordum. Ancak fazla kabarmadığını farkettim. Borcamla ekmek, kek türü kabarması gerekli şeyler pişirildiğinde çok verim alınmıyor, bunu kaç kez yaşadım. O yüzden borcam tercih etmiyorum. Madem ekmek yapma makinanız var, onu kullanın bence.
      Ekmeğim göründüğünden daha güzel gerçekten. İlk 2 foto hariç diğerleri akşam saatlerine rastladı. Fotoların rengi biraz tuhaf bu yüzden.
      Çok teşekkürler, sizin de elinize sağlık :)

      Sil
    2. Keklerde de kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Örneğin 3 bardak un koyacağınız kekin 1 bardağına un yerine ruşeym kullanın. Bayılacaksınız :)

      Sil
    3. İnanın bu benim de aklımdaydı ama henüz yapmadım. Ruşeym biraz yağ içerikli, o yüzden sanki dövülmüş ceviz havası var. Yakışacağından eminim:) Hatta poğaçalar için de öneriliyor.
      Zahmetiniz için teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Evden Bünyamin isimli ekmek yapma makinemi istedim :)
    Haftaya umarım bana ulaşacak!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O marka makina var mı diye baktım iyi mi? Yok tabii ki:)
      Sağlıklı beslenmeyi önemsiyorsun ne güzel. Kolay gelsin...

      Bu arada; tavuk suyuna bol limonlu grip ilacı çorbadaki tavuk ''dolaşan tavuk'' olacaktı. Söylemeyi unutmuşum. Bulabilirsek tabii:)

      Sil
  6. Hazır evdeyken, annemle birlikte yaparız bunu :D
    Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olur:)
      Tatil öğrenciler ve annelerinin birlikte aktivitilerde bulunup mutlu olacağı bir süreçtir aynı zamanda, demiştik.
      Kolay gelsin şimdiden;)

      Sil
  7. Öyle güzel görünüyor ki en kısa sürede denemek istiyorum. Nereden hangi ekmeği alacağım konusunda içim hiç rahat değildir, epeydir aklımdaydı kendim yapsam diye üstüne iyi denk geldi yazınız, teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sözler beni çok mutlu etti. İnsan bir şeyler paylaştığında birinin işine yarayacağını öğrendiğinde seviniyor.
      İçiniz rahat edecek, göreceksiniz ve bir daha da vazgeçemeyeceksiniz:)
      Kolay gelsin, sevgiler...

      Sil
  8. Her halinden lezzetli ve sağlıklı olduğu belli olan tam buğday unuyla evde ekmek yapımı yazınızı büyük bir ilgiyle ve notlar alarak okudum. Gıda ürünleri üzerindeki sağlıksız spekülasyonları, dünyanın organik ürünlere yöneldiğini göz önüne alırsak, evde üretimin önemi bir kez daha öne çıkmakta.

    Bu önemli paylaşım için teşekkür eder, şimdiden güzel bir hafta sonu dilerim size ve aileye...
    Dostlukla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel özetlemişsiniz. Son günlerde gıda sektörü ile ilgili, özellikle ekmeğe dair çok kötü uyarılar alıyorduk. Ekmek bir evin olmazsa olmazlarından. Umarım sizin evinizde de yapılır, benimser ve keyifle devam edilir.
      Ekmek her haliyle güzel gerçekten, teşekkür ederim (Ne kadar da mütevazıyım; ama öyle ne yapayım):) Soğuyunca buzdolabında muhafaza ediyoruz. Özellikle kahvaltı için hafif kızartıldığında nefis ötesi oluyor:) Diğer zamanlar için ısıtılıp kullanılmasını öneriyorum.
      Bu güzel yorumunuz için ben teşekkür eder, size ve ailenize, özellikle de ikizlerinize keyifli bir hafta sonu dilerim...
      Dostlukla...

      Sil
  9. Ben de denesem mi? Heveslendim şimdi ama becerebilir miyim diye kuşkudayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesini beceremeyeceksin Sezercim?
      Un, su ve mayayı karıştırıp yoğuracaksın sadece. 2 saat kadar sonra da fırına atacaksın. Bittiii :)
      Ama eğer mayalama olayını bilmiyorsan yazının altındaki benzer yazılarda var. Mayalamayı da tıpkı buradaki gibi aşama aşama fotoğraflayıp anlattım.
      İnan çok kolay...

      Sil
  10. Ben de evde tam buğday ekmeği yapmaya çalışıyorum zaman zaman. İçerisine keten tohumu ya da dövülmüş ceviz de koyuyorum.
    Hele ki kışın yapılınca evi saran o sıcaklığın ve ekmek kokusunun tarifi olmuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, o şekilde de yapılıyor. Ayçekirdeği koyanlar da var. Canınız hangisini isterse. Evde ekmek yapmak bu yüzden güzel.
      Rüşeym ilavesi protein katkısı sağlıyor, bence siz de deneyin.
      Ah, evet. O koku anlatılmaz, yaşanır:)

      Sil
  11. Kokusu bile geldi, dokusu da harika duruyor:)))
    Elinize sağlık, her zaman kendi ekmegimizi yapma fırsatımiz olsa keşke. ..
    Ben de beklerim sayfama ziyaretiniz mutlu eder.
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz:)
      Kokusu da dokusu da güzel bir ekmek oluyor gerçekten.
      Her zaman yapmaya gayret ediyorum; ama arada kaçıyor tabii:)
      Fulyapım lezzetlere geleceğim.
      Nazik ziyaretiniz için teşekkür ederim.
      Sevgiler...

      Sil
  12. İş kurmak için acil bir kredi ihtiyacın var ya da refinance için bir borca ihtiyacım var, borcunu ödemek için bir kredi ihtiyacın var? Bir araba ya da ev satın almak için kredi ihtiyacın var? Eğer Evet kaygı Hayır fazla, biz her türlü kredi onay olmadan uygun bir faiz oranıyla kredi sunuyoruz!!! e-posta yoluyla bize bugün. (co.operateloanservice@gmail.com) (+ 1-617-934-1393)
    Bütün amaç için krediler sunuyoruz. Bugün geçerli ve 3 gün içerisinde finanse.
    -En az kredi miktarı: € 2,000.00
    -Maksimum kredi miktarı: En düşük € 100,000,000.00
    -Faiz oranı: % başına yıllık 2
    Daha fazla bilgi için bize ulaşın e-posta (co.operateloanservice@gmail.com) (+ 1-617-934-1393) yolu ile

    YanıtlaSil