16/08/2016

Karamelize Fıstık

Geçen akşam birdenbire Londra'da köşe başında satılmakta olan karamelize fıstıklar düştü aklıma.

Bu işi yapanların bizdeki kestane kebap satıcıları gibi küçük birer tezgâhları var. Fıstıkları gözünüzün önünde karamelize edip sıcak sıcak satıyorlar. Kavrulma esnasında vanilya esansına benzer bir şey katıyorlar sanırım. Çünkü etrafa yayılan kokusu o kadar güzeldi ki...

Tezgâhının fotosunu çekmek için izin istediğim satıcı ile konuşurken Bulgar olduğunu öğrendim. Oldukça tatminkâr bir kazancı olduğunu söyledi. Ve bizim Türk olduğumuzu öğrenince Türkiye'de bu işi neden kimsenin yapmadığını sordu. ''Şimdiye kadar görmedik; ama belki yapanlar vardır,'' dedik. Artık nereden biliyorsa ''Hayır yok!'' dedi. Ve ekledi: ''Ülkenize döndüğünüzde bu işi yapmalarını önerin!''

O karamelize fıstıklardan alıp yemedik tabii. Harika kokusuna rağmen kalorisinden korktuk.
Keşke test etmek adına 1 tane alıp paylaşsaymışız.


Geçen akşam bunları düşünürken aklıma çok az miktar ceviz karamelize etmek geldi. Şekeri teflon tavada kahverengi oluncaya kadar eritip içine yarım paket vanilya ekledim ve henüz çok sıcakken içine bir avuç çeviz atıp iyice karıştırdım. Çünkü o gün orada gördüğüm fıstıklar böyle yapılıyordu.

Oysa bu iş o kadar kolay değilmiş. Benim yaptığım şey cevizli şeker oldu.
Soğuduğunda şekerin taş gibi olduğu yetmedi, ceviz parçalarının yarısı açıkta...

Sözün özü; adam durduk yerde kendiliğinden konuyu açıp yalvarmıştı resmen.
Olayı ülkeler arası bir elçilik görevi addedip buradan iletmek gerek :)
Bu işi ülkemizde yapacak olanlar iyi para kazanır bence de...

Söylemesi benden, düşünmesi sizden ;)

* * *

-EK- (23.8.2016)

Şeker ve su miktarı fazla değil. En son tuz ve biber eklenmesi ilginç.

karamelize ceviz
Üstteki videoyu izleyip de hemencecik denemeden olmazdı. En son tuz ve biber
eklemeyi unuttum. Şeker de biraz fazla kaçtı galiba. Ancak,
görüntüsünün aksine karamelize cevizlerim bu kez yumuşacık ve çok leziz oldular.
Bilginize ;)