Geçen akşam birdenbire Londra'da köşe başında satılmakta olan karamelize fıstıklar düştü aklıma.
Bu işi yapanların bizdeki kestane kebap satıcıları gibi küçük birer tezgâhları var. Fıstıkları gözünüzün önünde karamelize edip sıcak sıcak satıyorlar. Kavrulma esnasında vanilya esansına benzer bir şey katıyorlar sanırım. Çünkü etrafa yayılan kokusu o kadar güzeldi ki...
Tezgâhının fotosunu çekmek için izin istediğim satıcı ile konuşurken Bulgar olduğunu öğrendim. Oldukça tatminkâr bir kazancı olduğunu söyledi. Ve bizim Türk olduğumuzu öğrenince Türkiye'de bu işi neden kimsenin yapmadığını sordu. ''Şimdiye kadar görmedik; ama belki yapanlar vardır,'' dedik. Artık nereden biliyorsa ''Hayır yok!'' dedi. Ve ekledi: ''Ülkenize döndüğünüzde bu işi yapmalarını önerin!''
O karamelize fıstıklardan alıp yemedik tabii. Harika kokusuna rağmen kalorisinden korktuk.
Keşke test etmek adına 1 tane alıp paylaşsaymışız.
Geçen akşam bunları düşünürken aklıma çok az miktar ceviz karamelize etmek geldi. Şekeri teflon tavada kahverengi oluncaya kadar eritip içine yarım paket vanilya ekledim ve henüz çok sıcakken içine bir avuç çeviz atıp iyice karıştırdım. Çünkü o gün orada gördüğüm fıstıklar böyle yapılıyordu.
Oysa bu iş o kadar kolay değilmiş. Benim yaptığım şey cevizli şeker oldu.
Soğuduğunda şekerin taş gibi olduğu yetmedi, ceviz parçalarının yarısı açıkta...
Sözün özü; adam durduk yerde kendiliğinden konuyu açıp yalvarmıştı resmen.
Olayı ülkeler arası bir elçilik görevi addedip buradan iletmek gerek :)
Bu işi ülkemizde yapacak olanlar iyi para kazanır bence de...
Söylemesi benden, düşünmesi sizden ;)
* * *
-EK- (23.8.2016)
Şeker ve su miktarı fazla değil. En son tuz ve biber eklenmesi ilginç.

Üstteki videoyu izleyip de hemencecik denemeden olmazdı. En son tuz ve biber
eklemeyi unuttum. Şeker de biraz fazla kaçtı galiba. Ancak,
görüntüsünün aksine karamelize cevizlerim bu kez yumuşacık ve çok leziz oldular.
Bilginize ;)
Bu işi yapanların bizdeki kestane kebap satıcıları gibi küçük birer tezgâhları var. Fıstıkları gözünüzün önünde karamelize edip sıcak sıcak satıyorlar. Kavrulma esnasında vanilya esansına benzer bir şey katıyorlar sanırım. Çünkü etrafa yayılan kokusu o kadar güzeldi ki...
Tezgâhının fotosunu çekmek için izin istediğim satıcı ile konuşurken Bulgar olduğunu öğrendim. Oldukça tatminkâr bir kazancı olduğunu söyledi. Ve bizim Türk olduğumuzu öğrenince Türkiye'de bu işi neden kimsenin yapmadığını sordu. ''Şimdiye kadar görmedik; ama belki yapanlar vardır,'' dedik. Artık nereden biliyorsa ''Hayır yok!'' dedi. Ve ekledi: ''Ülkenize döndüğünüzde bu işi yapmalarını önerin!''
Keşke test etmek adına 1 tane alıp paylaşsaymışız.
Geçen akşam bunları düşünürken aklıma çok az miktar ceviz karamelize etmek geldi. Şekeri teflon tavada kahverengi oluncaya kadar eritip içine yarım paket vanilya ekledim ve henüz çok sıcakken içine bir avuç çeviz atıp iyice karıştırdım. Çünkü o gün orada gördüğüm fıstıklar böyle yapılıyordu.
Oysa bu iş o kadar kolay değilmiş. Benim yaptığım şey cevizli şeker oldu.
Soğuduğunda şekerin taş gibi olduğu yetmedi, ceviz parçalarının yarısı açıkta...
Sözün özü; adam durduk yerde kendiliğinden konuyu açıp yalvarmıştı resmen.
Olayı ülkeler arası bir elçilik görevi addedip buradan iletmek gerek :)
Bu işi ülkemizde yapacak olanlar iyi para kazanır bence de...
Söylemesi benden, düşünmesi sizden ;)
* * *
-EK- (23.8.2016)

eklemeyi unuttum. Şeker de biraz fazla kaçtı galiba. Ancak,
görüntüsünün aksine karamelize cevizlerim bu kez yumuşacık ve çok leziz oldular.
Bilginize ;)
Bu bildiğin cevizli sucuk olmuş. Üstelik çokta güzel gözüküyor bence. Cevizlerin dışarıda kalmasını malzemeden kaçmamana bağlıyor, 10 üzerinden 10 veriyorum. Eline sağlık. Fıstığın görüntüsü çok iyi gelmedi bana. Keşke tatsaydın..
YanıtlaSilNe kadar pozitif bir bakış açısı. Tam puan aldım demek.Teşekkür ederim :)
SilMalzeme zaten 1 avuç ve deneme amaçlıydı.
