2016/01/28

Tam Buğday Unuyla Evde Ekmek Yapımı (Ruşeym Katkılı)

İstek üzerine bir süredir bahsetmekte olduğum tam buğday unuyla evde ekmek yapımını aşamalarıyla anlatacağım.

Ekmeğin iki kişilik bir aileye en az 4 gün yetecek büyüklükte ve doyurucu nitelikte olduğunu baştan söylemeliyim.
Bu ekmeği periyodik aralıklarla iki ayı aşkın bir zamandır yapmaktayım. Geçenlerde buğdayda ruşeym eksikliği olayından haberdar olmakla bir süre keyfim kaçsa da o eksiği de tamamlayarak evde ekmek yapmanın huzurunu ve güvenini duymak paha biçilemez oldu benim için. Büyük bir istekle ve keyifle de yapmaya devam ediyorum.

Sözü fazla uzatmadan yapım aşamalarına geçelim. Öncelikle, bu ekmek sadece tam buğday unu, ruşeym, su ve mayadan oluşuyor. Zaman zaman rastladığımız tariflerde ekmeğin içine yağ, süt, hatta yumurta bile eklendiğine şahit oluyoruz. Bu ekmekte tepsiyi yağlamak dahil, 1 gram olsun yağ yok. Ve inanın Vakfıkebir ekmeğinden hiçbir farkı olmuyor.

Aşağıdaki fotoğraftaki numaraları takip ederek sıralamaya dikkat edin lütfen.


1- Yaklaşık 1 kg unun ortasını açıp 1 çay bardağı ruşeym ve dilediğiniz miktar tuz serpin (İhtiyaç halinde tuzsuz da yapabilirsiniz). Bir kenarda kabarttığınız mayayı ekleyin. Ve son olarak yarım litre kadar suyu yavaş ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayın.
2- Hamura ruşeym eklemeye yeni başladığım için bazen unutabiliyorum. Neyse ki son anda aklıma geldi ve ekleyip yeniden yoğurdum.
3- İyice yoğrulup özleşen ve 'kulak memesi' denilen kıvama gelen hamuru geniş bir kaba alıp ağzını kapatıp beklemeye aldığınızda yaklaşık 1-2 saat sonra en az 2 misli büyümüş olacak.
4- Mayalanmış hamuru yeniden yoğurup küçültün ve altına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kek kalıbının ortasına biraz yayvan bir top halinde bırakın.
5- Kalıbı hafif ısıtılmış bir fırının içinde yeniden kabarmak üzere 15 dk kadar bekletin.
6- Fırını çalıştırıp 200 derece sıcaklıkta 35 dk pişirin.
Fırından ve sonra da kalıbın içinden çıkardığınız ekmeğin üzerine sıcakken bir miktar su serpin. Ve üzerini temiz bir bezle yada kağıt peçeteyle kapatıp sarıp sarmalayıp yarım saat bu şekilde bekletin.
Tazecik, sıcacık, yumuşacık ve besleyici ekmeğiniz hazır.

Başta istek sahipleri olmak üzere yapacak olan herkese afiyetler olsun. Sevgiyle...

* * *


Ekmeğin 1 gün sonra kahvaltı için kızartılmış ve gündüz gözüyle çekilmiş görünümü.
1 ve 2.sıradaki (numaralanmış) fotolar akşam üzerine rastladığı ve gün ışığı alamadığı için
rengi değişik çıkmış maalesef:(

* * *

Not: Teknik bir sorun yüzünden fotolar blogdan kayboldu. Fotoğraflarımı Google + Yazarkafe'deki yazı başlığım yoluyla küçük boy olarak bulup yerlerine koyabildim. Zaten çekilirken ışık sorunu vardı. Renklerini beğenmemiştim. En kısa zamanda, yeni bir ekmek yaptığımda aşamalarla birlikte fotoları yenileyeceğim. Sevgiler, saygılar..

* * *


1- 4 su bardağı tam buğday ununun ortasını açıp 2 su bardağı su ve dilediğiniz miktar tuz serpin (İhtiyaç halinde tuzsuz da yapabilirsiniz). Bir kenarda kabarttığınız ve yapılışını şurada 1-2-3-4 no'lu fotolarla açıkladığım mayayı ekleyin. Ve son olarak hamuru yoğurmaya başlayın (Evde bittiği için bu ekmekte ruşeym katkısı yok maalesef).
2- İyice yoğurup özleştirdiğim hamur 'kulak memesi' denilen kıvamdan biraz daha yumuşak bu kez.
3- Hamuru aynı kap içinde ağzını kapatıp beklemeye aldığımda 2 saat sonra en az 2 misli büyüdü.
4- Mayalanmış hamuru yeniden yoğurup küçülttüm ve altına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kek kalıbının ortasına bıraktım. Üzerini ıslak elle düzleyip ortasına bıçakla uzunca bir + işareti çizdim. Üzerine çörekotu serptim.
5- Kalıbı hafif ısıtılmış bir fırının içinde yeniden kabarmak üzere 15 dk kadar beklettim
6- Fırını yeniden ısıtmadan hemen çalıştırıp 200 derece sıcaklıkta 40 dk pişirdim. Fırından çıkar çıkmaz üzerini kağıt peçeteyle kapladıktan sonra temiz bir bezle sarıp sarmaladım. Yarım saat sonra açtım.

Çok şükür ışık bu kez uygun. Yumuşacık ve inanılmaz derecede leziz bir ekmek oldu.

* * *

Ve bu da bir hafta sonra yaptığım diğer ekmek...

Kalın sağlıcakla