Keşke cevizli sucuğa benzeseydi. Onu yaparken nişasta kullanılıyor ve yumuşak oluyor. Benimki bildiğin taş gibiydi. Fotoya dikkat edersen bademlisi de yapılıyormuş.
Zeugma'cığım ilk kez görüyorum, tadı güzel olmalı eh sen elçiliğini yapmışsın hadi bakalım belki bizde de bu işe başlayanlar olur. :)
YanıtlaSilSevgilerimle:)
Müjdecim, ben de ilk kez gördüm. Tadı güzeldir bence de. Bademlisi süperdir.
SilBelli mi olur, parası güzelmiş. Bir tutturdu mu köşe olur belki de.
Hoş geldin bu arada. Bloguna döndüğüne çok sevindim.
Sevgiler benden:)
Fındık, ceviz gibi çerezleri pek sevmem ama yer fıstığı kabulümdür. Tadını da merak ettim doğrusu zaten sokak satıcılarını oldum olası sevmişimdir. Yörenin kendine has nimetlerini satıyorlar üstelik de salaş bir havaları var.
YanıtlaSilDenemediğime pişman oldum ama artık çok geç. Kendim yapmayı da beceremedim.
SilBulacağım bir yolunu...
Haklısın, sokak satıcıları can'dır. Temiz çalıştıkları sürece..
Senin yaptığın cevizli karamelizeler sanki birer akide şekeri olmuşlar:)) bu da güzel olmuş bence ;)ama dediğin gibi yeni ve daha önce denenmemiş bir şeylerin ülkemizde yapılması bir avantaj olacaktır. Her işin bir püf noktası oluyor mutlaka.
YanıtlaSilAz bir şey mi yeni bir proje üzerine fikir ortaya koymak!. Elçilik Zeugma'dan, ticaretini yapacak olanlar da bir zahmet araştırı-versinler ama değil mi:) Teşekkürler Zeugmacığım..Sevgilerimle...
Akideye çok benziyordu sahi. Şekli şemali yoktu ama tadı güzeldi, emeğim boşa gitmedi en azından:)
SilFıstıklardan ziyade adamın dediği, daha doğrusu ısrarı aklıma yer etti Esinciğim. Söylemeden duramadım. Elçiye zeval olmaz demişler hem. Mutlaka bir püf noktası vardır. Bu işe soyunmak isteyenler sıkı bir araştırma yaparlarsa öğrenirler. Kısacık bir anı ama cidden güzel bir proje. Eskiden bardakta mısır mı vardı bizim ülkemizde. Bu da öyle. Ülkemizde uygulamak ve ilk olmak isteyenler için ideal fikir. Kazancının çok iyi olduğunu adam kendi söyledi üstelik.
Teşekkürler benden. Sevgiler Esinciğim..
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilCeviz sever ben fıstıkları ise denemek isterdim bende.
YanıtlaSilkalori anlamında haklısınız.Arada yenebilir bir atıştırmalık.
Aslındda adam çok haklı,bellemiş insanlar köşe başı smitci,ne güzel yapsa birileri
değişik bir tat üstelik tadımlık yenir simit kadar da zarar vermez diye düşündüm.
İş kurmak isteyen girişimcilere aktaralım iyi iş gerçekten.
Nette aradım ama gerçekten yok, bulamadım. Fıstıkların kavrulduğu içeriği öğrenmeden denememek gerek.
SilKöşe başı simitçileri kendilerini biraz geliştirince ''Simit Sarayı'' olayına kadar ilerleyip yurt dışında şubeler açacak kadar büyüdüler. İşsizliğin had safhada olduğu ülkemizde bazıları için iyi bir fırsat. Neden olmasın? Sermayesi de fazla değil...
Not: Net'te Türkçe etiket girerek ararsam tabii ki bulamam. Bu durum satıcının ''Hayır, yok!'' sözlerini doğrulamış oldu.
YanıtlaSilAz önce İngilizce tag'leyerek arattım. Pek çok sayfa ve video çıktı karşıma. Videolardan birini hemen yazının alt kısmına ekliyorum. Videodaki kadın bademleri karamelize ediyor. Dilersek ceviz, fındık, fıstık hepsiyle olur. İşin sırrı şekerle birlikte su kullanmak ve hepsini birden ocağa alıp eriyinceye, karamelize oluncaya kadar karıştırmakmış meğer...
(Eğer siz de arayacak olursanız eritilmiş tereyağı ve balla yapılan tariflere de rastlayacaksınız.)
Almanya'da da bademden yaparlar en çok, nefis olur ama 726150000 kalori tabii :D
YanıtlaSilMerak ettim, ondan da yapayım azıcık:)
SilBir tek bizim ülkemizde yapılmıyor, çok doğruymuş...
Ah ah tam köşeyi dönüp, tehlikesizce ve sessizce mahalleden ayrılıyorum ki, bu paylaşımı gördüm: günlerde zihnimden silemeyeceğim galiba. Neyse ki evde şeker yok :)
YanıtlaSilEvde şeker olmaması güzel. Tebrikler. Lakin bir gün çok merak edip de denenecek olursa videodaki yolun takip edilmesi önerilir. Benim geçtiğim acemi yollardan hiç geçmeden:)
Sil